Choć cenne właściwości jakie kryje w sobie siemię lniane były znane już od wielu lat, to dopiero od niedawna zyskuje coraz większą popularność - wysoka wartość odżywcza połączona z korzystnym wpływem na nasz organizm sprawiają, że stanowi coraz częstszy dodatek do codziennej diety. Świetnie sprawdza się jako składnik owsianki, szejka białkowego, a nawet jako zamiennik jaja w niektórych daniach.
Siemię lniane charakteryzuje się niezwykle wysoką koncentracją
składników odżywczych, co przekłada się na jego silne właściwości
prozdrowotne. Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu
trawiennego, przede wszystkim żołądka. Dba o właściwą ochronę błony
śluzowej przewodu pokarmowego, pomaga w regulacji rytmu wypróżnień
oraz wspomaga odchudzanie. Ma to duże znaczenie dla sportowców,
którzy wymagają silnego wsparcia procesów trawiennych.
Wysoka koncentracja witamin i minerałów pomaga zachować właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci, a znaczne ilości kwasów omega-3 wpływają na lepszą odporność organizmu oraz pracę układu krążenia.
Siemię lniane dostępne jest w różnych formach:
- nasion
(całych lub sproszkowanych),
- suplementów zawierających olej w kapsułkach,
- czystego oleju.
Same nasionka w postaci niezmielonej okryte są błyszczącą
otoczką chroniącą składniki odżywcze znajdujące się wewnątrz. Ich
sproszkowanie pozwala na lepsze przyswajanie niezbędnych związków
przez organizm, jednak w miarę przechowywania produkt staje się
coraz bardziej podatny na zmiany biochemiczne. Dlatego też znacznie
lepszym rozwiązaniem jest mielenie nasion przed samym
wykorzystaniem - pomaga to przedłużyć ich trwałość i zachować
wysoką jakość. Ewentualnie można je przechowywać w bardzo niskiej
temperaturze, ale to też nie gwarantuje zachowania pełni wartości
odżywczej.
Sam olej z kolei powinien być stosowany jako dodatek do potraw przygotowywanych "na zimno", obróbka termiczna powoduje pogorszenie jego prozdrowotnych właściwości.
Nasiona lnu w kuchni
Tak jak pomysły na wykorzystanie oleju w kuchni nie stwarzają
zazwyczaj większych problemów, tak zastosowanie nasion jest już
jednak znacznie trudniejsze. Poniżej przedstawiamy przykłady, które
może spodobają Ci się na tyle, że wdrożysz je do swojego
menu.
- Zmiel 1-2 łyżki nasion i dodaj je do szejka przygotowywanego w dni treningowe. Wzbogacą wartość odżywczą oraz dostarczą
wiele cennych witamin i minerałów.
- Zmielone nasiona dodaj do bazyliowego pesto lub
dressingów, które stanowią częsty dodatek m.in. do makaronów
oraz sałatek. Pomogą uzyskać pożądaną konsystencję i związać
pozostałe składniki.
- Nasiona świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, np. w formie panierki, a także domowych musli oraz pełnoziarnistego
pieczywa.
- Zmielone nasiona można również wykorzystać do ciasta
przeznaczonego na naleśniki lub białkowe gofry.
- Siemię lniane świetnie sprawdza się także w wypiekach jako zamiennik dla jaj. Ma to szczególne znaczenie dla osób unikających ich spożycia z różnych powodów, ale także w sytuacji gdy akurat nam ich brakuje do ciasta. Możemy wtedy wykorzystać właściwości żelujące nasion i po wcześniejszym ich zmieleniu dodać do wypieku. Wystarczy 1 łyżkę siemienia wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Wytworzy się charakterystyczna gęsta konsystencja, która świetnie będzie imitowała jajko pomagając związać wszystkie pozostałe składniki np. muffinów.
Piątek, 20 stycznia 2017