Zapewne są wśród Was osoby, które pamiętają czasy przedszkolne, gdzie często wręcz na siłę nakłaniano do zjedzenia niezbyt smacznej owsianki. Budziła ona nie najlepsze skojarzenia wywołując u wielu nieprzyjemne odczucia.
Owsianka to jednak prawdziwa bomba energetyczna pełna wartości odżywczej i składników prozdrowotnych. Poza tym wcale nie musi być tak niesmaczna, jaką ją pamiętamy! Na szczęście coraz więcej sportowców do niej wraca odczuwając jej odżywczy potencjał podczas treningów w postaci większej siły, lepszej wytrzymałości i poprawy wydajności.
Mamy dla Was kilka pomysłów, które pomogą odczarować negatywny wizerunek owsianki i sprawią, że pokochacie ją na nowo!
Owsianka z ricottą i figami
Świetny wybór dla osób, które chcą nadać nieco inny smak klasycznej owsiance. Składniki jakich potrzebujecie to:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody lub mleka
- Garść suszonych fig
- 1 łyżka sera ricotta
- Opcjonalnie ksylitol (np. Ecolin Ksylitol
Plus) lub inny słodzik
Figi połączone z ricottą nadadzą bardzo ciekawy smak owsiance, a uwolnione aromaty sprawią, że po takim posiłku świetnie zaczniecie
dzień.
Owsianka po meksykańsku
Wersja nieco bardziej wytrawna, która zawiera składniki idealnie wspomagające metabolizm. Jeśli chcecie nadać owsiance nowy wymiar, koniecznie spróbujcie tego przepisu! Składniki, których potrzebujecie:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym, np. Olimp Pro Whey
Shake
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka jagód goji
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego, orzechowego.
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i podgrzać, nawet przy użyciu mikrofali. Skusicie się?
Owsianka z borówkami i kurkumą
Owsianka tego typu to prawdziwa bomba antyoksydacyjna, która zapewni skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jej składniki to:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka siemienia lnianego, np. OstroVit
Siemię Lniane Brązowe
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 banan
- 1/2 filiżanki borówek
- Szczypta kurkumy
- Wanilia
- Ksylitol lub inny słodzik (opcjonalnie).
Płatki owsiane, kurkumę i siemię lniane należy połączyć i zagotować z mlekiem lub wodą. Pod koniec gotowania dodaje się wanilię (w postaci ekstraktu lub ziarenek laski wanilii) oraz zmiażdżonego banana. Po przelaniu do miski trzeba dorzucić borówki oraz orzechy - i gotowe!
Owsianka z masłem orzechowym
Nie lada gratka dla amatorów orzechów w różnej postaci. Sam przepis w sobie banalnie prosty, w którym wykorzystuje się:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklankę wody lub mleka orzechowego (nada mocniejszy
orzechowy smak)
- 1 łyżkę masła orzechowego
- 1 banana
- 1 łyżeczkę wiórków kokosowych
- Orzechy włoskie
Pod koniec gotowania owsianki należy dodać rozgniecionego banana. Po ugotowaniu trzeba wymieszać z masłem orzechowym, wiórkami oraz orzechami. Smacznego!
Jak widzicie owsianka wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Pomysłów na jej urozmaicenie jest naprawdę wiele - wystarczy trochę kreatywności. W zależności od własnych upodobań można do niej dodać praktycznie wszystko zmieniając smak na słodki lub wytrawny.
Są osoby, które wolą zmiksować owsiankę, dodać do niej odżywkę białkową i pić w postaci wysokoenergetycznego szejka.
Zamiast klasycznych płatków owsianych możecie również
wykorzystać owsiankę w proszku
Amix Mr. Popper's OatMash
2000g
Piątek, 2 czerwca 2017