Przedstawiamy kolejne przepisy na wigilijne potrawy. Dzisiaj
dobijamy już 9! Pora zacząć przygotowania.
Orkiszowe pierogi z kapustą i grzybami
Lekka modyfikacja obowiązkowej pozycji w świątecznym menu –
dzięki niej pyszne pierogi nie będą już daniem tak ciężkostrawnym i wywołującym efekt przejedzenia.
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 200g kapusty kiszonej
- Olej do smażenia w formie sprayu
- 100g cebuli
- 100g pieczarek
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę bądź stół (aby uzyskać bardziej puszystą konsystencję możesz ją wcześniej przesiać). Spryskaj olejem i dodaj 100ml ciepłej wody, a następnie wyrób ciasto – kiedy będzie ono zbyt twarde należy dodać wody, natomiast gdy będzie zbyt kleiste – mąki. Nie potrzebujesz żadnych jajek ani zbędnych dodatkowych składników.
Zagniecione ciasto na moment odstaw i przykryj ściereczką (powinno ''odpocząć'').
Kapustę ugotuj z grzybami, a następnie dodaj podduszoną wcześniej cebulę. Dopraw farsz wedle uznania.
Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, nadziewaj farszem i dokładnie sklej brzegi pierogów. Gotuj w osolonej wodzie około 3
minuty od wypłynięcia.
Czas przygotowania: 40 minut
Śledzie w oleju
Pozostając w temacie obowiązkowych podczas kolacji Wigilijnej
ryb, na naszej liście dwunastu dań musimy znaleźć miejsce dla
śledzi. Komfortem jest fakt, iż są one tak wartościowym posiłkiem,
że nie praktycznie wcale nie musimy się wysilać by przekształcić
przepis na wersję ''fit''. Poniżej jedna z naszych ulubionych
propozycji podania – banalnie proste i przepyszne!
Składniki:
- 500g płatów śledziowych typu Matias
- Dwie cebule
- Ok. szklanki oleju rzepakowego (możesz również zastąpić np.
olejem lnianym).
Przygotowanie:
Śledzie włóż do wody lub mleka (będą miały jeszcze
delikatniejszą konsystencję) i mocz przez 30 minut. Wyjmij, popłucz i pokrój na kawałki. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. W dużym
słoiku naprzemiennie układaj cebulkę i śledzie, a następnie zalej
olejem, zakręć i odstaw na 2-3 dni do lodówki.
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania na ''połączenie smaków''.
Sałatka z tuńczykiem
Sałatki to przystawka pojawiająca się na zdecydowanej większości
stołów w okresie świątecznym. Z pozoru lekka, jednak wielu z nas
potrafi dostarczyć wraz z nią tysiące kalorii – a to przede
wszystkim za sprawą wielkich słojów majonezu, który nasze mamy i babcie z tak wielką ochotą do nich dodają. Naszą sałatkę postaramy
się zatem nieco odchudzić, jednak nie tracąc przy tym pysznego
smaku.
Składniki:
- 250 pomidorów koktajlowych
- 150g papryki czerwonej
- Puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
- 50g kiełków brokuła
- 20g pestek dyni
- 10g oliwy z oliwek
- Łyżeczka miksu przypraw włoskich.
Przygotowanie:
Pokrój paprykę w kostkę, a pomidorki w ćwiartki lub połówki.
Dodaj tuńczyka, kiełki i pestki, wymieszaj i dopraw do smaku. Skrop
oliwą, wsyp łyżeczkę przypraw i ponownie wymieszaj całość.
Czas przygotowania: 15 minut
Choć prezentowane przepisy tak naprawdę nawiązują do tradycyjnych potraw świątecznych bez wprowadzania większych zmian, to nawet te niewielkie modyfikacje pozwalają uszczuplić wartość kaloryczną i poprawić strawność danej potrawy czyniąc ją bardziej "fit".
✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 18.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023
Czwartek, 21 grudnia 2023