Czym są kwasy omega? Dlaczego kwasów omega 6 masz jeść
niewiele, a kwasów omega 3 jak najwięcej? Czym są kwasy tłuszczowe
omega 3 dla Twojego mózgu i jak wpływają na Twoją
odporność?
Dzięki odpowiedziom na te pytania poznasz dobroczynne działanie omega-3 i tym samym wpłyniesz korzystnie na pracę mózgu, ilość stanów zapalnych w organizmie, a Twój wzrok znów będzie ostry. Rozwiniemy też magiczne skróty ALA, EPA i DHA i wyjaśnimy, jak kwasami omega 3 i omega 6 złagodzić ból stawów, czy też poprawić stan włosów i paznokci. Zapraszamy do lektury!
Które kwasy omega-3 wybierać?
Wprowadzając suplementację kwasami tłuszczowymi omega 3 zawsze uważnie czytaj etykietę. Sprawdź następujące rzeczy:
- Rodzaj i ilość kwasów omega-3: upewnij się, że suplement zawiera właściwe ilości EPA i DHA — najważniejszych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Większość organizacji zajmujących się zdrowiem zaleca zdrowym osobom przyjmować minimum 250-500 miligramów kwasów łącznie (kwas DHA 250 mg i kwas EPA 250 mg). Osoby chore powinny zwiększyć tę dawkę - ze szczególnym naciskiem na ilość kwasów omega 3.
- Świeżość: omega-3 mają skłonność do jełczenia. Gdy się zepsują, mają nieprzyjemny zapach i tracą swoje właściwości, stają się wręcz szkodliwe. Zawsze sprawdzaj datę, powąchaj produkt. Dobrze, jeśli w składzie jest przeciwutleniacz, taki jak witamina E.
Kwasy tłuszczowe omega 3 (z ang. polyunsaturated fatty acids) inicjują wiele korzystnych zmian w organizmie człowieka:
- wspierają układ krążenia - wpływają korzystanie na ograniczenie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy, obniżenie ciśnienia, działanie antyzakrzepowe, zapobieganie nadmiernej kurczliwości naczyń, obniżenie poziomu trójglicerydów,
- stoją na straży właściwego funkcjonowania układu nerwowego wpływając na funkcjonowanie mózgu i połączeń nerwowych,
- pozytywnie wpływają na rozwój układu nerwowego dziecka w okresie prenatalnym,
- osłabiają negatywne objawy menopauzy,
- ograniczają rozwój tkanki tłuszczowej m.in. poprzez poprawę wrażliwości organizmu na glukozę i insulinę, a więc są też dobrym wsparciem na diecie antycukrzycowej,
- chronią układ odpornościowy,
- chronią stawy.
Czytaj więcej:
Omega 3 nie tylko na odporność
Poniżej przedstawiamy trzy proponowane przez nas suplementy dostarczające kwasy tłuszczowe omega 3.
Essence nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
Skoncentrowana dawka oleju rybiego wzbogacona witaminą E,
która ma działanie antyutleniające. Suplement w postaci kapsułek, w których zamknięty jest olej rybi - świetne źródło nienasyconych
kwasów tłuszczowych.
Najważniejsze cechy i korzyści:
- stosunek EPA DHA to 220:330,
- wysokiej jakości olej z ryb, bogaty w kwasy NNKT oraz omega 3,
- optymalna zawartość NNKT i omega 3,
- korzystny wpływ na serce,
- działanie przeciwzapalne,
- łatwy w użyciu,
- aż 90 dni suplementacji dla osób dorosłych.
W jednej kapsułce zamkniętych jest 180 mg kwasu EPA i 120 mg DHA oraz witamina E, która jest antyutleniaczem.
Suplement omega 3 przygotowany przez Trec to:
- kwas eikozapentaenowy EPA (720 mg) i kwas dokozaheksaenowy DHA (480 mg) w zalecanej dla osób aktywnych porcji dziennej (4 kapsułki dla dorosłego człowieka),
- olej pochodzący z ryb oceanicznych,
- wspomaganie prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca,
- działanie antyzakrzepowe (obniżanie poziomu lipoprotein LDL),
przeciwzapalne,
- pomoc w obniżeniu trójglicerydów we krwi,
- wspomaganie wzroku.
Dzienna dawka (2 kapsułki miękkie) zawiera 2000 mg oleju rybiego, z czego 360 mg stanowi EPA, a 240 mg DHA. Suplement wzbogacony jest witaminą E.
6Pak wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 - uzupełnia ich dzienną dawkę. Wspomaga pracę:
- mózgu,
- serca,
- systemu immunologicznego,
- układów krążenia i nerwowego,
- błon komórkowych.
Jedna porcja (1 kapsułka) zawiera 1000mg oleju rybiego, a w nim zawarte jest 180mg kwasu EPA oraz 120mg kwasu DHA.
Powyższe suplementy kwasów tłuszczowych omega 3 spełniają takie samo zadanie, dlatego mają bardzo podobny skład. Wszystkie mają na celu uzupełnić NNKT oraz omega 3 tak, aby chronić zdrowie, szczególnie osoby aktywnej fizycznie.
Omega 3 w diecie a suplementach
Omega 3 to podobnie jak omega 6 i omega 9, niezbędne kwasy tłuszczowe czyli takie, których organizm potrzebuje dla zdrowia, ale niestety nie jest w stanie sam sobie ich wytworzyć. Dlatego powinniśmy dostarczać je w pożywieniu.
Sprawdź:
Omega 3-6-9 - właściwości i różnice
Kwasy tłuszczowe omega-3, EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), naturalnie występują w:
- rybach i owocach morza (bogatych źródłem kwasów są zwłaszcza tłuste ryby zimnowodne, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynki, a także ostrygi) - według lekarzy spożycie kwasów będzie na właściwym poziomie przy spożywaniu ryb trzy razy w tygodniu (u człowieka o słabej aktywności, nie uprawiającej sportu),
- żywności wzbogaconej (np. niektóre marki jajek, jogurtów, soków, mleka, napojów sojowych i odżywek dla niemowląt).
W sklepach można też znaleźć żywność wzbogaconą omega 3 np. nabiał (margaryna, mleko, jogurty), jajka, napoje sojowe, czy nawet soki.
Inny rodzaj omega-3, ALA (kwas α linolenowy), znajduje się w wielu zielonych warzywach liściastych (m.in. w brukselce, szpinaku, czy brokułach). Zawierają go też niektóre oleje roślinne - olej lniany, sojowy, rzepakowy, orzechy włoskie, a także niektóre produkty pochodzenia roślinnego, takie jak nasiona siemienia lnianego, chia.
Czytaj więcej:
Dieta omega na odchudzanie - opinie, efekty, zasady
Omega 3 mają wiele korzyści zdrowotnych. Dlatego jeśli Twoja dieta jest uboga w wymienione źródła kwasów, nie przepadasz za rybami lub z innych powodów nie chcesz iść jeść, postaw na suplementację. Poprawi się jakość funkcjonowania całego Twojego organizmu, odnotujesz wyższą odporność, a ewentualna rekonwalescencja po chorobach czy kontuzjach będzie przebiegała łagodniej.
🛒 Suplementy omega-3
kupisz w sklepie bcaa.pl
Aneta Buczak
Piątek, 6 sierpnia 2021