Shake białkowy to nieodłączny element diety praktycznie każdego sportowca, który dba o dostarczenie swoim mięśniom wszystkich niezbędnych składników, szczególnie po bardzo intensywnym treningu, czy też pomiędzy posiłkami.
Można wrzucić do niego naprawdę wiele produktów, modulując przy tym wartość odżywczą i dostosowując do własnych potrzeb, upodobań i założeń.
Tak naprawdę w niewielkiej objętości masz szansę zamknąć prawdziwe bogactwo makroskładników. Jakie mamy propozycje dla Was? Sprawdźcie!
Kawowy shake z cynamonem
Nasza najprostsza, a zarazem zdecydowanie najbardziej aromatyczna propozycja. Idealny pomysł na rozpoczęcie dnia, czy przerwę w pracy.
Będziesz potrzebować:
- 200 ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 1 miarkę odżywki białkowej, np. BioTech USA Iso Whey Zero - my wybieramy wersję waniliową,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 100ml aromatycznej, ostudzonej kawy,
- Szczypta cynamonu.
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Jeśli shake okaże się
zbyt gęsty, zawsze możesz uzupełnić go mlekiem (jeśli Twoje makro
dalej się będzie zgadzać) lub wodą.
Zamiast cynamonu możesz wykorzystać np. chilli, czy
kardamon.
Dodatek kawy pomoże nadać nowe walory smakowe jednocześnie fajnie pobudzając (z tego względu polecamy wykorzystanie kawy parzonej, oczywiście bez fusów). Przyprawy to jednak nie tylko aromat, ale i korzystny wpływ na procesy metaboliczne.
Są również odżywki zawierające dodatek prawdziwej kawy już w swoim składzie, np:
BioTech USA Iso Whey Zero with Real Coffee 2270g
Scitec Protein Coffee Original Coffee
Flavor 600g
Shake z batatami i fasolą
Brzmi niewiarygodnie? Zapewniamy jednak, że wszystkie składniki idealnie się uzupełniają, choć to zdecydowanie propozycja dla osób odważnych, lubiących eksperymenty w kuchni.
Składniki niezbędne do przygotowania szejka:
- 200ml odtłuszczonego mleka,
- 1 miarka odżywki białkowej, np.
Fitness
Authority Iso Core,
- 1 cały batat średniej wielkości (najlepiej wcześniej zblanszowany/ugotowany),
- 2 łyżki puszkowanej fasoli białej,
- 2 łyżki syropu zero - smak do wyboru, nam pasuje klonowy, np.
UNS Syrup
Zero,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1/2 średniej wielkości banana (rozgniecionego),
- Opcjonalnie: dodatek ekstraktu waniliowego i aromatycznych
przypraw.
Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować, ewentualnie
modyfikując zawartość mleka/wody.
Bataty coraz częściej znajdują miejsce w naszej kuchni.
Wielu sportowców docenia ich korzystne właściwości umiejętnie
przemycając w swoich planach dietetycznych. Nadają naturalną
słodycz pozwalając zachować przyjemny smak bez konieczności
dodawania klasycznego cukru.
Fasola biała znalazła zastosowanie w tym szejku nie bez powodu. Powszechnie wiadomo, że pomaga uzyskać ciekawszą konsystencję posiłku, jednocześnie dostarczając stosunkowo sporej zawartości białka. Uważana jest za odmianę o najbardziej "obojętnym" smaku w porównaniu do innych roślin strączkowych, które mogłoby nadać typowo fasolowy posmak. Trzeba jednak przed ich wykorzystaniem dokładnie je przepłukać, aby pozbyć się gęstej "fasolowej mazi" i nie dostarczać nadmiaru sodu.
Żelki i płatki quinoa w szejku
Żelki to ostatnio bardzo modny wybór wielu osób aktywnych, pozwalając m.in. na bardzo szybkie dostarczenie węglowodanów po ciężkim treningu i to w bardzo smacznej formie. Dlaczego zatem ich nie wykorzystać w potreningowym szejku?
Potrzebne składniki:
- 200ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 1 miarka odżywki białkowej, np. ALE Whey,
- 2 łyżki płatków quinoa,
- 1 łyżka masła
orzechowego, np. Fit Whey Peanut
Butter,
- 2 łyżki żelków,
- Opcjonalnie: mrożone owoce, np. wiśnie, truskawki, maliny.
To doskonały miks dla wszystkich prawdziwych łasuchów. Ekspresowe uzupełnienie składników odżywczych po treningu i to w bardzo smacznej formie. Wystarczy wszystko zmiksować i poznać swojego ulubionego szejka białkowego na nowo.
Przedstawiliśmy 3 propozycje, być może część z Was się do nich przekona i doceni ciekawe walory. Każdy przepis możesz oczywiście modyfikować, my tylko podajemy zarys.
Ciekawym dodatkiem nie tylko do prezentowanych przepisów, ale również na co dzień będą aromatyzujące krople, które szczególnie polecamy:
Smacznego!
Piątek, 27 października 2017