Dzisiaj przedstawiamy ostatnie z 12 przepisów, tym razem na
słodkości, bez których ciężko byłoby obyć się w okresie
Świąt.
Pierniczki
Po wytrawnych daniach często przychodzi ochota na coś
słodkiego... Kiedy sobie pozwolić na taki rarytas jeśli nie w Święta Bożego Narodzenia? Jak się jednak okazuje, nawet stworzone
przez nas łakocie mogą być zdrowe i w pełni
dietetyczne!
Składniki:
- 200g mąki migdałowej
- 60g
oleju kokosowego
- Trzy łyżki syropu klonowego
- 5g imbiru
- 5g cynamonu
- 3g mielonej gałki muszkatołowej
- 2g sody oczyszczonej
- Szczypta zmielonych goździków
Przygotowanie:
Zetrzyj imbir na tarce, rozpuść olej kokosowy i ostudź. Rozgrzej
piekarnik.
Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj syrop klonowy i olej w płynnej postaci. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do
pieczenia i wykładaj ciasto do foremek. Piecz kwadrans, do czasu aż
się zarumienią.
Czas przygotowania: 30 minut
Kluski z makiem
Bez wątpienia są czymś, na co wielu z nas czeka cały rok. Raczej
ciężko nazwać to danie i składniki w nim zawarte niezdrowymi,
jednak to co zwykle okazuje się zgubne podczas Wigilijnej kolacji
to ilość klusków z makiem jaką zjadamy!
Składniki:
- 400g makaronu
- 250g zmielonego maku
- 100g orzechów
- 100g rodzynek
- Trzy łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- Kilka kropel olejku migdałowego lub
aromatyzujących kropli np. waniliowych
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Makaron zagotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedź. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Danie gotowe.
Czas przygotowania: 15 minut
Ciasto kokosowe z kaszą jaglaną
Nawet jeśli my sami nie jesteśmy amatorami słodkości, z pewnością przy stole pojawią się osoby, które Świąt Bożego
Narodzenia sobie bez nich nie wyobrażają. Dzięki niżej opisanym
pysznościom na pewno zaspokoimy ich oczekiwania i nie tylko
największe łasuchy zjedzą ciasto do ostatniego
okruszka!
Składniki:
- 160g mleczka kokosowego
- 150g mąki orkiszowej
- 90g malin
- 90g wiórków kokosowych
- 80g masła
- 60g prawdziwego dżemu owocowego
- 60ml wody
- 50g kaszy jaglanej
- 40g żółtka jaj
- 30g miodu
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski. Miód, pokrojone w kostkę masło i żółtka
zagnieć, a następnie zawinięte w folię spożywczą wstaw do lodówki
na pół godziny. Wyjmij ciastko, rozwałkuj i wyłóż na blachę o wymiarach 10cm x 35cm. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 20
minut w temperaturze 180 stopni, po czym wyciągnij i pozostaw do
ostudzenia. Kaszę gotuj z dodatkiem mleczka kokosowego na wolnym
ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby dolewaj wody.
Po kwadransie dodaj wiórki kokosowe (zostaw odrobinę do
posypania gotowego ciasta), a pod koniec resztę pozostałego miodu.
Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Ciasto posmaruj dżemem i wylej
masę kokosową równomiernie ją rozprowadzając.
Posyp malinami i wiórkami kokosowymi, a następnie wstaw co
najmniej na dwie godziny do lodówki.
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Nie pozostaje zatem nic innego jak rozpocząć świąteczne gotowanie! Mamy nadzieję, że prezentowane przez nas przepisy okażą się przydatne i dadzą Wam dużo inspiracji w kuchni.
✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 18.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023
Czwartek, 21 grudnia 2023