Moda na olej kokosowy
Olej kokosowy to w ostatnim czasie jeden z popularniejszych produktów, po który sięga coraz więcej osób. Ale czy wynika to tylko z mody i tymczasowych upodobań, czy też niesie ze sobą spore korzyści prozdrowotne? Sprawdźmy.
Wyszukując konkretne informacje, przeglądając wpisy na forach internetowych, czy słuchając wypowiedzi różnych ekspertów możemy zauważyć pewne sprzeczności związane z działaniem oleju kokosowego na ludzki organizm. Niektórzy podchodzą sceptycznie do jego właściwości dotyczących przede wszystkim wpływu na funkcjonowanie układu krążenia, inni z kolei dowodzą wielu innych korzyści. Jaka jest prawda? Przekonajmy się sprawdzając, co na ten temat znajdziemy w przeprowadzonych do tej pory badaniach.
Tłuszcze MCT
Choć sama nazwa wskazuje, że w składzie oleju kokosowego znajdziemy tłuszcz, to poszczególne kwasy tłuszczowe w nim zawarte różnią się budową, metabolizmem w organizmie oraz co z tym związane - dokładnym działaniem na nasze ciało. Dokładnie tak samo jak w przypadku węglowodanów, wśród których cukry proste wykazują zupełnie odmienny wpływ niż węglowodany złożone.
I to właśnie w ilościach i proporcjach kwasów tłuszczowych tkwi cała zagadka.
Jak zapewne wiesz kwasy tłuszczowe możemy podzielić na nasycone i nienasycone, różniące się między sobą budową chemiczną, przede wszystkim długością łańcucha i stopniem nasycenia, co ma decydujące znaczenie dla dalszych procesów metabolicznych.
Tłuszcze nasycone zazwyczaj kojarzone są z negatywnym wpływem na
ludzki organizm, nienasycone zaś z działaniem silnie prozdrowotnym.
Skoro olej kokosowy składa się w większości z pierwszej grupy
tłuszczy, to jak zatem wytłumaczyć jego fenomen?
Wszystko wynika z dokładnej charakterystyki kwasów tłuszczowych. Wśród wszystkich nasyconych tłuszczy (które stanowią ok. 86%), ok. 64% zajmują kwasy o średniej długości łańcucha powszechnie określane jako MCT. Ich metabolizm zachodzi znacznie szybciej niż tłuszczy o dłuższym łańcuchu, są również transportowane bezpośrednio do mitochondriów (centra energetyczne naszego organizmu) nie wymagając tym samym obecności karnityny. Dzięki temu są magazynowane w organizmie w znacznie mniejszym stopniu, zapewniając przede wszystkim uzyskanie sporej dawki energii dla mięśni i innych elementów naszego ciała.
Stąd wynika związek tłuszczy MCT ze wspomaganiem redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względu na działanie termogeniczne i związane z tym uwalnianie energii przy jednocześnie minimalnym odkładaniu w postaci tłuszczu pomagają w sprawnej utracie zbędnych kilogramów.
Wśród innych zalet średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych możemy wymienić jeszcze:
- Zmniejszanie apetytu, większą kontrolę nad spożywanymi pokarmami,
- Ograniczanie ryzyka/spowalnianie rozwoju zmian miażdżycowych,
- Korzystny wpływ na profil lipidowy, w tym zmniejszanie poziomu
cholesterolu,
- Pomaganie w regulacji stężenia glukozy we krwi,
- Wspieranie układu immunologicznego,
- Wspomaganie leczenia chorób związanych z nieprawidłowym metabolizmem tłuszczu, niedożywieniem organizmu.
Olej kokosowy to jednak nie tylko tłuszcze MCT
I to jest właśnie częstym kontrargumentem dla zwolenników
tłuszczu uzyskiwanego z kokosa, ponieważ olej kokosowy to nie jest
to samo co tłuszcze MCT i nie powinno się tego mylić. Dlatego
często możemy się spotkać z negatywnymi opiniami sugerującymi, że
wszystkich rewelacyjnych właściwości średnio-łańcuchowych kwasów
tłuszczowych nie powinno się przypisywać olejowi
kokosowemu.
Fakt, nie sposób się z tym nie zgodzić - olej kokosowy to nie
same MCT. Nie zapominajmy jednak, że tłuszcze MCT to jeden z jego składników, który występuje w nim w całkiem sporej ilości.
Choć w oleju kokosowym odnajdziemy przede wszystkim kwasy
tłuszczowe nasycone kojarzone z negatywnym wpływem m.in. na układ
krążenia, to pamiętajmy również o innych właściwościach.
Wyniki prowadzonych do tej pory badań wskazują, że ze względu
na cechy poszczególnych kwasów tłuszczowych olej kokosowy
prawdopodobnie:
- wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
- wzmacnia odporność organizmu,
- podkręca metabolizm, podnosi termogenezę,
- wspomaga odchudzanie,
- nasila wchłanianie niektórych minerałów oraz witamin (przede wszystkim rozpuszczalnych w tłuszczach).
Olej rafinowany, a olej nierafinowany
W sprzedaży dostępne są dwie formy oleju - w postaci rafinowanej i nierafinowanej. Który z nich jest lepszy i jaki powinniśmy wybierać?
Wszystko zależy od celu, do jakiego chcesz go wykorzystać. Aby w pełni dokonać dobrego wyboru warto wcześniej sprawdzić na czym polega różnica pomiędzy nimi.
-
OLEJ RAFINOWANY - otrzymywany jest najczęściej z wykorzystaniem odczynników chemicznych oraz wysokiej temperatury. W wyniku przeprowadzonego procesu uzyskany olej pozbawiony jest smaku, barwy i zapachu, ale również wartości odżywczej. Atutem z kolei jest wysoki punkt dymienia, czyli temperatura powyżej której dochodzi do rozkładu tłuszczu - im wyższy punkt dymienia, tym później tłuszcze są degradowane.
Dlatego też jeżeli planujesz używać oleju do obróbki termicznej, związanej przede wszystkim ze długotrwałym smażeniem lub duszeniem, to ten rodzaj oleju będzie dla Ciebie najlepszy.
Polecamy OstroVit Coconut Oil dostępny w gramaturze 400g i 900g.
-
-
OLEJ NIERAFINOWANY - do jego otrzymywania nie są wykorzystywane środki chemiczne, a cały proces najczęściej przebiega w niskiej temperaturze. Dzięki temu olej zachowuje swoją wartość odżywczą, charakterystyczny smak oraz zapach. Nie jest jednak tak trwały jak olej rafinowany, co sprawia że niekiedy ma krótszy termin przydatności do spożycia.
Choć nie do końca jest polecany do długotrwałego smażenia, to znajdzie swoje zastosowanie wśród potraw krócej gotowanych/smażonych, w których nada lekki kokosowy posmak.
Polecamy OstroVit Coconut Oil Extra Virgin dostępny w wielkości 400g i 900g.
Olej kokosowy, a zastosowanie
Olej kokosowy znajduje zastosowanie w wielu różnych dziedzinach
życia codziennego.
Jako produkt spożywczy często stanowi dodatek do wielu potraw,
wykorzystywany zarówno na ciepło, jak również na zimno.
Znajduje zastosowanie przede wszystkim jako:
- źródło tłuszczu w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci,
- wzmacniacz smaku w produktach spożywczych, szczególnie słodyczach,
- składnik często wykorzystywany do produkcji cukierków etc.,
- zamiennik masła i margaryny, nie tylko w wypiekach,
- element olejków aromatycznych i kosmetyków,
- produkt pielęgnujący skórę i włosy.
Jak widzisz olej kokosowy świetnie sprawdza się nie tylko w aspekcie kulinarnym, ale również kosmetycznym, choć jego zastosowań możemy znaleźć jeszcze więcej.
W życiu codziennym idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu posiłków. W formie nierafinowanej nada smak i zapach kokosa omletom, plackom, czy naleśnikom, doskonale wzbogaci również dania orientalne. Olej rafinowany z kolei będzie świetnym wyborem dla mięs, ryb, czy tradycyjnej jajecznicy np. z warzywami doskonale podkreślając walory smakowe przygotowanych produktów.
Olej kokosowy to ciekawe urozmaicenie diety, którego
wprowadzenie z pewnością przyczyni się do zwiększenia atrakcyjności
posiłków oraz podniesienia ich wartości odżywczej. Sprawdzi się
idealnie nie tylko w diecie wyczynowych sportowców (którym zapewnia
m.in. sporą dawkę energii), ale również wśród osób nie
podejmujących większej aktywności fizycznej.
Źródła:
[1] Divina D. Bawalan, Keith R. Chapman: Virgin coconut oil -
production manual for micro- and village-scale processing. FAO
Regional Office for Asia and the Pacific, Bangkok. Food and
Agriculture Organization of the United Nations. Feb 2006.
[2]
http://nutritionreview.org/2013/04/medium-chain-triglycerides-mcts/
[3]
https://www.researchgate.net/publication/216628504_Health_benefits_of_coconut_oil
Wtorek, 21 czerwca 2016