Przedstawiamy kolejne przepisy na wigilijne potrawy. Dzisiaj dobijamy już 9! Pora zacząć przygotowania.

Orkiszowe pierogi z kapustą i grzybami

Lekka modyfikacja obowiązkowej pozycji w świątecznym menu – dzięki niej pyszne pierogi nie będą już daniem tak ciężkostrawnym i wywołującym efekt przejedzenia.

Składniki:

{{prev2_14951:link}} 7Nutrition Olej rzepakowy w sprayu

Przygotowanie:

Mąkę wysyp na stolnicę bądź stół (aby uzyskać bardziej puszystą konsystencję możesz ją wcześniej przesiać). Spryskaj olejem i dodaj 100ml ciepłej wody, a następnie wyrób ciasto – kiedy będzie ono zbyt twarde należy dodać wody, natomiast gdy będzie zbyt kleiste – mąki. Nie potrzebujesz żadnych jajek ani zbędnych dodatkowych składników.

Zagniecione ciasto na moment odstaw i przykryj ściereczką (powinno ''odpocząć'').

Kapustę ugotuj z grzybami, a następnie dodaj podduszoną wcześniej cebulę. Dopraw farsz wedle uznania.

Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, nadziewaj farszem i dokładnie sklej brzegi pierogów. Gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.

Czas przygotowania: 40 minut

Śledzie w oleju

Pozostając w temacie obowiązkowych podczas kolacji Wigilijnej ryb, na naszej liście dwunastu dań musimy znaleźć miejsce dla śledzi. Komfortem jest fakt, iż są one tak wartościowym posiłkiem, że nie praktycznie wcale nie musimy się wysilać by przekształcić przepis na wersję ''fit''. Poniżej jedna z naszych ulubionych propozycji podania – banalnie proste i przepyszne!

Składniki:

  • 500g płatów śledziowych typu Matias
  • Dwie cebule
  • Ok. szklanki oleju rzepakowego (możesz również zastąpić np. olejem lnianym).

Przygotowanie:

Śledzie włóż do wody lub mleka (będą miały jeszcze delikatniejszą konsystencję) i mocz przez 30 minut. Wyjmij, popłucz i pokrój na kawałki. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. W dużym słoiku naprzemiennie układaj cebulkę i śledzie, a następnie zalej olejem, zakręć i odstaw na 2-3 dni do lodówki.

Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania na ''połączenie smaków''.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatki to przystawka pojawiająca się na zdecydowanej większości stołów w okresie świątecznym. Z pozoru lekka, jednak wielu z nas potrafi dostarczyć wraz z nią tysiące kalorii – a to przede wszystkim za sprawą wielkich słojów majonezu, który nasze mamy i babcie z tak wielką ochotą do nich dodają. Naszą sałatkę postaramy się zatem nieco odchudzić, jednak nie tracąc przy tym pysznego smaku.

Składniki:

  • 250 pomidorów koktajlowych
  • 150g papryki czerwonej
  • Puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
  • 50g kiełków brokuła
  • 20g pestek dyni
  • 10g oliwy z oliwek
  • Łyżeczka miksu przypraw włoskich.

Przygotowanie:

Pokrój paprykę w kostkę, a pomidorki w ćwiartki lub połówki. Dodaj tuńczyka, kiełki i pestki, wymieszaj i dopraw do smaku. Skrop oliwą, wsyp łyżeczkę przypraw i ponownie wymieszaj całość.

Czas przygotowania: 15 minut

Choć prezentowane przepisy tak naprawdę nawiązują do tradycyjnych potraw świątecznych bez wprowadzania większych zmian, to nawet te niewielkie modyfikacje pozwalają uszczuplić wartość kaloryczną i poprawić strawność danej potrawy czyniąc ją bardziej "fit".

✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 18.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023

Spis treści

Loading...