Podobnie jak witaminy, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, choć zakres ich działania jest szerszy. Jakie są właściwości i najlepsze źródła bioflawonoidów cytrusowych?
Jakie jest działanie bioflawonoidów cytrusowych?
Bioflawonoidy zawarte w owocach cytrusowych (bioflawonoidy
cytrusowe) to substancje bardzo aktywne
biologicznie. Okazały się środkami skutecznie
wspomagającymi organizm w utrzymaniu sprawności i długowieczności.
Przyjmowane wraz z zawierającymi je owocami, lub jako suplement diety, pomagają w zachowaniu dobrego zdrowia oraz w profilaktyce wielu problemów zdrowotnych.
Oto kilka najważniejszych obszarów ich działania:
- wspomagają leczenie chorób sercowo-naczyniowych,
- poprawiają tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę,
- modulują metabolizm lipidów i różnicowanie adipocytów,
- poprawiają dysfunkcję śródbłonka,
- hamują stany zapalne i apoptozę,
- neutralizują wolne rodniki (działają na poziomie komórkowym),
- są naturalnym filtrem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA,
- wiążą pierwiastki toksyczne (ołów, miedź),
- działają wspierająco w procesie syntezy kolagenu (współpracując z witaminą C).
Aby móc czerpać wymienione korzyści, oprócz prowadzenia zdrowego trybu życia, warto wprowadzić do swojego planu zdrowego odżywiania zarówno owoce i warzywa, jak i suplementy diety zawierające flawonoidy. Jest to szczególnie ważne dla osób, które cierpią na:
- alergie,
- okresowe spadki odporności (szczególnie osoby intensywnie trenujące, ale także osoby przyjmujące leki),
- cukrzycę,
- miażdżycę,
- nadciśnienie tętnicze,
- choroby mięśnia sercowego.
Bioflawonoidy cytrusowe a odporność organizmu
Bioflawonoidy to substancje naturalnie obecne w wielu w owocach i warzywach. Działają w nich głównie jako przeciwutleniacze i środki przeciwdrobnoustrojowe. Badania nad bioflawonoidami wykazały
ich wyjątkowo korzystny wpływ na układ
odpornościowy. [1]
Dzieje się tak, ponieważ bioflawonoidy, zwłaszcza pochodzące z cytrusów, pozytywnie wpływają na powstawanie rodników azotowych,
antyciał i limfocytów T (wyspecjalizowanych komórek
obronnych).
Bioflawonoidy mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne (kwercetyna i apigenina), dzięki czemu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego.
Wpływ bioflawonoidów cytrusowych na pracę serca
Jak sugerują badania, spożywanie produktów bogatych w bioflawonoidy (jak owoce cytrusowe) może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia.[2][3] Ponadto regularne ich spożywanie może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać czynność naczyń krwionośnych.
Flawonoidy cytrusowe wykazują szereg aktywności biologicznych:
min. poprawiają tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę.
Dlatego są uważane za skuteczne środki wspomagające leczenie chorób
sercowo-naczyniowych.[4]
Najlepsze źródła bioflawonoidów z owoców cytrusowych
Jeśli chodzi o dostarczanie dużej ilości bioflawonoidów w diecie, świeże owoce i warzywa są ich najlepszym źródłem. Oto najlepsze źródła bioflawonoidów z owoców cytrusowych:
- pomarańcze,
- cytryny,
- mandarynki,
- grejpfruty,
- limonki.
Wyciskanie soków z tych owoców skutkuje jeszcze bardziej skoncentrowaną dostępnością tych zdrowych związków roślinnych. Dlatego właśnie wyciskanie świeżego soku z cytryny lub limonki do zimnej wody oprócz smaku dodaje jej sporo wartości odżywczych.
Oprócz wspomnianych cytrusów flawonoidy znajdziesz we wszystkich ciemnych owocach: czarnej porzeczce, aronii, żurawinie, wiśniach, winogronach (a więc i w czerwonym winie).
Sprawdź:
Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł
Kompleks bioflawonoidów cytrusowych a suplementacja
Bioflawonoidy są stosowane jako przeciwutleniacze w leczeniu stanów zapalnych. Wzmacniają działanie witaminy C, są też często podawane przy leczeniu alergii, zwalczaniu wirusów.
Suplementy zazwyczaj zawierają standaryzowane bioflawonoidy cytrusowe pochodzące z owoców cytrusowych (składnik aktywny) takich jak grejpfruty, cytryny, pomarańcze i limonki.
- zawiera: bioflawonoidy cytrusowe, kompleks witamin, minerałów oraz aktywatorów metabolicznych oraz naturalne substancje wzmacniające (ekstrakt żeń-szenia koreańskiego),
- pomocny w stanach przesilenia fizycznego i psychicznego,
- uzupełnia niedobry witamin i minerałów,
- wspiera odporność,
- wspomaga radzenie sobie ze stresem,
- wspiera organizm podczas wysiłku,
- poprawia metabolizm,
- wspomaga proces odchudzania.
- wspiera procesy immunologiczne w organizmie,
- zawiera 20 mg bioflawonoidów cytrusowych (wyciąg z owoców pomarańczy chińskiej(Citrus sinensis)) w porcji dziennej,
- wzbogacona o rutozyd,
- szczególnie pomocna w okresach spadku odporności,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami.
- wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- polecany osobom aktywnym, które są narażone na spadki odporności,
- duża zawartość bioflawonoidów cytrusowych w 1 porcji: 50 mg,
- silne działanie antyoksydacyjne - ochrona przed wolnymi rodnikami,
- wykazuje działanie łagodzące stany zapalne,
- bardzo dobry skład: witamina C, cynk, kwercetyna.
Trec Witamina C z bioflawonoidami
- silne działanie antyoksydacyjne (witamina C - 1000mg, bioflawonoidy cytrusowe w tym hesperydyna),
- wzmacnia działanie systemu odpornościowego,
- wspomaga naturalne wytwarzanie kolagenu,
- przyspiesza gojenie się ran,
- wspiera pracę układu krążenia.
Bioflawnoidy cytrusowe - dawkowanie i przeciwwskazania
Wysokie spożycie flawonoidów w diecie jest ogólnie
uważane za bezpieczne, szczególnie gdy są pozyskiwane z naturalnej żywności. Pozyskiwanie bioflawonoidów z suplementów
wymaga (jak w przypadku wszystkich suplementów) stosowania
dokładnie zgodnie z zaleceniami na etykiecie lub z zaleceniami
lekarza.
Ani przekraczanie zalecanego dawkowania, ani przyjmowanie suplementów dłużej niż jest to zalecane, nie spowoduje dodatkowego wzrostu odporności.
Dobrze zbilansowana dieta, zawierająca dużą ilość owoców i warzyw, z reguły dostarcza odpowiednią ilość bioflawonoidów. Jednak są sytuacje, w których uzupełnianie bioflawonoidów wydaje się szczególnie zasadne np. w okresie zimowym, gdy z racji słabej dostępności świeżych owoców, jest to zadanie mocno utrudnione.
Na suplementy z bioflawonoidami powinny uważać osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (bioflawonoidy mogą wpływać na ich działanie). Bioflawonoidy mogą też powodować interakcje z niektórymi lekami (m.in. antybiotykami z grupy streptomycyny) oraz zwiększać toksyczność niektórych leków, gdy są przyjmowane jednocześnie.
Niektóre substancje pomocnicze (np. glicerol roślinny) mogą wywoływać lekkie stany alergiczne.
🛒Suplementy z bioflawonoidami
cytrusowymi kupisz w sklepie bcaa.pl
Bibliografia:
[1]World J Gastroenterol. Regulation of the intestinal immune
system by flavonoids and its utility in chronic inflammatory bowel
disease 2018 Feb 28; 24(8): 877–881.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5829151/
[2]Chong-Zhi Wang, Sangeeta Mehendale, Tyler Calway, and Chun-Su
Yuan Botanical Flavonoids on Coronary Heart Disease
available in PMC 2012 Feb 10.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277260/
[3]Dagfinn Aune, Edward Giovannucci, Paolo Boffetta, Lars T Fadnes,
NaNa Keum, Teresa Norat, Darren C Greenwood, Elio Riboli, Lars J
Vatten, Serena Tonstad Fruit and vegetable intake and the risk
of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a
systematic review and dose-response meta-analysis of prospective
studies International Journal of Epidemiology, Volume 46, Issue
3, June 2017, Pages 1029–1056,
https://academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477
[4]Ayman Moawad Mahmoud, René Hernández, Mansur A. Sandhu, Omnia E
Hussein Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on
Cardiovascular and Metabolic Health April 2019Oxidative
Medicine and Cellular Longevity
https://www.researchgate.net/publicatio/330761007_Beneficial_Effects_of_Citrus_Flavonoids_on_Cardiovascular_and_Metabolic_Health
Aneta Buczak
Czwartek, 21 października 2021