Prezentujemy kolejne przepisy z serii: "Pozostań fit na Święta". Dzisiejszym tematem przewodnim są ryby, które stanowią podstawę każdej kolacji wigilijnej.
Koniecznie sprawdźcie, jakie mamy dla Was podpowiedzi.
Karp pieczony
Jedni go lubią, inni mniej, lecz jedno jest pewne – większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia! Zamiast wersji z panierką ochoczo wsiąkającą tłuszcz z patelni, postawiliśmy na
równie smaczną, ale znacznie lżejszą rybkę z piekarnika!
Składniki:
- 1500g karpia patroszonego,
- Cytryna,
- 300g marchwi,
- 300g pora,
- Łyżka masła,
- Przyprawa ziołowa,
- Olej do smażenia w formie sprayu,
- Natka pietruszki.
7Nutrition Olej rzepakowy w sprayu
Przygotowanie:
Karpia dokładnie umyj i osusz. Skropl sokiem z połowy cytryny i posyp ziołami oraz solą. Odstaw na 60 minut do lodówki.
Pokrój marchew, białą część pora i natkę pietruszki. W zależności od upodobań możesz również dodać ziemniaki lub inne
warzyw. Nadziewaj rybę warzywami i ułóż na folii aluminiowej
spryskanej oliwą z oliwek i wyłożonej plasterkami drugiej połówki
cytryny. Jeśli warzyw zostanie Ci więcej, możesz je również położyć
na folii aluminiowej. Polej rybę roztopionym masłem i zawiń, a następnie włóż do piekarnika. Piecz około 60 minut.
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut (włącznie z czasem pieczenia).
Ryba po grecku
Niby z Grecji, ale tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. To właśnie w naszym kraju ten sposób podawania ryb stał się tradycją i potrawą goszczącą na większości stołów zaraz po najważniejszej pierwszej gwiazdce w roku.
Składniki:
- 1kg filetów z dorsza,
- 400g marchwi,
- 300g pora,
- 150g pietruszki (korzeń),
- 1kg pomidorów krojonych,
- 350g selera (korzeń),
- Cebula,
- Niskokaloryczny
ketchup,
- Ziele angielskie,
- Liście laurowe.
Przygotowanie:
Rybę pokrój w kostki i podsmaż na patelni teflonowej
wykorzystując do tego celu specjalne oleje do smażenia. Na
drugiej patelni smaż cebulę i por. Osoby bardziej zaawansowane
kulinarnie mogą uniknąć smażenia decydując się na przygotowanie
ryby na parze, co dodatkowo poprawi strawność potrawy.
Wszystkie poza pomidorami warzywa zetrzyj na grubych oczkach
tarki, wrzuć na patelnię z cebulą i duś. Przypraw wedle uznania, a następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory.
Na koniec dorzuć ziele angielskie i liście laurowe oraz ketchup, po czym pod przykryciem duś jeszcze 20 minut. Do naczynia wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.
Czas przygotowania: 45 minut
✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 18.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023
Czwartek, 21 grudnia 2023