Choć cenne właściwości jakie kryje w sobie siemię lniane były znane już od wielu lat, to dopiero od niedawna zyskuje coraz większą popularność - wysoka wartość odżywcza połączona z korzystnym wpływem na nasz organizm sprawiają, że stanowi coraz częstszy dodatek do codziennej diety. Świetnie sprawdza się jako składnik owsianki, szejka białkowego, a nawet jako zamiennik jaja w niektórych daniach.

Siemię lniane charakteryzuje się niezwykle wysoką koncentracją składników odżywczych, co przekłada się na jego silne właściwości prozdrowotne. Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, przede wszystkim żołądka. Dba o właściwą ochronę błony śluzowej przewodu pokarmowego, pomaga w regulacji rytmu wypróżnień oraz wspomaga odchudzanie. Ma to duże znaczenie dla sportowców, którzy wymagają silnego wsparcia procesów trawiennych.

Wysoka koncentracja witamin i minerałów pomaga zachować właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci, a znaczne ilości kwasów omega-3 wpływają na lepszą odporność organizmu oraz pracę układu krążenia.

Siemię lniane dostępne jest w różnych formach:

  • nasion (całych lub sproszkowanych),
  • suplementów zawierających olej w kapsułkach,
  • czystego oleju.

Same nasionka w postaci niezmielonej okryte są błyszczącą otoczką chroniącą składniki odżywcze znajdujące się wewnątrz. Ich sproszkowanie pozwala na lepsze przyswajanie niezbędnych związków przez organizm, jednak w miarę przechowywania produkt staje się coraz bardziej podatny na zmiany biochemiczne. Dlatego też znacznie lepszym rozwiązaniem jest mielenie nasion przed samym wykorzystaniem - pomaga to przedłużyć ich trwałość i zachować wysoką jakość. Ewentualnie można je przechowywać w bardzo niskiej temperaturze, ale to też nie gwarantuje zachowania pełni wartości odżywczej.

Sam olej z kolei powinien być stosowany jako dodatek do potraw przygotowywanych "na zimno", obróbka termiczna powoduje pogorszenie jego prozdrowotnych właściwości.

Nasiona lnu w kuchni

Tak jak pomysły na wykorzystanie oleju w kuchni nie stwarzają zazwyczaj większych problemów, tak zastosowanie nasion jest już jednak znacznie trudniejsze. Poniżej przedstawiamy przykłady, które może spodobają Ci się na tyle, że wdrożysz je do swojego menu.

  1. Zmiel 1-2 łyżki nasion i dodaj je do szejka przygotowywanego w dni treningowe. Wzbogacą wartość odżywczą oraz dostarczą wiele cennych witamin i minerałów.
  2. Zmielone nasiona dodaj do bazyliowego pesto lub dressingów, które stanowią częsty dodatek m.in. do makaronów oraz sałatek. Pomogą uzyskać pożądaną konsystencję i związać pozostałe składniki.
  3. Nasiona świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, np. w formie panierki, a także domowych musli oraz pełnoziarnistego pieczywa.
  4. Zmielone nasiona można również wykorzystać do ciasta przeznaczonego na naleśniki lub białkowe gofry.
  5. Siemię lniane świetnie sprawdza się także w wypiekach jako zamiennik dla jaj. Ma to szczególne znaczenie dla osób unikających ich spożycia z różnych powodów, ale także w sytuacji gdy akurat nam ich brakuje do ciasta. Możemy wtedy wykorzystać właściwości żelujące nasion i po wcześniejszym ich zmieleniu dodać do wypieku. Wystarczy 1 łyżkę siemienia wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Wytworzy się charakterystyczna gęsta konsystencja, która świetnie będzie imitowała jajko pomagając związać wszystkie pozostałe składniki np. muffinów.

Spis treści

Loading...