Znacie uczucie przejmującej ochoty na słodycze, a Wasza dieta wcale nie zakłada dostarczania nadmiernych ilości cukru? A może boicie się, że wszystkie efekty pójdą na marne jeśli pozwolicie sobie na chwilę zapomnienia? Bez obaw - nie można popadać w skrajności, ale nawet najprostsze przepisy można troszkę urozmaicić zmieniając pewne składniki na formę bardziej "fit".
Dzisiaj mamy właśnie dla Was taki przepis - banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, za to naprawdę smaczny i w 100% gwarantujący zaspokojenie ochoty na słodkie, a co więcej - bez zaburzenia założeń diety!
Będziecie potrzebować:
- 2 miarki odżywki białkowej (ok.
60g) - smak dobrany do własnych preferencji, np:
6PAK Milky Shake Whey - dobre białko do wypieków - 2 łyżki masła
orzechowego z arachidów, np:
Trec Peanut Butter Whey 100 - białkowe masło orzechowe z karmelem - 2 dojrzałe banany
- 1 szklankę płatków jaglanych
- Ewentualnie wodę, jeśli masa okaże się zbyt gęsta
Jak przygotować?
- Nic łatwiejszego. Wystarczy wszystkie składniki razem zblendować... i już! Przygotowana masa powinna być na tyle gęsta, aby można było je nakładać łyżką - gdy okaże się zbyt rzadka, należy dodać trochę więcej płatków, jeśli zbyt zwarta - delikatnie rozcieńczyć wodą.
- Przygotowaną masę na ciastka przekładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W zależności od wielkości wychodzi 15-20 ciastek.
- Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że dokładny czas pieczenia zależy od wielkości ciastek, najlepiej więc go ocenić po zmianie barwy na lekko zarumienioną.
To przepis bardzo prosty, niezbyt wymagający i zajmujący niewiele czasu w przygotowaniu. Doskonałe rozwiązanie, jeśli poczujesz ochotę na coś słodkiego.
A co najważniejsze - to naprawdę wysoka wartość odżywcza,
wynikająca przede wszystkim z wykorzystanych w przepisie
składników. Nie podajemy dokładnej kaloryki ciastek oraz zawartości
poszczególnych makroskładników, ponieważ wszystko zależy od
zastosowanych składników - rodzaju odżywki, masła orzechowego, czy
nawet stopnia dojrzałości bananów.
Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam smacznego!
Piątek, 23 czerwca 2017