Przed wyborem odpowiedniego masła orzechowego musisz jednak mieć świadomość, że jego rynek jest pełny produktów, których skład zdecydowanie nie jest godny polecenia (zawierających olej palmowy, dodatek cukru oraz soli). Warto zatem zajrzeć w skład przed dokonaniem zakupu.
Które masło orzechowe wybrać?
Najlepsze – wybieraj zawsze najlepsze masło orzechowe. Problem
pojawia się dopiero przy próbie zdefiniowania takiego masła. Jednym z najważniejszych aspektów jest jego pochodzenie oraz skład – im
wyższy procent zawartości orzechów tym lepiej.
Istnieje bardzo dużo maseł, gdzie wartość ta sięga 100%, więc nie warto zadowalać się produktami pośrednimi. Mają one zazwyczaj duży dodatek oleju palmowego, który nie należy do najzdrowszych substancji odżywczych. Naturalne masło orzechowe powinno być wolne także od dodatku soli oraz cukru.
Czego nie powinno być w prawdziwym 100% maśle
orzechowym?
- oleju palmowego,
- cukru oraz soli.
Sprawdź więcej:
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Najlepsze masło orzechowe – poznaj rodzaje
Masło może być pozyskiwane z orzechów arachidowych
(najpopularniejsze i jednocześnie najtańsze), nerkowca,
leszczyny, migdałów, ale spotkasz także masła sezamowe
oraz wzbogacane, np. solidną dawką protein pochodzenia zwierzęcego
(WPC).
Każde z tych maseł stanowi doskonałe dopięcie i urozmaicenie
sportowej diety. Doskonale komponuje się bowiem z daniami na słodko
jak i na słono, czyli wytrawnymi – nadając im nowego i wyjątkowego
charakteru.
Bez problemu może stanowić dodatek do wypieków oraz ciast, podnosząc ich wartość odżywczą. Bardzo dobrze smakują na naleśnikach, pancake, a nawet bezpośrednio na chlebie. Niemal dosłownie, jedynym ograniczeniem w zastosowaniu masła orzechowego w codziennej diecie jest wyobraźnia oraz pomysłowość.
Warto wyszczególnić grupę maseł z dodatkiem WPC, bowiem stanowią one ciekawą alternatywę dla klasycznych produktów. Charakteryzują się zwiększoną zawartością białka, co uzyskano dodając do masła pewną dawkę koncentratu białek serwatki (WPC) będącego pełnowartościowym źródłem budulca dla organizmu.
Jego odpowiednia podaż warunkuje sprawną regenerację oraz
rozwój. Warto zatem zadbać o ten aspekt. Właśnie w tym celu
powstały masła orzechowe z dopiskiem „proteinowe”. Warto sprawdzić
skład, jednak zwykle jest to po prostu połączenie 100% masła
orzechowego z dodatkiem WPC i nie znajdziesz w składzie zbędnych
dodatków i wypełniaczy. Przykładem może być
Scitec Peanut Butter + Protein 500g
Masło z orzechów – jak wybrać dobre dla siebie?
Podczas wyboru masła orzechowego musisz zwrócić uwagę na kilka aspektów, takich jak:
- procentowa zawartość oraz rodzaj orzechów z jakich jest pozyskiwane,
- dodatek lub jego brak: oleju palmowego, cukru oraz soli,
- konsystencję: może być gładka, wręcz kremowa (smooth) lub chrupka (crunchy) dzięki dodatkowi pokruszonych orzechów.
Oczywiście każdy typ masła orzechowego może występować z ciekawym dodatkiem czekolady, czy też białka. Istnieją także masła z nutką słonego karmelu, którego obecność w produkcie całkowicie
odmienia jego walory smakowe.
Ostatecznie nawet masło orzechowe może się znudzić – istnieje
jednak szereg alternatyw dla klasycznego masła pozyskiwanego z orzeszków arachidowych, a mianowicie: z orzechów nerkowca,
laskowych, migdałów, sezamu oraz masła wzbogacane skierowane w głównej mierze do osób aktywnych fizycznie (z solidnym dodatkiem
protein pochodzących z WPC).
Jak widzisz, masz spore pole do popisu – każde z tych maseł
charakteryzuje się lekko odmiennym smakiem, jednak każde z nich
stanowi bogate źródło substancji odżywczych (białka
roślinnego, zdrowych tłuszczów, jak i wielu naturalnych witamin
oraz minerałów (mikroelementów) o znakomitej
przyswajalności.
Każda porcja masła orzechowego stanowi także bogate źródło błonnika pokarmowego. Jak widzisz, jest to znakomity dodatek w każdej diecie – nie tylko jako sposób jej urozmaicenia, ale także wzbogacenia w mikro i makroelementy.
Pyszne masła orzechowe znajdziesz w sklepie bcaa.pl 🛒
Czy niektóre masła orzechowe zawierają dodatek oleju palmowego?
Tak, ale są to masła orzechowe, po które nie musisz sięgać –
istnieje wiele alternatywnych produktów o 100% zawartości orzechów.
Można by się spodziewać, że produkty zawierające dodatek oleju
palmowego będą znacząco tańsze ze względu na niższą zawartość
procentową prawdziwych orzechów. Jednak to nie jest zwykle prawdą, a nawet można się spotkać z sytuacjami, że masła 100% są tańsze
podczas zakupu niż te „wzbogacone”.
Pozostaje zatem kierować się zdrowym rozsądkiem i czytać etykiety – to właśnie one są cennym źródłem tego typu informacji. Każdy producent ma obowiązek wyszczególnić dokładny skład oferowanego przez siebie masła orzechowego. Wybieraj mądrze i ciesz się smakiem swojego ulubionego masła orzechowego!
Sprawdź także nasze pomysły na smaczne wykorzystanie masła:
Przepis na sernik z masłem orzechowym
Białkowe naleśniki czekoladowe z masłem orzechowym
Paweł Zieliński
Wtorek, 26 stycznia 2021