WPI - Izolaty Białka Serwatkowego

Izolat białka serwatki jest najlepszym źródłem białka, jakie zostało do tej pory przebadane. Jego wartość biologiczna BV=159, stanowi o bardzo wysokiej jakości dla budowy mięśni i regeneracji organizmu. Ta forma białka charakteryzuje się najwyższą wchłanialnością, świetnie się rozpuszcza i smakuje. Zalecana jest do stosowania przed pierwszym posiłkiem i po treningu.

Sortowanie: Nazwa Cena

Rekomendowane artykuły

Najlepsze suplementy i odżywki przed treningiem, w trakcie i po treningu

Najlepsze suplementy i odżywki przed treningiem, w trakcie i po treningu

Okres około-treningowy wiąże się z bardzo dużym obciążeniem organizmu. Warto zadbać o jak najlepsze jego wsparcie w tym czasie, tak aby podnieść efektywność treningów i zadbać o jak najlepsze rezultaty. W tym artykule dowiecie się, po co warto sięgnąć...

Najlepsza odżywka białkowa po treningu – którą wybrać?

Najlepsza odżywka białkowa po treningu – którą wybrać?

Takie pytanie zadaje sobie zapewne wielu z Was. Powszechnie wiadomo, że okres potreningowy to najlepszy czas na przyjmowanie białek. Zaraz po zakończaniu treningu występuje tzw. "okno anaboliczne”, czyli czas w którym...

Jak zbudować mięśnie po 60-tce?

Jak zbudować mięśnie po 60-tce?

Jak budować mięśnie na emeryturze? Okazuje się, że masę mięśniową da się zbudować w każdym wieku. Bardzo ważne jest jednak połączenie odpowiedniej diety z dobrze dopasowanymi do kondycji ćwiczeniami.

Trening w domu - 7 ćwiczeń bez sprzętu

Trening w domu - 7 ćwiczeń bez sprzętu

Czy ćwiczenia w domu mogą dawać efekty, nawet jeśli trenujesz bez sprzętu? Oczywiście - nie potrzebujesz w pełni wyposażonej siłowni, żeby pracować nad swoim ciałem. Sprawdź czym jest kalistenika i jak ją wykorzystać do treningu domowego.

Izolat białka serwatkowego - WPI

Białko serwatkowe jest jedną z najpopularniejszych odżywek dla sportowców. Spowodowane jest to tym, iż świetnie uzupełnia budulec jakim są aminokwasy w diecie sportowca oraz każdej osoby trenującej na siłowni. Większość ludzi ma problem z tym aby utrzymać prawidłową dietę przez dłuższy okres czasu. Wydawać by się mogło, że zadbanie o odpowiednią podaż białka w codziennym żywieniu nie stanowi wyzwania, jednak przykładowo 100kg mężczyzna powinien zjadać go średnio 200g dziennie. Statystycznie większy problem z podażą protein mają mimo wszystko kobiety, które częściej sięgają po posiłki wegetariańskie oraz jedzą zwyczajnie mniej.

Proteiny stanowią podstawowy budulec naszego ciała i są niezbędne do prawidłowego rozwoju masy mięśniowej osoby trenującej. Przyjmuje się, że w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej dorosły mężczyzna powinien zjadać 2-3g białka na każdy kilogram masy ciała. Kobiety natomiast 1,8-2,5 g. W okresie masowym natomiast mężczyźni ok. 1,8-2g. Kobiety 1,5-1,8g/kg mc.

Wyróżniamy kilka rodzajów odżywek białkowych. Są to między innymi WPI, czyli Whey Protein Isolate - izolat białka serwatkowego. WPC, Whey Protein Concentrate, stanowiący częsty wybór osób dbających o sylwetkę. Mamy także hydrolizat białka oraz kazeinę. Każda z tych odżywek różni się między sobą czasem wchłaniania, zawartością białka oraz smakiem i sposobem użycia.

Białko serwatki to mieszanka różnych protein wyizolowanych z serwatki będącej produktem ubocznym produkcji sera. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i łatwo jest ją wykorzystać jako odżywkę dla sportowców.

Izolat białka serwatki - właściwości

Izolat białka serwatkowego jest bardzo czystym produktem. Zawartość białka w odżywce wynosi ok. 90%. Zawartość tłuszczów oraz węglowodanów nie przekracza natomiast 3% masy produktu. Dzięki temu whey isolate posiada bardzo wysoki poziom łatwo przyswajalnych aminokwasów.

Redukcja zawartości innych makroskładników odżywczych w składzie odżywki sprzyja redukcji poziomu tkanki tłuszczowej osób aktywnych Ważną cechą jaką prezentuje izolat białka serwatkowego WPI jest fakt, że w procesie mikrofiltracji pozbawiony zostaje laktozy, stanowiącej cukier mleczny. WPI stanowi zatem świetny wybór dla osób nietolerujących laktozy.

Izolaty białka charakteryzują się krótkim czasem wchłaniania przez co aminokwasy zawarte w produkcie zostają uwolnione do krwioobiegu w ciągu maksymalnie 60 minut. Czyni to je świetną odżywką potreningową oraz doskonałym dodatkiem do posiłków. Wysoka zawartość białka nadaje mu bardziej mleczny smak. Warto przechowywać whey isolate w niskiej temperaturze.

Izolat białka a koncentrat - różnice i podobieństwa

Izolaty białek serwatkowych stanowią bardzo czysty produkt. Pozbawione są laktozy oraz zawierają śladowe ilości węglowodanów i tłuszczów. Stanowią zatem doskonałe źródło budulca masy mięśniowej. WPI jest droższym produktem niż koncentrat, za tą ceną idzie jednak wyższa jakość. Koncentraty zawierają w sobie około 75-80% czystego białka serwatkowego. Mają w składzie więcej węglowodanów i tłuszczów. Są przez to smaczniejsze, lecz nie pozbawiono ich cukru mlecznego, którego nie toleruje coraz duża część społeczeństwa.

Oba rodzaje odżywki dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów i są uzupełnieniem diety. Białko przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie wzrost masy mięśniowej oraz tempo spalania tkanki tłuszczowej. Koncentraty są powszechnie wykorzystywane do robienia koktajli na siłowniach. Spowodowane jest to ich niższym kosztem oraz lepszym smakiem względem WPI.

Izolat białka serwatki, whey protein isolate jest produktem przeznaczonym dla osób mocno dbających o podaż makroskładników odżywczych w diecie oraz wchodzących w okres redukcji. Koncentrat z kolei sprawdzi się jako dodatek w każdym okresie treningu do podniesienia podaży białka.

Izolat serwatki wchłania się szybciej od koncentratu. Czas uwalniania się aminokwasów do krwioobiegu w przypadku WPI wynosi maksymalnie 60min. Wydłuża się w przypadku WPC. Różnice w zawartości białka serwatkowego w suchej masie produktów może wahać się nawet do 15g/100g produktu. Oznacza to, że izolat białka serwatkowego dostarcza większą pulę aminokwasów potrzebnych do odbudowy oraz utrzymania masy mięśniowej.

Jak dawkować białko WPI?

Izolat białka serwatkowego to przedstawiciel produktów nazywanych mianem odżywki białkowe. Podaż białka w diecie sportowca to ok. 2g/kg mc. Nie można określić jaka ilość porcji białka serwatkowego będzie najlepsza dla danej osoby, ponieważ zależy to od indywidualnych preferencji żywieniowych. Można jednak założyć, że spożywanie 40g Whey Protein Isolate dziennie będzie dobrym uzupełnieniem diety.

Istotne jest to aby nie przesadzać z ilością białka dostarczanego w takiej postaci i dbać o prawidłowe odżywianie oraz nawyki żywieniowe, które są kluczem do zdrowia oraz szczupłej sylwetki.

Białko dostarczane z normalnego pożywienia uzupełniane jest o inne składniki odżywcze w tym o witaminy i minerały. Z tego względu odżywki białkowe nie mogą stanowić substytutu zróżnicowanej diety, a jedynie jej uzupełnienie.

Jak wybrać odpowiednie białko?

Izolat białka serwatkowego zawiera niezbędne aminokwasy w tym dużą dawkę leucyny stanowiącej niezwykle ważny aminokwas z punktu widzenia budowania masy mięśniowej. Producenci prześcigają się w tworzeniu coraz to lepszych i korzystniejszych dla klientów produktów. Pytanie brzmi na co zwracać szczególną uwagę podczas wyboru Whey Protein Isolate.

Jedną z kluczowych rzeczy na jaką należy patrzeć jest to jak czysty izolat białka serwatkowego kupujemy. Zawartość białka w suchej masie produktu, substancje stosowane do nadania naszego ulubionego smaku oraz ilość porcji w opakowaniu wydają się bardzo ważnym wyznacznikiem jaki odżywka białkowa musi spełnić aby stać się odpowiednią w oczach klienta.

Czysty izolat białka serwatkowego to odżywka białkowa, która świetnie podnosi uczucie sytości, a dzięki wielu dostępnym smakom może jednocześnie oszukać zmysły i zachowując niską zawartością węglowodanów dać nam mylne wrażenie, że spożywamy coś słodkiego. Takie oszukiwanie własnego mózgu jest dobrym pomysłem w trakcie diety redukcyjnej.

Najpopularniejsze smaki WPI

Izolat białka serwatkowego można znaleźć w smakach takich jak:

  • czekolada masło orzechowe;

  • solony karmel;

  • czekolada mięta;

  • biała czekolada malina;

  • czekolada karmel;

  • ciastko czekoladowe;

  • caffe latte;

  • czekolada orzech;

  • naturalny smak;

  • czekolada truskawka;

  • banan truskawka;

  • czekolada banan;

  • wanilia oraz wszelkie jej odmiany;

Są to tylko przykładowe smaki, ponieważ producenci tworzą ich znacznie szerszy wybór. Dzięki temu białko idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie aminokwasów w naszym organizmie i pomoże zgubić zbędne kilogramy.

Izolat białka serwatkowego, koncentrat a może hydrolizat?

Wybór pomiędzy WPI, a WPC czy też hydrolizatem lub kazeiną uzależniony będzie z kolei od tego w jakich okolicznościach chcemy go stosować. Koncentraty sprawdzą się o każdej porze dnia. Izolat białka serwatkowego WPI z kolei będzie świetnym produktem bezpośrednio po treningu kiedy to znajdujemy się w tak zwanym oknie anabolicznym. Organizm bezpośrednio po wysiłku lepiej przyswaja oraz wykorzystuje dostarczone mu zasoby do regeneracji oraz nadbudowy nowych włókien mięśniowych. Jeszcze czystszym i szybciej uwalnianym od izolatu WPI białkiem jest hydrolizat. Większość ludzi rezygnuje jednak z niego ze względu na znaczną cenę. Produkt nie przeznaczony jest raczej dla osób trenujących rekreacyjnie, lecz dla ludzi występujących w zawodach sylwetkowych.

Kazeina to produkt o wolnym uwalnianiu, który sprawdzi się jako posiłek przed snem. Proteiny zawarte w odżywce zapobiegną powstaniu nocnego katabolizmu. Idealnie sprawdzi się również jako źródło aminokwasów podczas nieregularnych posiłków oraz długich przerw pomiędzy nimi.

Kiedy używać izolatu białka?

Izolat białek serwatkowych WPI najlepiej spożywać w formie koktajlu bezpośrednio po treningu. Ze względu na brak laktozy lepszym pomysłem jest dodanie produktu do wody niż rozpuszczenie go w mleku.

Jako dodatek do posiłków odżywka białkowa może być składnikiem owsianki, omleta bądź zdrowych wypieków. Izolat białka świetnie podniesie zawartość aminokwasów w posiłkach i wpłynie korzystnie na masę mięśniową.

Izolat białka może służyć również jako przekąska pomiędzy posiłkami, mająca na celu zapewnić poczucie sytości i oszukać nieco nasze ciało zapełniając żołądek. Odżywki białkowe WPI są doskonałym wyborem kiedy naszym celem treningowym jest odchudzanie. Izolat białka serwatkowego pozwoli wtedy zadbać o podaż najważniejszego makroskładnika odżywczego przy jednoczesnym obniżeniu kaloryczności posiłków.

Szeroki wybór białek WPI w BCAA.pl

Izolaty białek serwatkowych dostępne są w korzystnych ofertach. Oferujemy program lojalnościowy, dzięki któremu możesz zaoszczędzić na kolejne zakupy. Zastosuj filtry "cena" aby znaleźć promocje oraz odżywki, które są najbardziej przystępne w danym momencie.

Znajdziesz u nas białka o smaku chocolate toffee, caffe latte, czekolada masło orzechowe oraz wielu innych. Jesteśmy przekonani, że nasze izolaty białka spełnią Twoje oczekiwania. Oferujemy także suplementy, które wspomogą Twój trening, wpłyną na poprawę siły, wydolności oraz regenerację. Zapoznaj się z pozostałą ofertą naszych produktów.

Polecamy zwłaszcza izolaty białka Trec Nutrition oraz produkty dostępne w ofercie firm Formotiva, Sport Definion, 6PAK Nutrition. Nasi eksperci pomogą Ci dobrać odpowiednią suplementację wraz z treningiem oporowym, a także chętnie odpowiedzą na wszelkie pytania.

Najlepsze Izolaty WPI: BioTech USA, Trec Nutrition, 7Nutrition, Scitec Nutrition, 6Pak Nutrition, Olimp, Extensor, Amix, Formotiva, Sport Definition, Inni, Activlab