Indeks glikemiczny określa stężenie glukozy po upływie 2 do 3
godzin od spożycia danego produktu. Określa szybkość jego
podnoszenia się względem podobnej ilości węglowodanów w formie
prostej. Wykorzystywany jest on przez dietetyków oraz osoby
zajmujące się prowadzeniem zdrowej i odpowiednio zbilansowanej
diety.
Indeks glikemiczny ma również duże znaczenie dla cukrzyków
(diabetyków). Niski indeks glikemiczny jest bardzo pożądany,
podczas gdy wysoki indeks glikemiczny powinien powodować
przynajmniej zapalenie się „czerwonej lampki” w głowie. Oczywiście
wszystko jest dla ludzi, ale ludzi rozsądnych. Warto mieć to na
uwadze komponując swoją dietę.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) jest odzwierciedleniem poziomu glukozy
we krwi po spożyciu danego produktu z uwzględnieniem, że posiada on w sobie 50g węglowodanów. Jest to parametr ułatwiający ocenę
poposiłkowego stężenia cukru we krwi. Ma on bardzo wysokie
znaczenie dla osób borykających się z cukrzycą lub obarczonych
ryzykiem chorób naczyniowo-sercowych.
Biorąc pod uwagę praktyczny aspekt, ułatwia on komponowanie
codziennej diety w taki sposób, aby nie wywoływać zbędnych wahań
(zwykle skoków) poziomu cukru we krwi. Jest to ważne nie tylko dla
osób borykających się z problemami zdrowotnymi, ale także dla osób
aktywnych. Znając indeks glikemiczny potraw jesteś w stanie
zapewnić odpowiedni poziom energii przede wszystkim w okresie około-wysiłkowym i w pełni wykorzystać
znaczenie węglowodanów dla sportowca.
Czynniki wpływające na zmianę IG produktu
- Stopień rozdrobnienia produktu spożywczego,
- Sposób obróbki termicznej oraz przetwarzania potrawy,
- Ilość błonnika pokarmowego jaki się w danym produkcie znajduje,
- Stopień dojrzałości warzyw oraz owoców,
- Typ węglowodanów występujących w pokarmie.
Jak widzisz, istnieje wiele okoliczności, podczas których
produkt o niskim indeksie glikemicznym może nagle zacząć
charakteryzować się wysokim IG. Warto brać także ten aspekt pod
uwagę planując swój jadłospis.
Co oznacza niski indeks glikemiczny?
Niski indeks glikemiczny (IG) oznacza, że dany produkt spożywczy
powoduje niewielkie lub praktycznie żadne zmiany w stężeniu cukru
we krwi.
Co oznacza wysoki indeks glikemiczny?
Wysoki indeks glikemiczny (IG) informuje, że spożycie danego
produktu wiąże się z dużą i często nagłą zmianą poziomu glukozy we
krwi, co może być, np. dla cukrzyków wręcz niebezpieczne.
Produkty o zerowym indeksie glikemicznym (IG=0)
- oleje roślinne,
- wieprzowina,
- drób,
- jaja,
- ser żółty,
- cielęcina,
- łosoś,
- dorsz.
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny
Spotkałeś się z pojęciem indeksu oraz ładunku glikemicznego i zastanawiasz się jaka występuje między nimi różnica? Gratuluję dociekliwości, bowiem wbrew pozorom nie do końca oznaczają one to samo (mimo, że dotyczą analogicznych kwestii).
Indeks glikemiczny
Jest to wskaźnik określający procent podniesienia się poziomu
glukozy we krwi po spożyciu 50 gramów węglowodanów konkretnego
produktu (np. białko i tłuszcze mają siłą rzeczy zerowy indeks
glikemiczny). Dla zobrazowania warto spojrzeć na wzór określający
sposób wyliczania IG.
IG = (powierzchnia pod krzywą gliemiczną dla badanego
produktu/powierzchnia pod krzywą glikemiczną glukozy) x
100
Indek glikemiczny określany jest w skali od 0 do 100, podczas
gdy czysta glukoza stanowi wzorzec maksymalnej jego wartości
(IG=100). Osoby chore na cukrzycę powinny sięgać po produkty o możliwie niskim IG.
- Niski IG: produkty o IG poniżej 55,
- Średni IG: produkty o IG pomiędzy 55 a 70,
- Wysoki IG: produkty powyżej 70.
Indeks glikemiczny nie jest oczywiście idealny, bowiem istnieje
szereg czynników mających na niego wpływ (o których już
wspominałem). Ponadto odnosi się do konkretnego produktu, bez
uwzględnienia jego interakcji w momencie, gdy jest to element
dania.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty spożywcze o wysokim stopniu przetworzenia charakteryzują się znacznie wyższym IG niż te naturalne. Doskonałym przykładem jest zestawienie: płatki błyskawiczne (IG=83) kontra płatki owsiane niegotowane (IG=40).
Ładunek glikemiczny
Oznacza sposób, w jaki konkretny posiłek wpłynie na tzw.
„glikemię poposiłkową”. Jest on istotny, ponieważ IG nie jest
źródłem pełnej informacji o produkcie. Uwzględnia bowiem wyłącznie
węglowodany w nim zawarte.
Zastanawiasz się jak obliczyć ładunek glikemiczny? Zsumuj
węglowodany w danym produkcie, następnie pomnóż je przez IG i wynik
podziel przez 100.
ŁG = (węglowodany w posiłku * IG)/100
Jeżeli wynik będzie poniżej 10 – ładunek glikemiczny jest niski, jeżeli pomiędzy 11 a 19 – masz do czynienia ze średnią wartością, natomiast powyżej 20 jest to zdecydowanie wysoki wynik.
Indeks glikemiczny - tabela
PRODUKT |
NISKI IG
<55 |
ŚREDNI IG
55-69 |
WYSOKI IG
>70 |
WARZYWA |
groszek zielony
- 48 |
bób gotowany - 65-80 groszek konserwowy - 66 kukurydza konserwowa -
55 |
ziemniaki gotowane - 95 dynia - 75 rzepa -
72 |
OWOCE |
kiwi - 53 |
ananas w syropie, melon - 65 ananas świeży - 59 morele - 57 |
daktyle suszone - 103 arbuz -
72 |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
biszkopt, kasza gryczana -
54 |
ryż biały
gotowany, wafle
ryżowe - 64 |
bagietka -
95 |
ORZECHY |
migdały, laskowe
- 15 |
|
|
ALKOHOL |
szampan -
51 |
|
piwo
105-110 |
Indeks glikemiczny - podsumowanie
Wiesz już, czym jest indeks oraz ładunek glikemiczny, poznałeś
przykładowe produkty spożywcze i ich IG. Generalnie dysponujesz już
najważniejszą wiedzą, która z pewnością przyda Ci się w codziennym
funkcjonowaniu. Musisz jednak w tym wszystkim uwzględniać zdrowy
rozsądek, by nie zatracić się w tabelkach i różnych
wartościach.
Swój jadłospis opieraj o zdrowe i odpowiednio zbilansowane
posiłki, których wpływ na nagły wyrzut insuliny będzie możliwie
niewielki, a poczujesz olbrzymią różnicę w samopoczuciu.
Jeśli jesteś aktywny fizycznie rozważ włączenie odżywek
węglowodanowych, które mając różne proporcje poszczególnych
frakcji o odmiennym indeksie glikemicznym zapewnią Ci optymalny
poziom energii. Oparte o wysokim IG wybieraj bezpośrednio w okresie
około-wysiłkowym - dzięki nim wejdziesz w trening ze sporą mocą!
Ciekawym wyborem będzie również vitargo - odżywka
wysokowęglowodanowa, ale nie powodująca gwałtownych zmian stężenia
glukozy we krwi.
Powodzenia!
Paweł Zieliński
Poniedziałek, 21 września 2020