Wszystko co wprowadzasz do organizmu ma wpływ na jego formę,
sprawność oraz szeroko rozumianą odporność na infekcje. Kluczowe są
nie tylko wybierane produkty, ale także ich jakość oraz sposób
przygotowywania potraw.
Protect Food jest filozofią powstałą na bazie najnowszej wiedzy
naukowej oraz doświadczenia dietetyków sportowych i klinicznych
będących absolwentami Uniwersytetu Medycznego.
Możesz mieć zatem pewność wiedzy, jaką starają się przekazać
wszystkim zainteresowanym zdrowym stylem życia oraz budowaniem
maksymalnie możliwej odporności organizmu na infekcje wirusowe lub
bakteryjne.
Jak wzmocnić odporność? Poznaj Protect Food!
Pytanie wydaje się proste, jednak takim nie jest. Nie da
się odpowiedzieć na nie w kilku prostych zdaniach. Odporność jest
zależna od wielu czynników, w tym w stopniu najwyższym od
prowadzonej diety i stylu życia. Nie bez powodu już od wielu lat
krąży powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, co można przekształcić
poprzez analogię - „odporność zależy od tego, co
jesz”.
Oddaje to niemal w 100% ducha filozofii
Protect Food. Bowiem właśnie u podstaw, czyli w prowadzonej
diecie należy upatrywać sposobu na wzmocnienie organizmu oraz jego
układu odpornościowego.
Postaw na zdrową i przemyślaną dokładnie dietę, a uczynisz
milowy krok ku maksymalnej odporności organizmu. Odpowiedni
jadłospis obejmuje zwykle 4 lub 5 posiłków o możliwie zbilansowanym
składzie. Muszą one bowiem dostarczać organizmowi wszystko czego
potrzebuje, w tym pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych
oraz tłuszczów (najlepiej z grupy „tych zdrowych”).
Protect Foods – skuteczna ochrona odporności
Utrzymanie odporności jest tak samo ważne jak jej budowanie i wzmacnianie. Paradoksalnie pomóc może odpowiednio zbilansowana,
zdrowa dieta. Wystarczy zadbać o jej jakość oraz stosowane
produkty, których stopień przetworzenia powinien być jak najniższy.
Może to wydawać się banalne, jednak współcześnie nie tak łatwo
zdobyć produkty żywnościowe o czystym składzie i niewielkim stopniu
przetworzenia.
Planując dietę, nie można zapominać o świeżych warzywach,
które z natury są bogatym źródłem zarówno niezbędnych witamin, jak i minerałów umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie całego
organizmu, w tym układu immunologicznego warunkującego pełne
zdrowie. Warto zatem kierować się rozsądkiem i sięgać po
produkty zwiększające odporność w sposób całkowicie naturalny i wolny od zbędnych dodatków.
Protect Food – sprawdź produkty zwiększające odporność
Zastanawiasz się, co się kryje pod określeniem „produkty
zwiększające odporność”? Są to produkty naturalnego pochodzenia,
bogate w mikro i makroelementy niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania całego organizmu. Oczywiście najważniejsze miejsce w ich hierarchii zdają się mieć świeże warzywa oraz owoce, których
walory smakowe z pewnością przykują Twoją uwagę.
Kierując się filozofią Protect Food stawiaj na produkty o prozdrowotnych właściwościach mających realne właściwości immunomodulujące:
- produkty bogate w witaminę C, beta-karoten i witaminę E
- cynk, którego większe ilości znajdziesz w kaszy, jajach kurzych, podrobach oraz pestkach (np. dyni)
- naturalne probiotyki - fermentowane przetwory mleczne oraz kiszonki będące naturalnym źródłem dużych ilości bakterii probiotycznych, wpływające zarówno na odporność bierną organizmu, jak i niwelowanie ryzyka pasażu szczepów patogennych w układzie pokarmowym
- naturalne antybiotyki - czosnek, cebula, por, chrzan
- antyoksydacyjne przyprawy - imbir, cynamon oraz kurkuma
- nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 (znajdujących się w dużych ilościach w tłustych rybach) oraz omega 6, które znajdziesz w przepysznych i wartościowych orzechach włoskich.
Nie mniej ważna wydaje się
podaż antyoksydantów w codziennej diecie, bowiem to właśnie
dzięki nim organizm jest w stanie się skutecznie bronić przed
szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Mogą one
doprowadzić do spadku odporności, ale także w skrajnym przypadku do
uszkodzenia lub zniszczenia komórki, jak i jej materiału
genetycznego (DNA).
Silnych antyoksydantów doszukuj się w witaminach, np. C oraz E, jak i w minerałach (np. cynku) oraz w ekstraktach bądź naparach z zielonej herbaty.
Protect Foods – dieta na odporność jest możliwa!
Nie musisz się już zastanawiać jak wzmocnić odporność, wystarczy bowiem, że sięgniesz po wysokiej jakości produkty odżywcze, w tym możliwie dużą ilość świeżych warzyw. Warto dorzucić do diety także owoce, które stanowią swoisty sposób na zaspokojenie potrzeb organizmu zarówno na węglowodany, jak i szeroko rozumiane potrzeby organoleptyczne.
Unikaj zbyt długiej obróbki termicznej, częstego mieszania i nadmiernego rozdrabniania produktów. Dzięki temu utrzymasz więcej
wartości prozdrowotnych.
Jadłospis nie może być nudny i nużący, bowiem w konsekwencji osoba go stosująca będzie zmagała się z dużymi problemami i wyrzeczeniami.
Dowiedz się więcej:
Czym się różni superfood od Protect Food?
Bibliografia:
1. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja
2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych
dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do
zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
2. Rojek Marzena: "Dieta wzmacniająca odporność - dieta na bakterie i wirusy"
https://wylecz.to/diety/dieta-wzmacniajaca-odpornosc-dieta-na-bakterie-i-wirusy/
Paweł Zieliński
Środa, 4 listopada 2020