Prezentujemy kolejne przepisy z serii: "Pozostań fit na Święta". Dzisiejszym tematem przewodnim są ryby, które stanowią podstawę każdej kolacji wigilijnej.

Koniecznie sprawdźcie, jakie mamy dla Was podpowiedzi.

Karp pieczony

Jedni go lubią, inni mniej, lecz jedno jest pewne – większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia! Zamiast wersji z panierką ochoczo wsiąkającą tłuszcz z patelni, postawiliśmy na równie smaczną, ale znacznie lżejszą rybkę z piekarnika!

Składniki:

{{prev2_14951:link}} 7Nutrition Olej rzepakowy w sprayu

Przygotowanie:

Karpia dokładnie umyj i osusz. Skropl sokiem z połowy cytryny i posyp ziołami oraz solą. Odstaw na 60 minut do lodówki.

Pokrój marchew, białą część pora i natkę pietruszki. W zależności od upodobań możesz również dodać ziemniaki lub inne warzyw. Nadziewaj rybę warzywami i ułóż na folii aluminiowej spryskanej oliwą z oliwek i wyłożonej plasterkami drugiej połówki cytryny. Jeśli warzyw zostanie Ci więcej, możesz je również położyć na folii aluminiowej. Polej rybę roztopionym masłem i zawiń, a następnie włóż do piekarnika. Piecz około 60 minut.

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut (włącznie z czasem pieczenia).

Ryba po grecku

Niby z Grecji, ale tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. To właśnie w naszym kraju ten sposób podawania ryb stał się tradycją i potrawą goszczącą na większości stołów zaraz po najważniejszej pierwszej gwiazdce w roku. 

Składniki:

  • 1kg filetów z dorsza,
  • 400g marchwi,
  • 300g pora,
  • 150g pietruszki (korzeń),
  • 1kg pomidorów krojonych,
  • 350g selera (korzeń),
  • Cebula,
  • Niskokaloryczny ketchup,
  • Ziele angielskie,
  • Liście laurowe.

{{prev2_13390:link}} 6PAK Zero sauce hot ketchup

Przygotowanie:

Rybę pokrój w kostki i podsmaż na patelni teflonowej wykorzystując do tego celu specjalne oleje do smażenia. Na drugiej patelni smaż cebulę i por. Osoby bardziej zaawansowane kulinarnie mogą uniknąć smażenia decydując się na przygotowanie ryby na parze, co dodatkowo poprawi strawność potrawy.

Wszystkie poza pomidorami warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, wrzuć na patelnię z cebulą i duś. Przypraw wedle uznania, a następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory.

Na koniec dorzuć ziele angielskie i liście laurowe oraz ketchup, po czym pod przykryciem duś jeszcze 20 minut. Do naczynia wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.

Czas przygotowania: 45 minut

✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 18.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023

Spis treści

Loading...