Pączki najczęściej kojarzą się z prawdziwą bombą kaloryczną, masą tłuszczu i cukru. Choć z pewnością mają szerokie grono amatorów, to jednak spożywanie ich spożywanie z pewnością nie należy do podstawowych zaleceń dietetyków. Ale za to wprowadzając pewne modyfikacje można z posiłku niezbyt zdrowego stworzyć smaczny deser, który stanie się Twoim absolutnym nr 1!
Składniki:
- 25g izolatu białka
serwatki o smaku waniliowym, np. BioTech Iso Whey
Zero
- 25g mąki z orzechów arachidowych, np. FA
Nutrition Peanut Powder
- 2 łyżki odtłuszczonej mąki kokosowej, np. OstroVit
- 2 łyżki stewii, np. Swanson
Stevia Extract
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka masła
orzechowego, np. NutVit 100%
Peanut Butter Smooth
- 2 białka jaja,
- 1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie).
Składniki kremu:
- 25g mąki z orzechów arachidowych,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżeczki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka stewii,
- opcjonalnie: dżem/sos owocowy pozbawiony kalorii, np. 4+ Nutrition Syrop Zero+, dżemy Walden Farms
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza.
- Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki delikatnie mieszając je w dużej misce.
- Dodaj je do masy uzyskanej z połączenia masła orzechowego i białek jaja. Po wymieszaniu wszystkich produktów powinieneś uzyskać
formę gęstego ciasta.
- Formę do wypieku pączków spryskaj delikatnie tłuszczem (możesz wykorzystać do tego olej w sprayu).
- Uzyskane ciasto przełóż do specjalnego rękawa cukierniczego służącego do nakładania kremów (jeżeli nim nie dysponujesz, to możesz wykorzystać do tego celu szczelną, zamykaną torebkę do żywności, którą napełnij ciastem, a po zamknięciu utnij jeden z końców).
- Przy użyciu rękawa delikatnie przełóż masę do formy do wypieków.
- Piecz przez 8-12 minut.
- Gdy pączki już ostygną przygotuj krem orzechowy łącząc ze sobą mąkę orzechową, wodę, masło orzechowe i słodzik.
- Nałóż krem na wystudzone pączki. Jeżeli lubisz, to możesz je jeszcze polać owocowym syropem lub posmarować pozbawionym kalorii dżemem.
Wielkość porcji: 1 pączek
Ilość porcji uzyskanych z przepisu: 3
WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEGO PĄCZKA BIAŁKOWEGO
Wartość energetyczna |
ok.237 kcal |
Zawartość tłuszczu |
ok. 15g |
Zawartość węglowodanów |
ok. 5g |
Zawartość białka |
ok. 17g |
Zwracamy jednak uwagę, że podane wartości mogą się różnić w zależności od rodzaju użytych składników, np. odżywki białkowej, czy też masła orzechowego.
Nie pozostaje nam zatem nic innego niż życzyć
SMACZNEGO!
Piątek, 9 września 2016