Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który pełen jest nie tylko rodzinnej atmosfery, ale również sprzyjającej jej niezliczonej ilości pysznego jedzenia.
Jak uchronić się od przybrania nadmiernych kilogramów, kiedy stół świąteczny pełen jest smakowitych potraw?
Sprawdź przepisy, jakie przesłali nam klienci uczestniczący w konkursie organizowanym na jednym z portali społecznościowych.
Łosoś pieczony na ryżu
Autor: Rafał
SKŁADNIKI:
- 600g filetu łososia
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 4 plasterki cytryny + 2 łyżki soku
- 200 g ryżu (np. jaśminowego)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii lub oregano lub natki pietruszki
- przyprawy: 2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy lub curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta płatków chili lub ostrej papryki, sól, pieprz
- do podania: jogurt lub gęsta śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Odetnij skórkę z łososia, pokrój na 4 kawałki. Opłucz, osusz i włóż do miski. Dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą
(lub curry) oraz suszonym oregano. Dodaj miód, sos sojowy, 2 łyżki
oliwy oraz 2 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszaj.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedź, następnie wysyp do formy żaroodpornej, wymieszaj z 1 łyżką
oliwy i rozłóż po całej powierzchni naczynia.
Na wierzchu połóż filety łososia, obłóż połówkami pomidorków
koktajlowych, posyp chili i listkami bazylii (lub ziół lub
natki).
Dodaj plasterki cytryny, całość skrop pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 15 minut.
Pierogi z dodatkiem masła ghee
Autor: Radek
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250g mąki żytniej razowej
- 120g mąki gryczanej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 300ml ciepłej wody
- 1 łyżka masła ghee
- Szczypta soli
Farsz:
- 300g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 50 g suszonych grzybów (dowolnych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę odciśnij, a następnie posiekaj na mniejsze części i gotuj w wodzie przez około 45 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, pieprz, sól oraz
pokrojone grzyby. Smaż przez około 8 - 10 minut, a następnie połącz z ugotowaną kapustą.
Do miski przesyp mąkę razową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodaj
roztopione masło, wodę i sól. Zagnieć na sprężyste ciasto, a następnie rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka.
Nałóż porcję farszu i sklej pierogi. Gotuj w lekko osolonej
wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Fit muffinki czekoladowo-marcepanowe
Autor: Michał
SKŁADNIKI:
- 2 jaja
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 duży banan (u mnie 100g)
- 50g mąki ryżowej
- 20g kakao ciemnego
- 20g budyniu czekoladowego
- 35g odżywki białkowej (czekolada-marcepan), np. Trec Booster Whey Protein
- 5g proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ze sobą zmiksuj i wstaw na 35min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni.
Słodko-słone fit babeczki
Autor: Angelika
SKŁADNIKI:
Spód:
- 70g fasoli czerwonej
- 50g suszonych śliwek
- 30g syropu zero kalorii czekoladowego
- 10g kakao
- 1 białko
Masa muffinkowa:
- 100g cieciorki z puszki (opłukana)
- 35g mleka roślinnego
- 30g białka słony karmel, np. Olimp Whey
Protein Complex
- 30g masła orzechowego
- 30g sosu krówka lub toffee
- 130g białka jaja (średnio z 4 jaj)
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki zalej wrzątkiem. Odsącz i blenduj wszystkie składniki w blenderze na gładką papkę. Przełóż na spód foremki.
Wszystkie składniki masy muffinkowej z wyjątkiem białka jaja
zblenduj na gładką masę.W osobnym naczyniu na sztywną pianę ubij
130g białek jaj. Dodaj białka do masy z cieciorką, wymieszaj
delikatnie, ale dokładnie.
Przelej do foremki i piecz całość 35-40 minut w 180 stopniach.
Fit burger z łososia ze szpinakiem
Autor: Patryk
SKŁADNIKI:
- 500g łososia
- 100g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 30g sera pleśniowego
- 2 ząbki czosnku (10g)
- sok z połowy cytryny (30g)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili
PRZYGOTOWANIE:
Usuń skórę z łososia i zmiel go w maszynce do mielenia mięsa.
Przełóż do miski. Szpinak dokładnie umyj i drobno posiekaj i dodaj
do łososia. Wbij jajko do miski oraz dodaj przeciśnięte przez
praskę ząbki czosnku. Pokrusz ser pleśniowy na małe
kawałki.
Wymieszaj wszystkie składniki razem z solą, pieprzem, gałką
muszkatołową i chili. Dodaj również sok z cytryny.
Smaż kotlety na patelni teflonowej bez tłuszczu po około 5 minut z każdej ze stron. Podawaj z ziemniakami w mundurkach lub w formie hamburgerów z bułką grahamką.
Fit pieczywo
Autor: Marcin
SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka
- 40g jogurtu greckiego naturalnego (może być 0%)
- Niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Oddziel białka i żółtka z obu jajek do osobnych naczyń. Dodaj 2
łyżki jogurtu greckiego (ok. 40g) do żółtek i ubij do uzyskania
gładkiej, kremowej konsystencji. Do białek dodaj pół łyżeczki
proszku do pieczenia i ubij na sztywną pianę (najłatwiej robotem
kuchennym).
Dodaj żółtka z jogurtem do ubitych białek, szczyptę soli i mieszaj łyżką aż składniki się całkowicie połączą.
Następnie ułóż kilka porcji (wedle uznania) na blasze na papierze do pieczenia. Wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok. 15 minut.
Fit babeczki z mandarynkami
Autor: Artur
SKŁADNIKI:
- Mąka ryżowa 50g
- 2 mandarynki
- Kefir 200ml
- 3 jaja
- Szczypta sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ksylitolu/stewii
- Duża łyżka przyprawy do piernika
- Polewa: 4-5 kostek gorzkiej czekolady + szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
Ubij jaja ze stewią. Po kolei dodaj przyprawę do piernika, mąkę
ryżową, sodę, kefir. Dokładnie mieszaj na gładką masę.
Do foremek włóż mandarynki i polej masą. Babeczki włóż do
piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 30 minut.
Do rondelka włóż kostki gorzkiej czekolady, polej wodą i mieszaj aż masa się roztopi. Babeczki wyciągnij z piecyka, polej masą czekoladową i zostaw do wystygnięcia.
Fit pierogi z olejem kokosowym
Autor: Kasia
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
- 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- Około łyżeczki soli,
- Duża łyżka oleju kokosowego, np. OstroVit Coconut
Oil
- Ciepła woda (według potrzeby w trakcie zagniatania ciasta).
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto, któremu po
wyrobieniu pozwalamy odpocząć przez co najmniej pół godziny
pozostawiając je w temperaturze pokojowej pod przykryciem, tak żeby
nie obeschło.
Pierożki nadziewamy klasycznym farszem, zgodnym z rodzinną
recepturą (co tradycja, to tradycja!)
Do pierogów z owocami polecam wykorzystać zamiast zwykłego oleju kokosowego olej nierafinowany. Kokosowe pierogi z jagodami też są pyszne!
Orzechowo-czekoladowy sernik
Autor: Magda
SKŁADNIKI:
- 100g krakersów grahamowych
- 1 łyżka masła
- 3 duże jajka
- 230ml beztłuszczowego, kremowego serka
- Pół szklanki ksylitolu lub stewii
- 30ml niskotłuszczowego mleka
- 3 łyżki masła orzechowego
- Pół łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka mąki orzechowej
- Syrop czekoladowy, najlepiej niskokaloryczny
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzej piekarnik do 300°, obłóż brytfankę papierem do pieczenia
lub lekko wysmaruj tłuszczem (może być w sprayu).
Ciasto: rozkrusz krakersy, dodaj masło i jedno białko
jaja. Wymieszaj i wyłóż na brytfankę i dociśnij do podłoża. Piecz w piekarniku (300°C) ok. 8 minut a potem wyjmij i czekaj aż
wystygnie.
Masa serowa: wymieszaj serek i słodzik do jednolitej
masy, wymieszaj z mlekiem, mąką orzechową i masłem orzechowym.
Dodaj 2 białka jajek, skrobię kukurydzianą i aromat waniliowy.
Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wylej masę na ciasto i piecz w 300° ok. 30 minut. Wyjmij, pozwól sernikowi ostygnąć a potem owiń go folią spożywczą i zostaw w lodówce na min. 8 godzin. Przed podaniem polej syropem czekoladowym.
Ok. 250kcal, 4g tłuszczu i 17 g białka w porcji :)
Życzymy Wam wszystkim Smakowitych Świąt!
Zachęcamy również do zapoznania się z innymi fit przepisami, może znajdziecie tam jeszcze więcej inspiracji.
Pozostań fit na Święta: Barszcz czerwony i grzybowa zupa
krem
Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku
Pozostań fit na Święta: Kapusta z grochem i grzybami oraz kompot z suszu
Pozostań fit na Święta: Orkiszowe pierogi, śledzie i sałatka z tuńczykiem
Pozostań fit na Święta: Pierniczki, kluski z makiem, ciasto
kokosowe z kaszą jaglaną
Piątek, 21 grudnia 2018