Białko to podstawowy budulec mięśni i można powiedzieć "klasyka
gatunku" wśród dostępnych suplementów diety i odżywek. Przy tak
szerokiej gamie produktów, bardzo często ciężko jest nam od razu
podjąć decyzję i wybrać odpowiedni dla siebie preparat. Od odżywki białkowej jak
sama nazwa wskazuje oczekujemy przed wszystkim jak największej
ilości białka, lecz często, a może i nawet w pierwszej kolejności
sprawdzamy/porównujemy ceny. Dlatego też, specjalnie dla Was
postanowiliśmy porównać ceny, ale i nie tylko, ośmiu wybranych
izolatów białek serwatki (WPI), przyjmując za ich średnią
porcję 30g.
Dziś pod przysłowiową "lupę" wzięliśmy następujące
odżywki:
BioTech USA Iso Whey Zero 2270g
Olimp Pure Whey Isolate 95 2200g
Iron Horse Series Iso Whey 2000g
Scitec Iso Great Zero Sugar 2300g
Ocenialiśmy takie parametry jak:
- Zawartość białka w porcji 30g
- Zawartość węglowodanów w porcji 30g
- Zawartość tłuszczu w porcji 30g
- Procentowa zawartość białka
- Cena za jedną 30-gramową porcję odżywki
Jak widać w tabelce, prezentowane produkty różnią się składowo, a także cenowo. Biorąc pod uwagę największą procentową zawartość białka w pierwszej trójce ze średnią 90% znajdują się: Scitec Iso Great Zero Sugar, Iron Horse Series Iso Whey, Amix IsoPrime CFM.
Dla wszystkich tych, którzy szukają niskiej zawartości
węglowodanów i tłuszczu najkorzystniej wypadły odżywki: Scitec
Iso Great Zero Sugar (0g!), OstroVit WPI 90 Instant oraz
Iron Horse Series Iso Whey.
Łącząc jednak atrakcyjny skład ze stosunkowo niską ceną, świetnym wyborem okazuje się odżywka BioTech USA Iso Whey Zero.
Warto pamiętać, że przy wyborze odpowiedniego dla siebie
produktu trzeba zwrócić także uwagę na zawarte w naszej diecie
wartości odżywcze oraz postawione sobie cele treningowe.
Jak można zauważyć, nie zawsze duża cena idzie w parze z wysoką
jakością produktu, choć w większości przypadków niestety trzeba
liczyć się z tym, że za wysokiej klasy suplement trzeba niekiedy
sporo zapłacić, ale zadajmy sobie pytanie czy jest jakaś lepsza
inwestycja niż inwestycja w siebie?
Piątek, 20 października 2017