Szybka pizza z tortilli na patelni to świetne rozwiązanie, dzięki któremu zaoszczędzisz na czasie dostarczając jednocześnie wysoką wartość odżywczą. Sprawdź jak przygotować keto danie low carb i cieszyć się smacznym posiłkiem nieco innym niż standardowy obiad.
Keto pizza z tortilli - składniki (na 2 porcje)
- 1 awokado (ok. 140g)
- 2 bezglutenowe placki tortilli
- oliwa z oliwek w sprayu
- 1 pomidor
- 4 łyżki sera cheddar
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- szczypta soli i pieprzu
Szybka pizza z tortilli na patelni - jak przygotować keto obiad?
- Awokado obierz, pokrój na kawałki. Dodaj sok z cytryny, bazylię, czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko zmiksuj, zależnie od tego jak lubisz zostaw delikatnie wyczuwalne kawałki składników lub po prostu przygotuj gładką pastę.
- Przygotowaną pastą z awokado posmaruj placki tortilli.
- Cheddar posiekaj na małe plasterki lub zetrzyj na tarce. Oprósz nim placki.
- Ułóż plasterki pomidora, dodaj posiekane kawałki orzechów włoskich oraz pestki dyni (możesz je wcześniej uprażyć beztłuszczowo na patelni).
- Całość posyp szczyptą soli i pieprzu.
- Przygotowane pizze przełóż na rozgrzane patelnie i trzymaj na małym ogniu aż do zarumienienia. Smacznego!
Sprawdź także:
4 przepisy na dania low carb
Ketogeniczna pizza z patelni - wartość odżywcza
1 pizza z tortilli przygotowana na patelni w wersji low carb dostarcza ok:
- 451 kcal
- 10,3g białka
- 27,2g tłuszczu
- 7,4g węglowodanów
Dowiedz się więcej na temat diety keto czytając artykuł:
Dieta ketogeniczna - przykładowy jadłospis
Wtorek, 15 czerwca 2021