Wzmacnianie odporności to długotrwały proces. Wymaga czasu,
wiedzy i cierpliwości. Jeśli zależy Ci na naturalnych metodach,
które wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na swoją dietę.
Przykłady probiotyków w diecie
Probiotyki to mikroorganizmy, które kolonizują się w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Należą do nich m.in kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Twoja dieta powinna zawierać produkty takie jak:
- Kiszona kapusta,
- ogórki kiszone,
- kefir,
- jogurt naturalny,
- kwaśne mleko,
- kwas chlebowy,
- zakwas buraczany.
Kapusta kiszona zawiera dobroczynne bakterie, które zasiedlą
układ pokarmowy. Należy wybierać naturalną kapustę kiszoną, nie
kwaszoną, ani taką, która zawiera ocet. Zwróć uwagę, czy produkt
nie został termizowany. Ogórki kiszone najlepiej przygotować
samodzielnie w domu. Dzięki temu, że nie są poddawane obróbce
termicznej, zachowują swoje cenne witaminy i minerały.
Fermentowane produkty mleczne powinny zawierać jedynie mleko oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej i drożdży. Nie wszystkie dostępne jogurty mają dobre składy. Zawsze warto zwracać uwagę na składniki, które łatwo znajdziemy na etykiecie.
Naturalne probiotyki powinny znaleźć się w diecie każdego, kto
pragnie cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. W sezonie
jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na atak wirusów i bakterii chorobotwórczych.
Dodatkowo obecnie zmagamy się ze skutkami pandemii koronawirusa, co także powinno nas skłonić do zainteresowania się wpływem diety na odporność.
Probiotyk a prebiotyk
Probiotyki to żywe bakterie kwasu mlekowego, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych. Obniżają cholesterol i chronią przed toksynami. Często przyjmujemy je w czasie antybiotykoterapii. Najlepiej sięgać po naturalne probiotyki, a nie kapsułki łykane.
Natomiast prebiotyki to "pożywienie" dla probiotyków. Możemy do
nich zaliczyć inulinę i skrobię oporną. Prebiotyk to błonnik
roślinny, który nie zostaje przez organizm przyswojony w trakcie
trawienia w żołądku, jak i w jelicie cienkim.
Ulega procesowi fermentacji dopiero w jelicie grubym. Prebiotyki naturalne można znaleźć w produktach pszennych takich jak mąka, płatki czy pieczywo oraz natce pietruszki, mniszku lekarskich, cebuli, czosnku, porze, szparagach, jogurtach, bananach.
Jak działają naturalne probiotyki
Probiotyki to bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na
prawidłową florę bakteryjną jelit i podnoszą odporność
człowieka. Zawierają żywe, wyselekcjonowane szczepy
drobnoustrojów, które w przewodzie pokarmowym namnażają się i są
konkurencyjne dla bakterii patogennych, mają zdolność ścisłego
przylegania do komórek nabłonka jelit. Dzięki zawartości kwasu
mlekowego zmienia się skład i struktura mleka, co sprawia, że jest
lepiej przyswajalne także dla osób z nietolerancją laktozy.
Probiotyki pozytywnie wpływają na stan zdrowia i układ odpornościowy. Występują naturalnie w przewodzie pokarmowym, jamie ustnej i na powierzchni skóry, ale powinny być też dostarczane wraz z pożywieniem. Są zalecane osobom z obniżoną odpornością organizmu, palącym papierosy, prowadzącym stresujący tryb życia i mającym dietę ubogą w witaminy i minerały.
Naturalny probiotyk - zalety i działanie:
- Regulowanie procesów zachodzących w jelitach,
- usuwanie substancji toksycznych z organizmu,
- wsparcie prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej,
- naturalne probiotyki poprawa trawienia,
- wzmocnienie odporności organizmu,
- probiotyki mają wpływ na spadek masy ciała i zmniejszenie objętości tkanki tłuszczowej,
- dzięki probiotykom łatwiej wchłaniane są witaminy,
- probiotyki naturalne uczestniczą w procesie wytwarzania składników odżywczych i zwiększenia ich biodostępności,
- probiotyki zapobiegają infekcjom układu moczowego,
- łagodzą nietolerancję laktozy,
- wspierają leczenie raka jelita grubego.
Domowe probiotyki mają mnóstwo korzyści, dlatego powinniśmy je spożywać codziennie.
Naturalne probiotyki a odporność
Probiotyk naturalny powinien być stosowany nie tylko podczas przyjmowania antybiotyków. Bakterie probiotyczne wspomagają procesy trawienia, regulują pracę jelit, hamują rozwój chorobotwórczych bakterii i wzmacniają odporność.
Naturalne probiotyki są zaliczane do Protect Food, czyli produktów wspierających układ odpornościowy. Aby działać kompleksowo, warto zapewnić sobie codzienną dawkę takich składników. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też między innymi to, jak często to robimy i w jaki sposób przygotowujemy potrawy.
Protect Food - główne zasady:
- Jedz 4-5 posiłków w ciągu dnia w równych odstępach czasowych.
- Wybieraj zdrowie, nieprzetworzone jedzenie.
- Spożywaj dużo owoców i warzyw.
- W diecie powinno znaleźć się pełnowartościowe białko i węglowodany złożone.
- Do Protect Food zaliczają się witaminy, minerały, produkty probiotyczne, immunostymulujące oraz takie, które mają właściwości immunomodulacyjne.
- Jedz surowe warzywa i owoce. Możesz za ich pomocą przygotować napój lub koktajl. Dzięki surowej formie, bez zbędnej obróbki termicznej - przyjmujesz więcej witamin.
- Protect Food to też naturalne antybiotyki, takie jak: czosnek, cebula, chrzan, por, imbir, kurkuma i źródła cynku pestki, kasze, podroby, jaja.
- Postaraj się przygotowywać potrawy bez obróbki termicznej, a jeśli jest konieczna - nie za długo, bez częstego mieszania i rozdrabniania produktów.
- W razie potrzeby skorzystaj z gotowych planów dietetycznych ułożonych przez specjalistę. Taki jadłospis będzie w pełni dostosowany do twoich możliwości, preferencji i umiejętności.
Protect Food powstało w porozumieniu z dietetykami sportowymi i klinicznymi -absolwentami Uniwersytetu Medycznego.
Podusmowanie:
Jak wzmocnić odporność w sezonie jesienno-zimowym i uniknąć przeziębienia? Działaj, zanim pojawią się pierwsze objawy. Nie zapominaj o produktach spożywczych zaliczanych do naturalnych probiotyków. To między innymi kiszona kapusta, kwas chlebowy i kefir.
Szczepy bakterii probiotycznych ochronią jelita, poprawią trawienie i pomogą usunąć zbędne substancje toksyczne.
Klaudia Pieczykolan
Wtorek, 13 października 2020