Kwasy tłuszczowe omega-3 to jeden z podstawowych składników, na
który zwracamy szczególną uwagę w okresie obniżonej odporności.
Zwiększone ryzyko infekcji i chęć wzmocnienia organizmu sprawiają,
że często sięgamy po suplementy dostarczające kwasy z grupy
omega-3. Co ciekawe, są one bardzo ważne nie tylko dla zwiększenia
odporności - wykazują wiele innych prozdrowotnych właściwości.
Jakich? Sprawdź.
Co to jest omega-3?
Omega 3 są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do grupy
których należą:
- ALA – kwas α-linolenowy
- EPA - kwas eikozapentaenowy
- DHA – kwas dokozaheksaenowy
Kwasy omega3 niezbędne są do wielu procesów zachodzących w naszym organizmie, a ich odpowiednia ilość w diecie pozwala na
prawidłowe jego funkcjonowanie. Pełnią niezwykle ważną rolę dla
centralnego układu nerwowego, a także samego mózgu wpływając na
zdolność zapamiętywania, koncentrację, prawidłowe widzenie i koordynację.
Ich ogromną zaletą jest obniżanie poziomu cholesterolu LDL
(nazywanego "złym cholesterolem"), którego wysoki poziom jest dużym
problemem całej populacji. Kwasy tłuszczowe omega 3 wspierają także
pracę układu krążenia i serca, jak i również wpływają na prawidłową
krzepliwość krwi. Dlatego też tak ważny jest
wybór odpowiednich źródeł tłuszczu.
Jak omega-3 wpływa na zwiększenie odporności?
Główne oddziaływanie na układ odpornościowy kwasów tłuszczowych
omega 3 związany jest z ich obecnością w fosfolipidach błonowych
będących z kolei składnikiem błon komórkowych. Genezą większości
chorób, zakażeń i wirusów których organizm ludzki staje się ofiarą
poprzez brak wystarczająco skutecznego systemu obronnego jest
nieprawidłowa budowa błon komórkowych.
Powodem ich niewłaściwej struktury jest często zdecydowanie
większa przewaga kwasów tłuszczowych omega 6, niż jest to zalecane
(1:4 n3 – n6). Dopiero odpowiednio wysokie dostarczanie kwasów
tłuszczowych omega 3 i ograniczenie pozostałych prowadzi do
równowagi w fosfolipidach błonowych i skutkuje umiejętnością
łagodzenia stanów zapalnych w organizmie.
Dodatkowym atutem będzie tutaj spowolnienie procesów starzenia, o czym także marzy większość z nas.
Protect Food a omega 3
Produkty stanowiące dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 zaliczane są do kategorii Protect Food. Żywność do niej przynależąca charakteryzuje się pro-immunologicznymi właściwościami.
Składniki naturalne w niej zawarte stymulują układ odpornościowy do efektywniejszej ochrony przed rozwojem infekcji. Protect Foods wspierają odporność przed wszelkimi szkodliwymi wirusami, bakteriami czy grzybami.
Wybierając produkty z kategorii Protect Food wzmacniasz
organizm dbając o swój układ immunologiczny.
Omega 3 – jakie właściwości jeszcze wykazuje?
Poza wyżej wspomnianym łagodzeniem stanów zapalnych, a tym samym
zwiększeniem odporności, omega 3 wykazuje również szereg innych,
niezwykle istotnych korzyści.
Wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego
Kwasy tłuszczowe omega3 wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne. Redukują poziom trójglicerydów, zmniejszają poziom ciśnienia, a także blokują agregację płytek krwi i wspomagają utrzymanie prawidłowej jej lepkości.
Są niezbędne dla poprawnej pracy centralnego układu nerwowego i mózgu
Omega 3 wspiera walkę z chorobami układu nerwowego jak m.in. Alzheimer i Parkinson. Poprawia także pamięć, koncentrację oraz funkcje poznawcze. Kwasy tłuszczowe omega3 są także stosowane podczas leczenia depresji.
Są elementem profilaktyki przeciwnowotworowej
Konsekwencją wspomnianych wcześniej stanów zapalnych w dużej ilości mogą być nowotwory. Omega 3 zatem łagodząc je stanowi ważny czynnik protekcyjny przeciw tego typu problemom zdrowotnym.
Wpływają na prawidłowe widzenie i chronią przed utratą wzroku u osób starszych
Kwasy tłuszczowe omega3 są składnikiem siatkówki oka. Ich niedostateczna ilość prowadzić może do zwyrodnienia plamki żółtej i zaburzeń widzenia.
Najlepsze źródła omega 3 – EPA, DHA i ALA w diecie
Jako że w naturalnym żywieniu mieszkańców naszego kraju i państw
nam sąsiadujących kwasy tłuszczowe omega 3 zdecydowanie nie
pojawiają się na co dzień w dostatecznej ilości, musimy szczególną
uwagę skupić na produktach, które je dostarczają. Oto lista
źródeł tłuszczu najlepszych i jednocześnie łatwo dostępnych dla
każdego ukierunkowanych na wysoką koncentrację kwasów
omega-3.
PRODUKT |
ZAWARTOŚĆ OMEGA-3 |
olej lniany |
51 |
siemię lniane |
16,6 |
olej z orzechów włoskich |
12 |
olej rzepakowy |
8 |
olej sojowy |
6,8 |
orzechy włoskie |
6,5 |
łosoś atlantycki |
1,8 |
sardela europejska |
1,7 |
sardynki w sosie pomidorowym |
1,4 |
śledź atlantycki |
1,2 |
makrela atlantycka |
1 |
pstrąg tęczowy |
1 |
tuńczyk |
0,7 |
halibut |
0,4 |
małże gotowane |
0,2 |
dorsz atlantycki |
0,1 |
Zawartość omega-3 w 100g produktu.
Warto mieć na uwadze, że kwasy tłuszczowe omega 3 są niezwykle delikatne, a zbyt wysoka temperatura czy nieodpowiednie przechowywanie produktów będących ich źródłem, może niemal całkowicie pozbawić korzystnych właściwości. Z tego względu należy również rozważyć dodatkową suplementację omega3 w postaci kapsułek bądź oleju rybiego, który spożyjemy bezpośrednio z łyżeczki bądź kieliszka.
Suplementy dostarczające kwasy omega-3 znajdziesz w sklepie bcaa.pl 🛒
Michał Kusyk
Wtorek, 8 września 2020