Jak działają bioflawonoidy cytrusowe?

Jak działają bioflawonoidy cytrusowe?

Podobnie jak witaminy, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, choć zakres ich działania jest szerszy. Jakie są właściwości i najlepsze źródła bioflawonoidów cytrusowych?

Jakie jest działanie bioflawonoidów cytrusowych?

Bioflawonoidy zawarte w owocach cytrusowych (bioflawonoidy cytrusowe) to substancje bardzo aktywne biologicznie. Okazały się środkami skutecznie wspomagającymi organizm w utrzymaniu sprawności i długowieczności.

Przyjmowane wraz z zawierającymi je owocami, lub jako suplement diety, pomagają w zachowaniu dobrego zdrowia oraz w profilaktyce wielu problemów zdrowotnych.

Oto kilka najważniejszych obszarów ich działania:

  • wspomagają leczenie chorób sercowo-naczyniowych,
  • poprawiają tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę,
  • modulują metabolizm lipidów i różnicowanie adipocytów,
  • poprawiają dysfunkcję śródbłonka,
  • hamują stany zapalne i apoptozę,
  • neutralizują wolne rodniki (działają na poziomie komórkowym),
  • są naturalnym filtrem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA,
  • wiążą pierwiastki toksyczne (ołów, miedź),
  • działają wspierająco w procesie syntezy kolagenu (współpracując z witaminą C).

Aby móc czerpać wymienione korzyści, oprócz prowadzenia zdrowego trybu życia, warto wprowadzić do swojego planu zdrowego odżywiania zarówno owoce i warzywa, jak i suplementy diety zawierające flawonoidy. Jest to szczególnie ważne dla osób, które cierpią na:

  • alergie,
  • okresowe spadki odporności (szczególnie osoby intensywnie trenujące, ale także osoby przyjmujące leki),
  • cukrzycę,
  • miażdżycę,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • choroby mięśnia sercowego.

Bioflawonoidy cytrusowe a odporność organizmu

Bioflawonoidy to substancje naturalnie obecne w wielu w owocach i warzywach. Działają w nich głównie jako przeciwutleniacze i środki przeciwdrobnoustrojowe. Badania nad bioflawonoidami wykazały ich wyjątkowo korzystny wpływ na układ odpornościowy. [1]

Dzieje się tak, ponieważ bioflawonoidy, zwłaszcza pochodzące z cytrusów, pozytywnie wpływają na powstawanie rodników azotowych, antyciał i limfocytów T (wyspecjalizowanych komórek obronnych).

Bioflawonoidy mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne (kwercetyna i apigenina), dzięki czemu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego.

Wpływ bioflawonoidów cytrusowych na pracę serca

Jak sugerują badania, spożywanie produktów bogatych w bioflawonoidy (jak owoce cytrusowe) może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia.[2][3] Ponadto regularne ich spożywanie może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać czynność naczyń krwionośnych

Flawonoidy cytrusowe wykazują szereg aktywności biologicznych: min. poprawiają tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę. Dlatego są uważane za skuteczne środki wspomagające leczenie chorób sercowo-naczyniowych.[4]

Najlepsze źródła bioflawonoidów z owoców cytrusowych

Jeśli chodzi o dostarczanie dużej ilości bioflawonoidów w diecie, świeże owoce i warzywa są ich najlepszym źródłem. Oto najlepsze źródła bioflawonoidów z owoców cytrusowych: 

  • pomarańcze, 
  • cytryny,
  • mandarynki,
  • grejpfruty,
  • limonki.

Wyciskanie soków z tych owoców skutkuje jeszcze bardziej skoncentrowaną dostępnością tych zdrowych związków roślinnych. Dlatego właśnie wyciskanie świeżego soku z cytryny lub limonki do zimnej wody oprócz smaku dodaje jej sporo wartości odżywczych.

Oprócz wspomnianych cytrusów flawonoidy znajdziesz we wszystkich ciemnych owocach: czarnej porzeczce, aronii, żurawinie, wiśniach, winogronach (a więc i w czerwonym winie).

Sprawdź: Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł

Kompleks bioflawonoidów cytrusowych a suplementacja

Bioflawonoidy są stosowane jako przeciwutleniacze w leczeniu stanów zapalnych. Wzmacniają działanie witaminy C, są też często podawane przy leczeniu alergii, zwalczaniu wirusów.

Suplementy zazwyczaj zawierają standaryzowane bioflawonoidy cytrusowe pochodzące z owoców cytrusowych (składnik aktywny) takich jak grejpfruty, cytryny, pomarańcze i limonki.

Trec MultiPackTrec Multiwitaminy i minerały

  • zawiera: bioflawonoidy cytrusowe, kompleks witamin, minerałów oraz aktywatorów metabolicznych oraz naturalne substancje wzmacniające (ekstrakt żeń-szenia koreańskiego),
  • pomocny w stanach przesilenia fizycznego i psychicznego,
  • uzupełnia niedobry witamin i minerałów,
  • wspiera odporność,
  • wspomaga radzenie sobie ze stresem,
  • wspiera organizm podczas wysiłku,
  • poprawia metabolizm,
  • wspomaga proces odchudzania.

Rutinacea Complete Rutinacea Complete

  • wspiera procesy immunologiczne w organizmie,
  • zawiera 20 mg bioflawonoidów cytrusowych (wyciąg z owoców pomarańczy chińskiej(Citrus sinensis)) w porcji dziennej,
  • wzbogacona o rutozyd,
  • szczególnie pomocna w okresach spadku odporności,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami.

Sport Definition Immune DefinitionSport Definition kompleks na odporność

  • wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • polecany osobom aktywnym, które są narażone na spadki odporności,
  • duża zawartość bioflawonoidów cytrusowych w 1 porcji: 50 mg,
  • silne działanie antyoksydacyjne - ochrona przed wolnymi rodnikami,
  • wykazuje działanie łagodzące stany zapalne,
  • bardzo dobry skład: witamina C, cynk, kwercetyna.

Trec Vit. C 1000 Ultra BioflavTrec Witamina C z bioflawonoidami

  • silne działanie antyoksydacyjne (witamina C - 1000mg, bioflawonoidy cytrusowe w tym hesperydyna),
  • wzmacnia działanie systemu odpornościowego,
  • wspomaga naturalne wytwarzanie kolagenu,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • wspiera pracę układu krążenia.

Bioflawnoidy cytrusowe - dawkowanie i przeciwwskazania

Wysokie spożycie flawonoidów w diecie jest ogólnie uważane za bezpieczne, szczególnie gdy są pozyskiwane z naturalnej żywności. Pozyskiwanie bioflawonoidów z suplementów wymaga (jak w przypadku wszystkich suplementów) stosowania dokładnie zgodnie z zaleceniami na etykiecie lub z zaleceniami lekarza.

Ani przekraczanie zalecanego dawkowania, ani przyjmowanie suplementów dłużej niż jest to zalecane, nie spowoduje dodatkowego wzrostu odporności. 

Dobrze zbilansowana dieta, zawierająca dużą ilość owoców i warzyw, z reguły dostarcza odpowiednią ilość bioflawonoidów. Jednak są sytuacje, w których uzupełnianie bioflawonoidów wydaje się szczególnie zasadne np. w okresie zimowym, gdy z racji słabej dostępności świeżych owoców, jest to zadanie mocno utrudnione. 

Na suplementy z bioflawonoidami powinny uważać osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (bioflawonoidy mogą wpływać na ich działanie). Bioflawonoidy mogą też powodować interakcje z niektórymi lekami (m.in.  antybiotykami z grupy streptomycyny) oraz zwiększać toksyczność niektórych leków, gdy są przyjmowane jednocześnie.

Niektóre substancje pomocnicze (np. glicerol roślinny) mogą wywoływać lekkie stany alergiczne.

🛒Suplementy z bioflawonoidami cytrusowymi kupisz w sklepie bcaa.pl

Bibliografia:

[1]World J Gastroenterol. Regulation of the intestinal immune system by flavonoids and its utility in chronic inflammatory bowel disease 2018 Feb 28; 24(8): 877–881.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5829151/
[2]Chong-Zhi Wang, Sangeeta Mehendale, Tyler Calway, and Chun-Su Yuan Botanical Flavonoids on Coronary Heart Disease available in PMC 2012 Feb 10.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277260/

[3]Dagfinn Aune, Edward Giovannucci, Paolo Boffetta, Lars T Fadnes, NaNa Keum, Teresa Norat, Darren C Greenwood, Elio Riboli, Lars J Vatten, Serena Tonstad Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies International Journal of Epidemiology, Volume 46, Issue 3, June 2017, Pages 1029–1056,
https://academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477

[4]Ayman Moawad Mahmoud, René Hernández, Mansur A. Sandhu, Omnia E Hussein Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health April 2019Oxidative Medicine and Cellular Longevity
https://www.researchgate.net/publicatio/330761007_Beneficial_Effects_of_Citrus_Flavonoids_on_Cardiovascular_and_Metabolic_Health


Aneta Buczak

Czwartek, 21 października 2021

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Plan treningowy z ekspanderem - ćwiczenia na plecy, klatkę i brzuch

Plan treningowy z ekspanderem - ćwiczenia na plecy, klatkę i brzuch

Czy można zrobić skuteczny trening z ekspanderem? Jak prawidłowo wykonywać ćwiczenia na plecy, klatkę i brzuch z jego wykorzystaniem? Sprawdź.

Kiedy stosować witaminy - przed czy po posiłku?

Kiedy stosować witaminy - przed czy po posiłku?

Rano, w południe czy wieczorem – to nie jedyne kryterium, pod kątem którego należy przyjmować witaminy. Sprawdź jeszcze konkretniej kiedy stosować witaminy - mianowicie przed czy po posiłku?

Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł

Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł

Kwas L-askorbinowy to zdecydowanie witamina ciesząca się największą sławą. Przypisywana jej długa lista zdolności i korzyści z wysokiego spożycia sprawia, że zainteresowanie suplementacją utrzymuje się na wysokim poziomie od wielu lat. Na co rzeczywiście działa witamina C? W jakich produktach kwas L-askorbinowy występuje w największym stężeniu?

Upadek mięśniowy - co to jest i czy warto do niego trenować?

Upadek mięśniowy - co to jest i czy warto do niego trenować?

Upadek mięśniowy to sytuacja, w której nie jesteśmy w stanie wykonać ani jednego powtórzenia więcej w serii z danym ciężarem. Czy ma on jakieś wady i warto do niego trenować? Sprawdziliśmy to!

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!