Tłuszcze MCT to bez wątpienia coś, o czym znaczna część z Was słyszy i czyta po raz pierwszy. Kiedy natomiast przytoczymy jeden z ''topowych'' produktów spożywczych ostatnich kilkunastu miesięcy jakim jest olej kokosowy, nagle światełko w tunelu się rozjaśnia – to właśnie dzięki zawartości MCT wyrób ten cieszy się tak ogromną popularnością. Czy kwasy tłuszczowe MCT rzeczywiście postrzegać możemy jako wielkie odkrycie, a ich obecność w diecie niesie za sobą większe korzyści dla naszego zdrowia i kompozycji ciała?
Medium Chain Triglicerydes, czyli tak zwane MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Oznacza to, że w swoim łańcuchu węglowym posiadają od 6 do 10 atomów węgla, co świadczy o szybkim tempie ich absorpcji – im dłuższy łańcuch węglowy, tym bardziej rozłożone w czasie jest trawienie danego kwasu tłuszczowego.
Różnicą w kwestii przyswajania MCT jest przede wszystkim ich
wchłanianie niemal bezpośrednio z przewodu pokarmowego, gdzie
transportowane przez żyłę wrotną do wątroby mogą być wykorzystywane
jako substrat energetyczny. Nie wymagają zatem obecności enzymów
trawiennych jak żółć i lipaza, jak ma to miejsce w przypadku innego
rodzaju kwasów tłuszczowych.
MCT w podczas redukcji tkanki tłuszczowej
Podczas stosowania redukcyjnych diet o niskiej bądź zerowej podaży węglowodanów, właściwością kwasów tłuszczowych MCT przemawiającą za włączeniem ich do diety jest wpływ na zwiększenie produkcji ciał ketonowych. Dzięki nim organizm w znacznie mniejszym stopniu wykorzystywał będzie aminokwasy z tkanki mięśniowej do pozyskania energii, a szybsze wejście w ketozę zapewni lepsze samopoczucie, nawet na niskich kaloriach.
Kolejną z zalet oleju MCT jest zwiększenie wykorzystywania kalorii, poprzez nasilanie procesów termogenezy. Sama zmiana jednego ze źródeł tłuszczu w diecie na te o średnich łańcuchach może zatem pogłębić deficyt kaloryczny podczas redukcji – dostarczamy tyle samo, ale spalamy więcej. Tłuszcze MCT redukują uczucie głodu i zmniejszają łaknienie, co bez wątpienia również jest bardzo interesującą cechą podczas ''odchudzania''.
Olej MCT w budowie masy mięśniowej
Główną korzyścią stosowania średniołańcuchowych kwasów
tłuszczowych podczas budowy masy mięśniowej, ale także np. sportów
wytrzymałościowych jest oszczędzanie glikogenu mięśniowego.
Dzięki temu wysiłek podczas treningu może być bardziej intensywny i dłuższy, co przekłada się m.in. na większe benefity w postaci
przyrostów. Istnieją badania, potwierdzające przydatność oleju MCT w kwestii przyswajalności posiłków. Zostają one poddawane dłuższemu
działaniu enzymów trawiennych, dzięki czemu znacznie większa ilość
składników odżywczych zostanie strawiona i wykorzystana.
Korzyści zdrowotne oleju MCT
Kwasy tłuszczowe MCT są doskonałym rozwiązaniem dla osób
zmagających się z problemami zdrowotnymi objawiającymi się m.in.
nieprawidłowym przyswajaniem tłuszczów – celiakia, syndrom
krótkiego jelita, biegunki, choroby wątroby, mukowiscydoza,
epilepsja. Dzięki znacznie prostszemu procesowi wchłaniania ich
obecność w diecie nigdy nie wiąże się z działaniem niepożądanym,
jak miałoby to miejsce w przypadku tłuszczu z mięsa, żółtek jaj czy
olejów roślinnych. Nie wpływają one także negatywnie na profil
lipidowy krwi, a jak dowodzą badania mogą oddziaływać nawet
profilaktycznie przed chorobami układu krążenia i zapobiegać
miażdżycy.
Tyle słowem wstępu i zaprezentowania działania oleju MCT w teorii. Zajmijmy się jednak
nieco praktyczniejszym spojrzeniem na sprawę i zastanówmy: kto
rzeczywiście odniesie korzyści
ze stosowania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy to w postaci suplementu, czy
sprzedającego się niczym świeże bułeczki oleju kokosowego.
Z wyłączeniem wyżej wymienionych jednostek chorobowych oraz innych zastosowań klinicznych, wiele osób decydując się na suplementację MCT popełnia ogromny błąd. Kiedy włączenie ich do diety nie ma najmniejszego sensu?
Sprawdź:
5 najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów
1. Wiara w ''magiczne produkty''
Bardzo łatwo natknąć się na teorie o działaniu MCT (zwykle mówi
się w tym wypadku o oleju kokosowym), według której organizm
rzekomo miałby spalać większą ilość kalorii po spożyciu takowego,
niż on sam w sobie zawierał. Nie wiemy jak Wy, ale my przed oczami
mamy już dziesiątki kobiet i mężczyzn zajadających olej kokosowy
łyżeczką ze słoika, marząc o szczupłej sylwetce – zupełnie nie tędy
droga. Nie ma możliwości, by jakikolwiek znany w przyrodzie produkt
spożywczy miał ''ujemne kalorie'' - każdy wiąże się z dostarczeniem
energii.
2. Nie ma diety, nie ma efektów
Bardzo wątpliwe będą odczucia osób nie do końca zagłębiających
się w tematykę własnego żywienia, które z entuzjazmem włączają
suplementację olejem MCT. W momencie gdy dieta
dostarcza wielu kalorii z węglowodanów (szczególnie cukrów
prostych), a organizm z pewnością podczas treningu nie musi zbytnio
wysilać się i kombinować jak wygenerować energię, wtedy
średniołańcuchowe tłuszcze staną się absolutnie nieodczuwalne. Choć
jedną z zalet tłuszczów MCT jest brak tendencji do odkładania w postaci tkanki tłuszczowej, bez wątpienia w takich okolicznościach
zrobi to niewykorzystany nadmiar innych składników
odżywczych.
3. Dodajesz MCT do redukcji? - zapomnij o spalaniu tłuszczu
Jednym z podstawowych błędów podczas redukcji tkanki tłuszczowej
jest ostatnio dodatek
nadmiernych ilości popularnego oleju kokosowego,
zawierającego omawiane dziś kwasy tłuszczowe MCT. Zapominamy, że
taki zabieg przy jednoczesnym braku zmian w diecie wiąże się
jedynie ze zwiększeniem kaloryczności diety, co zwykle nie jest
efektem pożądanym podczas redukcji.
Włączenie do diety tłuszczów MCT, mające na celu wykorzystanie
ich potencjału do walki z
otyłością ma sens dopiero w momencie, gdy innego rodzaju tłuszcze w jadłospisie zostaną nimi
zastąpione, przy braku zmian w kaloryczności naszego menu.
Pamiętajcie, jeśli dotychczas jedliście
cztery gotowane jajka na śniadanie, a od jutra planujecie już robić z nich jajecznicę na pokaźnej łyżce oleju kokosowego – cofniecie
się o duży krok w tył. Kiedy natomiast dodatek oleju odbędzie się
kosztem dwóch żółtek, wtedy dopiero możecie spodziewać się korzyści z MCT.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT są bez wątpienia bardzo
ciekawym i przydatnym
suplementem. Zanim jednak zdecydujemy się na włączenie ich do
diety, warto dokładnie
przeanalizować całe nasze żywienie i zaznajomić się ze specyfiką
tego rodzaju oleju – dopiero
wtedy cieszyć się będziemy mogli pozytywami z jego uwzględnienia. A trzeba przyznać, że cappucino MCT smakuje znakomicie!
Podstawowym źródłem MCT są przede wszystkim tzw. zdrowe tłuszcze, głównie
oleje kokosowe takie jak m.in: OstroVit Coconut
Oil, Real
Pharm Coconut Oil.
Możesz również dostać czysty olej MCT, taki jak m.in:
Piątek, 2 lutego 2018