Trudno zapobiegać wszystkim sytuacjom, które narażają nas na
kontakt z bakteriami i wirusami. Wystarczy kontakt z osobą zakażoną
lub przedmiotem, którego używała, by złapać infekcje. Jednak każdy z nas ma wpływ na swoją odporność.
Protect Food – produkty wspierające wzmocnienie odporności
Jesień i zima to czas obniżonej odporności. Obecnie żyjemy w okresie pandemii i stykamy się z nowymi odmianami grypy.
Szczególnie w tym okresie warto zwrócić uwagę na swoją
dietę.
Produkty wspierające odporność dostarczą nam energii i uchronią przed chorobami. Zawarte w nich składniki wspierają układ immunologiczny i przygotowują na atak chorobotwórczych wirusów i bakterii. Postaraj się, by w każdym posiłku znalazły się produkty z grupy Protect Food.
Dieta jest jednym z ważniejszych elementów wpływających
na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Jednak nie jesteśmy w stanie za jej pomocą uzupełnić wszystkich niedoborów witamin i minerałów, dlatego poleca się w okresie jesiennym uzupełniać dietę o suplementy
zawierające składniki pro-immunologiczne.
Innym istotnym czynnikiem jest systematyczne uprawianie sportu, który także przyczynia się do poprawy jakości życia i stanu zdrowia. Jednak w czasie większych zachorowań nie przemęczaj organizmu. Pamiętaj, że przetrenowanie obniża twoją odporność.
Czym jest żywność Protect Food’s?
Przed czym chroni Protect Foods? To coś więcej niż zdrowe
jedzenie. Dane składniki mają bezpośredni wpływ na układ
odpornościowy.
Protect Food powstało w porozumieniu z dietetykami sportowymi i klinicznymi - absolwentami Uniwersytetu Medycznego. Dzięki poniższym wskazówkom ochrona odporności będzie dla ciebie łatwiejsza.
Protect Foods - co jeść?
Poznaj zasady Protect Food i konkretne produkty, które powinny znaleźć się w diecie.
- Protect Food to witaminy, minerały, produkty probiotyczne, immunostymulujące oraz takie, które mają właściwości immunomodulacyjne.
- To produkty z dużą ilością witamin i składników mineralnych. W diecie powinny znaleźć się głównie owoce i surowe warzywa.
- Wybieraj warzywa bogate w witaminę A, źródło beta-karotenu, a także witaminę C oraz E.
- Protect Foods to produkty probiotyczne i wzmacniające mikrobiom. W menu nie może zabraknąć kiszonek (kiszonej kapusty, kiszonych ogórków), fermentowanych produktów mlecznych (jogurt, kefir, mleko acidofilne, kumys) i inuliny. Bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w kiszonych produktach pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie na odporność całego organizmu. Fermentowane produkty mleczne są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, wpływającego na kości i zęby, a także zawierają witaminę A oraz fosfor, potas, jod i cynk.
- Wraz z codziennym pożywieniem i suplementacją dostarczaj organizmowi cynk, który stoi na straży zdrowia i odporności. Dobrym jego źródłem są pestki, kasze, podroby i jaja. Cynk wpływa na przyswajanie witamin, wzmacnia włosy i paznokcie, a nawet usprawnia funkcjonowanie narządów rozrodczych.
- O ile to możliwe, zamiast korzystać z tabletek, postaw na naturalne antybiotyki, czyli czosnek, cebulę, chrzan, por, imbir, kurkumę. Naturalne antybiotyki są bardzo skuteczne. Niszczą wszelkiego rodzaju bakterie i inne mikroustroje chorobotwórcze, nie powodując przy tym skutków ubocznych.
- Protect Food to też produkty antyoksydacyjne, czyli witaminy, owoce jagodowe, kurkuma, cynamon, zielona herbata, jagody goji, żurawina. Przeciwutleniacze są skuteczną bronią przeciwko wielu chorobom na przykład nowotworom.
-
Wybieraj zdrowe źródła kwasów omega 3 i witaminy D, będą to
głównie tłuste ryby morskie. Dostarczaj organizmowi też kwasy omega
6, które znajdziesz między innymi w orzechach włoskich.
Ochrona odporności a Protect Food
Filozofia Protect Food to zasady, które pomagają wzmocnić
organizm, przygotować na nadchodzący sezon zachorowań i szybciej
zwalczać infekcje.
W okresie letnim mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw, a także często przebywamy na słońcu, dzięki czemu nie brakuje nam
witaminy D. Jednak zimą także musimy pamiętać o potrzebach
organizmu. Warto bazować w tym czasie na mrożonkach i rozgrzewających zupach z kurkumą i imbirem.
Wszystkich niedoborów nie jesteśmy w stanie uzupełnić dietą, dlatego możemy wspierać się suplementacją. Warto też systematycznie wykonywać badania lekarskie w celu wykrycia ewentualnych braków.
Protect Food to jeden element tarczy obronnej dla
organizmu. Musimy zadbać też o inne aspekty takie jak Protect
Workout, czyli systematyczna aktywność fizyczna i Protect
Supplements, czyli suplementacja wzmacniająca układ
odpornościowy.
Protect Workout powstało w porozumieniu z doświadczonymi trenerami personalnymi, a Protect Suplements po konsultacji z farmaceutami oraz dietetykami sportowymi i klinicznymi. Połączenie tych trzech dziedzin daje kompleksowe wsparcie organizmu.
Jak wzmocnić odporność z Protect Food?
Protect Food to nie tylko produkty zwiększające odporność. Liczy się też sposób ich przyrządzania. Postaraj się, aby doszło do jak najmniejszej straty składników pro-immunologicznych. O ile to możliwe przygotowuj dania bez zbędnej obróbki termicznej. Jeśli jest ona konieczna, unikaj częstego mieszania i niepotrzebnego rozdrabniania produktów. Dietetycy informują, że podczas gotowania dochodzi do straty witamin i aminokwasów.
Według filozofii Protect Food powinniśmy jeść 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu. Posiłki muszą być bogate w warzywa, owoce, źródła pełnowartościowego białka, złożone węglowodany oraz nieprzetworzone produkty. Zwracaj uwagę na składy produktów, które kupujesz. Znajdziesz je na etykietach.
W razie potrzeby skorzystaj z pomocy dietetyka. Specjalista dostosuje dietę do Twoich indywidualnych potrzeb, możliwości i umiejętności. Będziesz miał pewność, że jadłospis jest dobrze zbilansowany i ma wpływ na odporność.
Podsumowanie
Teraz już wiesz, że ochrona odporności ma duży związek z codzienną dietą. Wybieraj produkty zwiększające odporność zwane
Protect Foods. Niech znajdą się w twoim menu, zanim spotka
Cię pierwsza infekcja.
Zdrowa dieta zadziała profilaktycznie, ale pomoże też szybciej wyleczyć przeziębienie. Nie zapomnij też o ruchu i suplementacji. Z pewnością zauważysz różnicę.
Klaudia Pieczykolan
Wtorek, 20 października 2020