
Witamina B6 (pirydoksyna) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nie jest to jedna substancja, tylko sześć związków chemicznych (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz ich estry fosforanowe). Jako koenzym przyspiesza reakcje zachodzące w organizmie, wpływając na przemiany białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D, E, K), syntezę niacyny z tryptofanu, metabolizm aminokwasów siarkowych oraz neurotransmiterów. Uczestniczy ponadto w przemianach węglowodanowych: glikogenezie i glikogenolizie zachodzących w mięśniach oraz syntezie hemoglobiny i przeciwciał. Wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego, skurcze mięśni oraz wartość ciśnienia tętniczego.Witamina B6 ze względu na uczestniczenie w wielu procesach zachodzących w organizmie, w tym w metabolizmie aminokwasów często jest dodawana do suplementów spoza grupy witamin i minerałów.
W dalszej części artykułu znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane z pirydoksyną oraz wskażemy jaka jej dawka jest odpowiednia dla osoby obciążonej znacznym wysiłkiem fizycznym.
W których produktach spożywczych jest najwięcej witaminy B6?
Odnajdziesz ją zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Bardzo dobre źródła tej witaminy to:
- zielone warzywa takie jak np. szpinak, jarmuż, kapusta
- drożdże
- awokado
- nasiona roślin strączkowych: soja, groszek zielony, fasola
- orzechy
- kiełki pszenicy
- nabiał, mąka
- produkty pełnoziarniste, w tym pieczywo
- drób, ryby, jaja.
Im większy stopień przetworzenia produktów, tym mniejsza zawartość witaminy B6. Podczas gotowania i smażenia jej straty sięgają 30-50%, z dietą zaś przyswaja się jej ok. 75%.

Jakie są skutki niedoboru pirydoksyny?
Do podstawowych funkcji tej witaminy należy metabolizm
aminokwasów. Niedobór pirydoksyny może powodować liczne zmiany w
organizmie takie jak drgawki, zwiększoną potliwość, pogorszenie
sprawności umysłowej, spadek odporności organizmu, pogorszenie
nastroju (z depresją włącznie), a także łojotokowe zmiany skórne i
podrażnienie śluzówek. Pojawić może się także anemia, a nawet
zwiększone ryzyko nowotworów. Długotrwały, ciężki niedobór witaminy
B6 może również wywoływać zaburzenia we wzroście i rozwoju
organizmu ze względu na spadek syntezy białek ustrojowych i kwasów
nukleinowych (DNA, RNA). Taka sytuacja zdarza się jednak bardzo
rzadko, ponieważ bakterie jelitowe są w stanie same wytwarzać
niewielkie ilości tej witaminy. Ponadto w mięśniach i wątrobie
magazynowane jest w granicach 40-250mg pirydoksyny.
Co wpływa na zapotrzebowanie?
Jest wiele czynników, od których zależy zapotrzebowanie na witaminę B6. Tak jak w przypadku innych witamin i minerałów duży wpływ ma wiek, płeć i stan fizjologiczny (np. ciąża). Bardzo ważnym elementem jest także zawartość białka w diecie - im więcej tego makroskładnika, tym większe zapotrzebowanie na pirydoksynę. Uznaje się, że powinno się dostarczać 0,02mg tej witaminy na każdy gram białka.
Często podkreśla się, że duże dawki pirydoksyny są pomocne w
leczeniu zespołu cieśni nadgarstka. Większe zapotrzebowanie
występuje również w okresie przyjmowania środków hormonalnych (np.
w celu zwiększenia przyrostu masy mięśniowej), spożywania alkoholu
i przyjmowania niektórych leków.
Zapotrzebowanie człowieka dorosłego na witaminę B6 wynosi około 2 mg na dobę. Bardzo często jednak jedna dawka suplementu znacząco przekracza dawkę zalecaną, na przykład:
{{thumb_5623:link}}{{5623:Olimp Vita-Min Multiple Sport 120kaps.}}
{{thumb_3062:link}}{{3062:Scitec
Multi Pro Plus 30pak.}}
Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na znacznie wyższe
zapotrzebowanie na pirydoksynę osób aktywnie uprawiających sport.
Dzięki takiej zawartości witaminy można nie tylko odczuć pozytywne
działanie jakie wykazuje w organizmie, ale i uniknąć przykrych
skutków niedoboru. Duże dawki pozwalają niwelować np. skurcze
mięśni (łagodzi nocne skurcze mięśni nóg, cierpnięcie
rąk), pomagają lepiej znosić ból stawów u ciężarowców i
zwiększają wykorzystywanie białka jako budulca tkanki mięśniowej.
Ponadto wykonywanie ćwiczeń fizycznych umożliwiają tylko sprawnie
przebiegające reakcje organizmu, które w dużej mierze reguluje
witamina B6.
Jaka ilość witaminy B6 jest bezpieczna?
Przedawkowanie witaminy B6 w praktyce jest rzadko spotykane. Tak naprawdę dawki poniżej 200mg na dobę są uważane za bezpieczne, a objawy niepożądane pojawiają się bardzo rzadko.
{{thumb_248:link}}{{248:Universal Animal Pak 44sasz.}}
, rekordzista, zawiera w jednej saszetce 90mg tej witaminy. To 45x więcej niż zalecane dzienne spożycie. Jednak dopiero przyjęcie trzech saszetek na dzień mogłoby dać objawy niepożądane (tylko u osób nadwrażliwych, nie uprawiających sportu i prowadzących siedzący tryb życia). Jest to preparat z najwyższą dawką tego związku.
Ile witaminy B6 powinien przyjmować sportowiec?
Jeżeli suplementacja dotyczy osób zawodowo uprawiających sport zalecamy przyjmowanie dawki co najmniej 3 razy większej niż zalecane dzienne spożycie dla “standardowego” człowieka, czyli co najmniej 6mg. Przyjmowanie zwiększonych dawek wspomoże szybszą regenerację mięśni i efektywniejszą resyntezę glikogenu. Należy także uwzględnić fakt, że przyswajalność witamin z suplementów diety nigdy nie jest całkowita. W przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie (do których należy witamina B6) nadmiar jest wydalany wraz z moczem, a organizm wykorzystuje z suplementu potrzebną mu ilość.