Ostropest plamisty (sylimaryna) to zioło z rodziny astrowatych (Asteraceae). Chociaż pochodzi z krajów śródziemnomorskich, zadomowił się u nas tak bardzo, że można go spotkać nawet na łące. Ta niepozorna roślina, często mylona z ostem, ma rozległe dobroczynne działanie na układ trawienny, głównie wątrobę. Odtruwa, działa żółciopędnie, detoksykuje i ma działanie przeciwzapalne. Dlatego jest jednym z najpopularniejszych ziół wspomagających pracę wątroby i całego układu trawiennego. Czy to wszystkie zalety ostropestu?
Na co pomaga ostropest plamisty?
Ostropest plamisty to popularny lek ziołowy, który od setek lat jest stosowany w leczeniu różnych schorzeń, w tym chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jak się okazuje, roślina ta ma znacznie szersze działanie prozdrowotne. Najbardziej znane właściwości lecznicze rośliny to:
- wypłukiwanie toksyn,
- zapobieganie miażdżycy (obniża stężenie cholesterolu)
- wspieranie trawienia,
- regeneracja wątroby (chroni miąższ wątroby),
- działanie przeciwzapalne (dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych),
- wzmacnianie odporności,
- obniża stężenie bilirubiny, która w nadmiarze powoduje zażółcenie skóry.
Ostropest plamisty na odchudzanie
Ostropest plamisty jest polecany jako środek wspomagający odchudzanie. Kilka badań wyraźnie sugeruje korzystny wpływ ostropestu plamistego na niektóre objawy metaboliczne związane z otyłością — insulinooporność i stany zapalne.
Jedno z badań wykonanych na gryzoniach wykazało, że suplementowane ostropestem zwierzęta straciły około 5% swojej wagi, podczas gdy grupa kontrolna przybierała na wadze przez całe badanie [1].
Ostropest plamisty na trzustkę
Badania in vitro i na zwierzętach sugerują, że ostropest plamisty, a w szczególności zawarta w nim sylibinina mogą korzystnie wpływać na zmniejszenie wzrostu raka trzustki [2]. Mogą również przyczynić się do zmniejszania wyniszczenia i osłabienia organizmu wywołanych przez nowotwór. Potrzebne są jednak badania kliniczne z udziałem ludzi.
Ostropest plamisty na wątrobę
Wyciąg z ostropestu plamistego według badań chroni wątrobę, zapobiegając jej uszkodzeniom i stłuszczeniu wątroby (a nawet ostremu żółtemu zanikowi wątroby) [3]. Istnieją badania wskazujące, że olej z ostropestu może leczyć marskość wątroby i jej przewlekłe zapalenie, które może być spowodowane nadużywaniem alkoholu, chorobami autoimmunologicznymi lub wirusami, a nawet rakiem [4]. Roślina ta przeciwdziała uszkadzaniu komórek wątroby.
Niektóre badania pokazują również, że wyciąg z owoców ostropestu może pomóc w uszkodzeniach wątroby spowodowanych przez toksyny przemysłowe, takie jak toluen i ksylen. Służy również do ochrony wątroby przed toksynami, takimi jak amatoksyna, która jest wytwarzana przez grzyby trujące.
Uważa się, że ostropest plamisty również zmniejsza uszkodzenia wątroby spowodowane przez wolne rodniki, które powstają, gdy wątroba metabolizuje substancje toksyczne. Nie należy go jednak stosować w celu leczenia ostrych zatruć.
Ostropest plamisty na jelita
Złe nawyki żywieniowe i niewłaściwy tryb życia często wywołują
problemy żołądkowe i jelita grubego, takie jak gazy, wzdęcia oraz
niestrawność. Aby sobie z tym poradzić, można przyjmować na
pusty żołądek przed posiłkami nasiona i liście tego
naturalnego zioła.
Ostropest plamisty jest składnikiem wielu produktów zielarskich przeznaczonych do wspomagania pracy układu pokarmowego. Pomaga łagodzić dyskomfort odczuwany w przewodzie trawiennym po jedzeniu ciężkostrawnych posiłków.
Jak stosować ostropest plamisty?
Nie ustalono jakie dawki ostropestu plamistego powinny być podawane dla konkretnego schorzenia, w którego leczeniu może być stosowany. Jakość i skład suplementów mogą się znacznie różnić w zależności od producenta, co bardzo utrudnia ustalenie dawek.
Jeśli chodzi o formę, najlepiej samemu mielić nasiona ostropestu, ponieważ bardzo szybko traci on swoje cenne właściwości. Przed każdym spożyciem najlepiej więc zmielić wymaganą porcję pełnych ziaren.
Roślinę można dodać prawie do wszystkiego. Większość ludzi
dodaje ostropest plamisty mielony do mąki, z której przygotowuje
wypieki, ale również do sałatek (łodygi i liście), zup, sosów,
można nim również posypać kanapki.
Świetnie sprawdza się również jako składnik ciasta naleśnikowego, dodając mu ciekawego, lekko orzechowego posmaku. Zalecana ilość proszku to 1-2 łyżeczki dziennie.
Ostropest plamisty – przeciwwskazania
Ostropest plamisty jest ogólnie uważany za roślinę bezpieczną. Niemniej jednak kobiety w ciąży, osoby przyjmujące regularnie leki i osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych powinny zasięgnąć porady lekarza przed rozpoczęciem zażywania ostropestu.
Ostropest plamisty może wchodzić w interakcje z wieloma
lekami, w tym z lekami na wysoki poziom cholesterolu,
infekcje, bezsenność i wysokie ciśnienie krwi.
Ponieważ ostropest może obniżać poziom cukru we krwi, osoby z cukrzycą powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem jego zażywania, ponieważ może to spowodować zbyt mocne spadki cukru we krwi. Ostropest plamisty nie jest zalecany dla dzieci.
Przeczytaj także:
Rola enzymów trawiennych w budowaniu masy mięśniowej
Suplement diety a ostropest plamisty
Suplementy z ostropestem zawierają pozyskiwaną z nasion rośliny sylimarynę – jeden z aktywnych składników rośliny. Uważa się, że to właśnie ta substancja ma właściwości detoksykujące, wspomagające pracę układu trawiennego, wzmacniające i przeciwutleniające.
Ostropest plamisty sprzedawany jest w formie suszonych ziaren, kapsułek doustnych, tabletek i jako płynny ekstrakt. Oto dwa suplementy, w których składzie znajduje się ostropest:
Intenson nasiona ostropestu
- Jest to produkt w postaci całych ziaren, do zmielenia lub starcia,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
- usprawnia trawienie,
- wspiera prawidłową regenerację wątroby,
- usprawnia detoksykację organizmu,
- pomaga łagodzić dyskomfort po zjedzeniu ciężkostrawnych i obfitych posiłków,
- wzmacnia organizm,
- do stosowania jako dodatek do dań oraz do sporządzania naparu (w obu przypadkach w formie sproszkowanej).
Essence Ostropest plamisty w tabletkach
- Składnik aktywny wspomaga pracę układu pokarmowego, w tym regenerację wątroby,
- wspiera właściwe procesy trawienne,
- wykazuje działanie odtruwające, detoksykujące,
- przyczynia się do ograniczenia występowania stanów zapalnych,
- ma działanie antyoksydacyjne, walczy z wolnymi rodnikami.
Bibliografia:
[1] Mohammad Alsaggar et al: Silibinin attenuates adipose tissue
inflammation and reverses obesity and its complications in
diet-induced obesity model in mice. BMC Pharmacol Toxicol. 2020 Jan
23;21(1):8.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31973745/
[2] Surendra K. Shukla et al: Silibinin-mediated metabolic
reprogramming attenuates pancreatic cancer-induced cachexia and
tumor growth. Oncotarget. 2015 Dec 1; 6(38).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4747396/
[3] Alessandro Federico, Marcello Dallio, Carmelina Loguercio:
Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many
Years. Molecules. 2017 Jan 24;22(2):191.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28125040/
[4] Camila Ribeiro de Avelar et al: Effect of silymarin on
biochemical indicators in patients with liver disease: Systematic
review with meta-analysis. World J Gastroenterol. 2017 Jul 21;
23(27): 5004–5017.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5526770/
Aneta Buczak
Czwartek, 2 grudnia 2021