Dzisiaj przedstawiamy ostatnie z 12 przepisów, tym razem na słodkości, bez których ciężko byłoby obyć się w okresie Świąt.

Pierniczki

Po wytrawnych daniach często przychodzi ochota na coś słodkiego... Kiedy sobie pozwolić na taki rarytas jeśli nie w Święta Bożego Narodzenia? Jak się jednak okazuje, nawet stworzone przez nas łakocie mogą być zdrowe i w pełni dietetyczne!

Składniki:

  • 200g mąki migdałowej
  • 60g oleju kokosowego
  • Trzy łyżki syropu klonowego
  • 5g imbiru
  • 5g cynamonu
  • 3g mielonej gałki muszkatołowej
  • 2g sody oczyszczonej
  • Szczypta zmielonych goździków

{{prev2_6915:link}} OstroVit Olej kokosowy

Przygotowanie:

Zetrzyj imbir na tarce, rozpuść olej kokosowy i ostudź. Rozgrzej piekarnik.
Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj syrop klonowy i olej w płynnej postaci. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wykładaj ciasto do foremek. Piecz kwadrans, do czasu aż się zarumienią.

Czas przygotowania: 30 minut

Kluski z makiem

Bez wątpienia są czymś, na co wielu z nas czeka cały rok. Raczej ciężko nazwać to danie i składniki w nim zawarte niezdrowymi, jednak to co zwykle okazuje się zgubne podczas Wigilijnej kolacji to ilość klusków z makiem jaką zjadamy!

Składniki:

  • 400g makaronu
  • 250g zmielonego maku
  • 100g orzechów
  • 100g rodzynek
  • Trzy łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Kilka kropel olejku migdałowego lub aromatyzujących kropli np. waniliowych
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Makaron zagotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedź. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Danie gotowe.

Czas przygotowania: 15 minut

Ciasto kokosowe z kaszą jaglaną

Nawet jeśli my sami nie jesteśmy amatorami słodkości, z pewnością przy stole pojawią się osoby, które Świąt Bożego Narodzenia sobie bez nich nie wyobrażają. Dzięki niżej opisanym pysznościom na pewno zaspokoimy ich oczekiwania i nie tylko największe łasuchy zjedzą ciasto do ostatniego okruszka!

Składniki:

  • 160g mleczka kokosowego
  • 150g mąki orkiszowej
  • 90g malin
  • 90g wiórków kokosowych
  • 80g masła
  • 60g prawdziwego dżemu owocowego
  • 60ml wody
  • 50g kaszy jaglanej
  • 40g żółtka jaj
  • 30g miodu

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski. Miód, pokrojone w kostkę masło i żółtka zagnieć, a następnie zawinięte w folię spożywczą wstaw do lodówki na pół godziny. Wyjmij ciastko, rozwałkuj i wyłóż na blachę o wymiarach 10cm x 35cm. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, po czym wyciągnij i pozostaw do ostudzenia. Kaszę gotuj z dodatkiem mleczka kokosowego na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby dolewaj wody.

Po kwadransie dodaj wiórki kokosowe (zostaw odrobinę do posypania gotowego ciasta), a pod koniec resztę pozostałego miodu. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Ciasto posmaruj dżemem i wylej masę kokosową równomiernie ją rozprowadzając.

Posyp malinami i wiórkami kokosowymi, a następnie wstaw co najmniej na dwie godziny do lodówki.

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut

Nie pozostaje zatem nic innego jak rozpocząć świąteczne gotowanie! Mamy nadzieję, że prezentowane przez nas przepisy okażą się przydatne i dadzą Wam dużo inspiracji w kuchni.

✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 18.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023

Spis treści

Loading...