Znacie uczucie przejmującej ochoty na słodycze, a Wasza dieta wcale nie zakłada dostarczania nadmiernych ilości cukru? A może boicie się, że wszystkie efekty pójdą na marne jeśli pozwolicie sobie na chwilę zapomnienia? Bez obaw - nie można popadać w skrajności, ale nawet najprostsze przepisy można troszkę urozmaicić zmieniając pewne składniki na formę bardziej "fit".

Dzisiaj mamy właśnie dla Was taki przepis - banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, za to naprawdę smaczny i w 100% gwarantujący zaspokojenie ochoty na słodkie, a co więcej - bez zaburzenia założeń diety!

Będziecie potrzebować:

Jak przygotować?

  1. Nic łatwiejszego. Wystarczy wszystkie składniki razem zblendować... i już! Przygotowana masa powinna być na tyle gęsta, aby można było je nakładać łyżką - gdy okaże się zbyt rzadka, należy dodać trochę więcej płatków, jeśli zbyt zwarta - delikatnie rozcieńczyć wodą.
  2. Przygotowaną masę na ciastka przekładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W zależności od wielkości wychodzi 15-20 ciastek.
  3. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że dokładny czas pieczenia zależy od wielkości ciastek, najlepiej więc go ocenić po zmianie barwy na lekko zarumienioną.

To przepis bardzo prosty, niezbyt wymagający i zajmujący niewiele czasu w przygotowaniu. Doskonałe rozwiązanie, jeśli poczujesz ochotę na coś słodkiego.

A co najważniejsze - to naprawdę wysoka wartość odżywcza, wynikająca przede wszystkim z wykorzystanych w przepisie składników. Nie podajemy dokładnej kaloryki ciastek oraz zawartości poszczególnych makroskładników, ponieważ wszystko zależy od zastosowanych składników - rodzaju odżywki, masła orzechowego, czy nawet stopnia dojrzałości bananów.

Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam smacznego!

Spis treści

Loading...