Jakie są rodzaje odżywek białkowych?
Na wstępie warto
przybliżyć zagadnienie wartości biologicznej białek (BV). Jest to
liczba, która określa, jaka ilość białka zostaje zatrzymana w organizmie, aby równowaga azotowa została zachowana. Im
większe BV, tym białko jest bardziej wartościowe.
Dodatkowo warto
pamiętać, że osobom aktywnym zaleca się 1,2-2 g białka/kg masy
ciała każdego dnia. Taki poziom spożycia białka powinien aktywnie
wspierać przyrost mięśni. Duża ilość białka pomaga także w regeneracji organizmu po treningu.
Białko serwatkowe (whey protein)
Jak sama nazwa
wskazuje, whey protein powstaje z serwatki, która jest odpadem
przy produkcji sera lub kazeiny. Białko serwatkowe jest
najpowszechniej występującym i używanym typem białka. Swoją
popularność zawdzięcza niewątpliwie dobremu wchłanianiu (nawet do
kilkunastu minut) oraz dużej zawartości aminokwasów egzogennych,
czyli tych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie
syntetyzować. Jest ono także związana z dużą produkcją
produktów mlecznych, przy której powstaje duża ilość tego surowca.
Białka serwatki stosowane są na przestrzeni całego dnia, bardzo
często bezpośrednio po treningu.
Trec Whey 100 - białko serwatkowe
Wyróżniamy
trzy rodzaje białka serwatkowego:
- Koncentrat białka serwatkowego (WPC) – jego wartość biologiczna wynosi 104. Zawartość białka w odżywce dochodzi do 80%, reszta to wypełniacze typu laktoza, tłuszcze, słodziki, cukry. Posiada zdecydowanie większe stężenie węglowodanów niż izolat. Jego produkcja zachodzi w procesie ultrafiltracji. W koncentracie białka serwatkowego można znaleźć także czynniki wzrostu IGF-1, TGF-1,TGF-2 oraz aminokwas - cysteinę. Dodatkowo obfituje on w immunoglobuliny, laktoferyny, fosfolipidy, kwas rumenowy (CLA). Koncentrat białka serwatkowego jest źródłem białka, które jest dobrze dostępne i ma przystępną cenę, dlatego chętnie wybiera go wiele osób trenujących
- Izolat serwatki (WPI) – wartość biologiczna wynosi 159. Izolat białek serwatkowych produkowany jest w procesie ultrafiltracji i mikrofiltracji. Zawiera duże stężenie białka (nawet około 90%), przy minimalnej ilości wypełniaczy. Cechuje się bardzo dobrym profilem aminokwasów rozgałęzionych BCAA, co czyni go produktem bardzo pożądanym przez sportowców. Izolat białka serwatkowego nie zawiera cholesterolu, tłuszczu czy laktozy. Ze względu na doskonały stosunek aminokwasów endogennych i egzogennych izolat białek serwatkowych jest polecany przez specjalistów dla osób chcących wesprzeć budowanie masy mięśniowej oraz regenerację organizmu po treningu. Izolat białek mleka ma doskonałą rozpuszczalność, co ułatwia jego codzienne stosowanie.
- Hydrolizat serwatki (WPH) – białko, które przy procesie produkcji zostało poddane działaniu enzymów, czyli trawieniu wstępnemu, co znacznie przyśpiesza proces wchłaniania. Stężenie do około 90%. Hydrolizat białka serwatkowego to przykład najbardziej zaawansowanej odżywki białkowej. Nie tylko zawiera dobrze przyswajalne formy aminokwasów, ale również wyróżnia się świetną rozpuszczalnością. Hydrolizat białka nie powoduje wzdęć i przykrych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, dlatego taki skład białek jest zalecany osobom szczególnie wrażliwym. Minusem takiego rozwiązania jest wyższa cena odżywki niż w przypadku WPC i WPI.
Białko kazeinowe
Zawarte jest w mleku ssaków. Często nazwane białkiem nocnym, ponieważ czas
jego wchłaniania w organizmie człowieka jest bardzo długi. Ma
zdecydowanie mniejszą wartość niż serwatka czy albuminy jaj,
ponieważ wynosi ona 77. Produkowane są dwa typy kazeiny.
– kazeinian wapnia i kazeina micelarna. Warto dodać, że są one alergenami, czyli
dość łatwo uczulają osoby na to podatne. Biało kazeinowe ma dobrą
rozpuszczalność w wodzie, zawiera niewiele tłuszczy i laktozy. Jego
dodatkową zaletą jest zdolność do neutralizacji uczucia gorąca u osób trenujących. Idealna pora przyjmowania białka kazeinowego: na
noc lub kiedy mamy długą przerwę między posiłkami.
Trec Casein 100 - białko kazeinowe
Albuminy jaj (EA) - białka jaja
Jego profil
aminokwasowy w dużej mierze pokrywa się z zapotrzebowaniem ludzkim. Białko jaj uznawane jest za białko wzorcowe
oraz nieco dłużej się przyswaja od serwatki. Białka pochodzenia
zwierzęcego, w tym białko jaja odznacza się dobrą rozpuszczalnością w wodzie, a dodatkowo ma zdolność do tworzenia koloidów w jej
środowisku. Czemu więc odżywka na bazie albuminy nie jest taka
popularna? Powoduje bardzo dokuczliwe problemy gastronomiczne, więc
nie dla wszystkich jest to komfortowe rozwiązanie. Właściwości
białka jaj są jednak godne polecenia.
Scitec Egg Pro - białko jaja
Białko sojowe (SP)
To przykład
białka pochodzenia roślinnego pozyskiwanego z nasion soi. Jego
profil aminokwasowy nie jest tak urozmaicony, jak w białkach
zwierzęcych. Podobnie jak białko serwatkowe - białko sojowe występuje pod postacią koncentratu
(z zawartością białka do 80%, duża ilość wypełniaczy w postaci
cukrów) i izolatu (z zawartością białka do 90%). Białka
roślinne z soi zawierają błonnik pokarmowy, potas, magnez, fosfor,
wapń, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B. Najlepsze odżywki
białkowe pochodzenia roślinnego wspomagają obniżanie poziomu
cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów. Białka sojowe to
białka najchętniej wybierane przez wegan i wegeterian. Co ciekawe,
izolat białka sojowego można też spotkać jako dodatek do niektórych
produktów spożywczych, takich jak płatki śniadaniowe, lody,
przetworzone produkty mięsne oraz popularne wśród osób aktywnych
batony proteinowe.
Najlepsze źródło
białka roślinnego stanowi nie tylko soja, ale też groch, fasola czy
ryż. Na rynku można znaleźć wiele produktów zawierających białka
pochodzenia roślinnego, dzięki czemu osoby stosujący dietę
bezmięsną nie muszą czuć się wykluczone.
Trec Soy Protein Isolate - białko sojowe
Matrix białek
Jest to
mieszanka
białek o różnym czasie wchłaniania,
aby zapewnić stały dopływ aminokwasów przez kilka godzin. Era
spożywania białka w postaci surowych jaj już dawno minęła,
obecnie na rynku mamy tak dużo alternatyw na uzupełnienie
brakującego białka w diecie, że nie stanowi to problemu. Wraz z postępem techniki tworzone są coraz to nowsze rodzaje
białek, jak np. izobat białka wołowego (BP). Tego typu struktury
białka zawierają pokaźne źródło żelaza. Wyróżnia je wysoka jakość,
doskonała koncentracja aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B
oraz często - dodatek kreatyny. Niestety białko wołowe odznacza się
także nadmiarem tłuszczu i cholesterolu.
Stosowanie
odżywek białkowych to doskonały sposób na zwiększenie spożycia
protein u osób trenujących, odchudzających się oraz narażonych na
niedobory. Różne rodzaje białek dają nam wybór, dzięki czemu każdy
może znaleźć dla siebie odpowiedni produkt podczas zakupu odżywki
białkowej.
Sport Definition That's The Whey - miks białek
Artykuł pierwotnie opublikowany 21 października 2022r i zaktualizowany 29 marca 2023r zgodnie z najbardziej aktualną wiedzą.
Środa, 29 marca 2023