Gofry najczęściej kojarzą się z masą cukru i sporą wartością energetyczną. Można jednak zmienić ich składniki i zamiast kalorycznego deseru stworzyć bogatą w białko przekąskę, którą będziesz mógł jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!
Będziesz potrzebować:
- ok. 60-70g odżywki białkowej o smaku waniliowym (lub innym
dowolnym), np. BioTech USA Iso
Whey Zero
- ok. 20g płatków owsianych,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- cynamon - dla smaku,
- 1 małego banana,
- 1 małe jabłko,
- 2 jaja całe (lub białka z 4 jaj jeśli obniżasz zawartość tłuszczu w diecie).
Samo przygotowanie jest bardzo proste. Owoce obierasz i kroisz
na małe kawałki, a następnie łączysz ze wszystkimi pozostałymi
składnikami.
Następnie wszystko bardzo dokładnie miksujesz, aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji przypominającej masło orzechowe.
Jak gofrownica się nagrzeje dodajesz niewielką ilość oleju,
który ochroni ciasto przed przypaleniem. Najlepiej jest wybierać
oleje w sprayu, które są bardzo proste w użyciu i nie dodają
zbędnych kalorii, np. Best Joy Cooking
Spray
Następnie wylewasz gotową masę i czekasz aż się upiecze. Gotowe!
Przygotowane gofry możesz również polać syropami pozbawionymi
kalorii, np. OstroVit
Zero Calories Sauce,
Real Pharm Calorie Free Sauce.
Z tego przepisu uzyskasz 5-6 gofrów.
1 gofr dostarcza średnio:
- Wartość energetyczna: 97kcal
- Białko: 13,1g
- Tłuszcz: 1,4g
- Węglowodany: 8,9g
Piątek, 17 lutego 2017