Omlety to jedno z pierwszych skojarzeń, które nasuwają nam się na myśl o bogatej w białko diecie sportowca. Na słono, na słodko, z różnymi dodatkami - pasują w każdej wersji pomagając z prostych składników przygotować danie godne mistrza kuchni.

Dziś proponujemy omlet w wersji słodkiej według przepisu Mariusza Ługiewicza, który jak sam o sobie mówi sportem zajmuje się praktycznie od zawsze, chętnie dzieląc się z innymi swoją wiedzą i doświadczeniem. Jego osobę oraz innych sportowców możecie poznać bliżej śledząc blogi treningowe, które skrupulatnie prowadzą na naszej stronie.

A sam omlet wychodzi nieziemsko pyszny, spróbujcie sami!

Do przygotowania omleta potrzebujesz:

  • 5 całych jaj,
  • 50g owsianki w proszku Amix Mr. Popper's OatMash - w przepisie wykorzystano smak banoffee, ale równie dobrze możesz wypróbować inną wersję
  • 50g mąki ryżowej lub jaglanej,
  • Cynamon, kakao - jeśli lubisz, wedle uznania.

Samo jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy wszystkie składniki ze sobą wymieszać i usmażyć jak tradycyjnego omleta. Możesz równie dobrze wykorzystać Multicookera, ale jeśli nie dysponujesz tego rodzaju sprzętem wystarczy klasyczna patelnia.

Gdy omlet już będzie gotowy możesz zająć się przygotowaniem sosu, którego składniki to:

Wszystkie składniki ze sobą mieszasz, a gotowym sosem polewasz omleta. Na jego wierzchu możesz ułożyć również ulubione owoce - np. truskawki lub jabłka, a na całość dodać jeszcze trochę masła orzechowego.

I gotowe! Przygotowanie tak pysznego i wartościowego deseru zajmie Ci ok. 10 minut. A efekty są naprawdę nieziemskie, potwierdzamy!

Jeden omlet z sosem i dodatkami (na mące ryżowej, nie wliczając owoców i dodatkowej porcji masła orzechowego) to ok:

  • 1100kcal
  • 79,4g białka
  • 87,4g węglowodanów (zwróć uwagę na ich źródła - opierasz się na węglowodanach złożonych)
  • 44,6g tłuszczu

Jak widać prawdziwy hit na masę! Pamiętaj jednak, że to Ty ustalasz proporcje i ilości dostosowując je do własnego zapotrzebowania oraz założeń diety.

Spis treści

Loading...