Pączki najczęściej kojarzą się z prawdziwą bombą kaloryczną, masą tłuszczu i cukru. Choć z pewnością mają szerokie grono amatorów, to jednak spożywanie ich spożywanie z pewnością nie należy do podstawowych zaleceń dietetyków. Ale za to wprowadzając pewne modyfikacje można z posiłku niezbyt zdrowego stworzyć smaczny deser, który stanie się Twoim absolutnym nr 1!

Składniki:

Składniki kremu:

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza.
  2. Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki delikatnie mieszając je w dużej misce.
  3. Dodaj je do masy uzyskanej z połączenia masła orzechowego i białek jaja. Po wymieszaniu wszystkich produktów powinieneś uzyskać formę gęstego ciasta.
  4. Formę do wypieku pączków spryskaj delikatnie tłuszczem (możesz wykorzystać do tego olej w sprayu).
  5. Uzyskane ciasto przełóż do specjalnego rękawa cukierniczego służącego do nakładania kremów (jeżeli nim nie dysponujesz, to możesz wykorzystać do tego celu szczelną, zamykaną torebkę do żywności, którą napełnij ciastem, a po zamknięciu utnij jeden z końców).
  6. Przy użyciu rękawa delikatnie przełóż masę do formy do wypieków.
  7. Piecz przez 8-12 minut.
  8. Gdy pączki już ostygną przygotuj krem orzechowy łącząc ze sobą mąkę orzechową, wodę, masło orzechowe i słodzik.
  9. Nałóż krem na wystudzone pączki. Jeżeli lubisz, to możesz je jeszcze polać owocowym syropem lub posmarować pozbawionym kalorii dżemem.

Wielkość porcji: 1 pączek

Ilość porcji uzyskanych z przepisu: 3

WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEGO PĄCZKA BIAŁKOWEGO

 Wartość energetyczna

 ok.237 kcal

 Zawartość tłuszczu

 ok. 15g

 Zawartość węglowodanów

 ok. 5g

 Zawartość białka

 ok. 17g

Zwracamy jednak uwagę, że podane wartości  mogą się różnić w zależności od rodzaju użytych składników, np. odżywki białkowej, czy też masła orzechowego.

Nie pozostaje nam zatem nic innego niż życzyć SMACZNEGO!

Spis treści

Loading...