Tłuszcze trans (nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans) są efektem utwardzenia olejów roślinnych. Z uwagi na proces uwodornienia, tłuszcze zmieniają swoje właściwości, będąc niezwykle szkodliwymi dla zdrowia. Ich długotrwałe spożycie sprzyja rozwojowi wielu chorób, między innymi: cukrzycy typu 2, schorzeń związanych z układem sercowo-naczyniowym (zawał serca, udar mózgu). Uważa się, że nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans wpływają na obniżenie płodności oraz mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży (w szczególności dla rozwijającego się płodu). Tłuszcze trans obecne są w wielu produktach spożywczych, między innymi: chlebie, paluszkach, ciastkach, pączkach, majonezach, fast-foodach. Z tego też powodu zaleca się unikać spożywania tłuszczów trans w nadmiernej ilości.
Sortowanie: Nazwa Cena