Szybka pizza z tortilli na patelni to świetne rozwiązanie, dzięki któremu zaoszczędzisz na czasie dostarczając jednocześnie wysoką wartość odżywczą. Sprawdź jak przygotować keto danie low carb i cieszyć się smacznym posiłkiem nieco innym niż standardowy obiad.

Keto pizza z tortilli - składniki (na 2 porcje)

  • 1 awokado (ok. 140g)
  • 2 bezglutenowe placki tortilli
  • oliwa z oliwek w sprayu
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki sera cheddar
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu

Szybka pizza z tortilli na patelni - jak przygotować keto obiad?

  1. Awokado obierz, pokrój na kawałki. Dodaj sok z cytryny, bazylię, czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko zmiksuj, zależnie od tego jak lubisz zostaw delikatnie wyczuwalne kawałki składników lub po prostu przygotuj gładką pastę.
  2. Przygotowaną pastą z awokado posmaruj placki tortilli.
  3. Cheddar posiekaj na małe plasterki lub zetrzyj na tarce. Oprósz nim placki.
  4. Ułóż plasterki pomidora, dodaj posiekane kawałki orzechów włoskich oraz pestki dyni (możesz je wcześniej uprażyć beztłuszczowo na patelni).
  5. Całość posyp szczyptą soli i pieprzu.
  6. Przygotowane pizze przełóż na rozgrzane patelnie i trzymaj na małym ogniu aż do zarumienienia. Smacznego!

Ketogeniczna pizza z patelni - wartość odżywcza

1 pizza z tortilli przygotowana na patelni w wersji low carb dostarcza ok:

  • 451 kcal
  • 10,3g białka
  • 27,2g tłuszczu
  • 7,4g węglowodanów

Dowiedz się więcej na temat diety keto czytając artykuł: Dieta ketogeniczna - przykładowy jadłospis

Spis treści

Loading...