Sernik to jedno z popularniejszych ciast, które często znajdziemy również na świątecznym stole. Nie musi jednak być przeładowany masą cukru - możesz go zrobić w zupełnie innej formie. Co powiesz na nowocześniejsze wydanie sernika z dodatkiem masła orzechowego?
Będziesz potrzebować:
- ok. 1kg serka mascarpone
- 2 jaja
- ok. 30g-50g ksylitolu (możesz
zastąpić go również innym słodzikiem)
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok.15g)
- 50g-100g masła orzechowego
- opcjonalnie: rodzynki, bakalie.
Sernik uchodzi za dosyć czasochłonne ciasto, ale wersja którą przedstawiamy wcale taka nie jest! Wystarczy wszystkie składniki ze sobą połączyć, upiec i cieszyć się ciekawym smakiem!
Co więcej, zastąpienie tradycyjnego twarogu mascarpone oraz
dodatek masła orzechowego to świetny pomysł dla osób szukających
ciekawych rozwiązań w okresie stosowania diety z przewagą
tłuszczów.
Jak przygotować ciasto?
Serek mascarpone utrzyj z jajkami po chwili dodając ksylitol oraz proszek do pieczenia. Jak masa stanie się gładka, małymi porcjami dodawaj masło orzechowe delikatnie mieszając. Jego dokładną ilość dostosuj do własnych upodobań - nie więcej jednak niż 100g, ponieważ ciasto stanie się zbyt ciężkie, aby prawidłowo się upiec.
Jeżeli lubisz, możesz dodać również rodzynki i orzechy, pamiętając aby ciasto mieszać łyżką, a nie mikserem.
Gotową masę przelej do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 1h w temperaturze 180 stopni.
A jak z wartością odżywczą?
Z podanych składników uzyskasz ok. 13-15 porcji.
Jedna porcja to średnio 100g, która dostarcza ok:
- 310 kcal
- 4,7g białka
- 30,5g tłuszczu
- 4,3g węglowodanów
Prezentowany przepis możesz dowolnie urozmaicać. Możesz np.
przygotować spód na bazie kruchego ciasta lub kruszonych
pełnoziarnistych herbatników, a całość oprószyć kawałkami orzechów i płatkami czekolady. Ciekawym pomysłem będzie także dodatek owoców
lub sosów niskokalorycznych, np. 4+ Nutrition Syrop
Zero+.
Nie pozostaje nam zatem nic innego jak życzyć Ci
smacznego!
Czwartek, 15 grudnia 2016