Ten podstawowy składnik białek ludzkiego ciała jest jednocześnie istotnym elementem układu odpornościowego. Produkujemy ją głównie w mięśniach szkieletowych, w ilości pokrywającej zwykłe zapotrzebowanie. Zdarzają się jednak sytuacje awaryjne, kiedy potrzebne są pilnie większe dawki glutaminy. Sprawdź - dlaczego jest aż tak ważna i kiedy może być przydatna suplementacja glutaminą?
Jak działa glutamina w organizmie człowieka?
Glutamina (L-glutamina), podobnie jak inne alfa-aminokwasy, spełnia w organizmie wiele funkcji:
- wspomaga pracę układu pokarmowego,
- bierze udział w regulacji syntezy i rozpadu białek - a one uczestniczą w transporcie substancji we krwi oraz zwalczaniu szkodliwych wirusów i bakterii,
- jest wykorzystywana do wzrostu komórek i naprawy tkanek - bierze udział w metabolizmie azotu,
- znacząco wpływa na metabolizm BCAA,
- wpływa na utrzymanie bariery jelitowej (wspomaga zdrowe jelita),
- zapewnia właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- stymuluje enzymy odpowiedzialne za tworzenie glukozy,
- wspomaga transport wody,
- pozytywnie wpływa na układ odpornościowy,
- wspomaga pracę neuroprzekaźników.
Zapotrzebowanie organizmu na glutaminę
Glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych - jest
naturalnie wytwarzana przez organizm. Występuje w wielu produktach spożywczych, dlatego jeśli chodzi o skutki
uboczne, glutamina nie jest szkodliwa w normalnych
ilościach.
Szacuje się, że typowa dieta może zawierać od 3 - 6 gramów glutaminy dziennie, ale ilość ta może się różnić w zależności od rodzaju diety i ilości spożywanych produktów.
Przy suplementacji glutaminą zwykle zaleca się dawkę wynoszącą
5 gramów dziennie. Stosowanie większych ilości nie
daje konkretnych skutków ubocznych, chociaż występują podejrzenia,
że bardzo duży wzrost stężenia tego aminokwasu może prowadzić do
nadmiernego stężenia amoniaku w surowicy tzw.
hiperamonemii.
W skrajnych przypadkach może to skutkować uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego.
Czytaj także:
Czy warto stosować glutaminę?
Właściwości L-glutaminy - opinie
- Wspiera system odpornościowy[1]: źródło energii dla komórek odpornościowych (m.in. białych krwinek i niektórych komórek jelitowych). Na skutek choroby, obrażeń, gdy zdolność organizmu do jej wytwarzania spada, dochodzi do rozbijania białek m.in. mięśni w celu uwolnienia glutaminy. Problem z odpornością może się również pojawić w przypadku niewystarczającej ilości glutaminy w diecie.
- Wspiera zdrowie jelit: ta funkcja również wspiera rolę
glutaminy w dbaniu o sprawny układ immunologiczny - jelita są
uważane za największą część układu odpornościowego. Oprócz bycia
ważnym źródłem energii dla komórek jelitowych i odpornościowych,
glutamina pomaga również chronić organizm przed
nieszczelnością jelita.[2]
- Wpływ na mięśnie: suplementy glutaminy mogą zmniejszać bolesność mięśni i poprawiać regenerację po intensywnych ćwiczeniach.[3] To, czy glutamina zapewnia bezpośrednie korzyści w zakresie przyrostu masy mięśniowej lub siły jest jeszcze w fazie badań.
Glutamina a suplementy diety
L-glutamina jest naturalnie wytwarzana w organizmie. Jest to aminokwas najobficiej występujący we krwi i innych płynach ustrojowych.
Jednak w niektórych przypadkach zapotrzebowanie organizmu na glutaminę jest większe niż jego zdolność do jej wytwarzania.[4] Wyczerpujący wysiłek fizyczny, choroba, głód, post, szybki wzrost i rozwój oraz inne stany skrajnego stresu fizjologicznego znacznie obniżają jego zapasy.
Jeśli zużywanie glutaminy w tego typu sytuacjach zacznie przewyższać zdolność organizmu do jej produkcji, możesz zacząć wykazywać oznaki niedoboru:
- zanik mięśni,
- spadek energii,
- zwiększoną podatność na infekcje.
Dlatego w określonych warunkach, takich jak uraz lub choroba, pozyskiwanie jej wyłącznie z pożywienia może być niewystarczające i glutamina powinna być przyjmowana jako suplement diety.
Najlepsze suplementy z glutaminą
6PAK
Antykataboliczna glutamina
Glutamina 6Pak to:
- połączenie trzech wysokiej jakości substancji aktywnych: L-glutaminy, tauryny oraz witaminy B6 w odpowiednio dobranych proporcjach,
- wyjątkowa formuła okołotreningowa zalecana osobom aktywnym fizycznie trenujących z wysoką intensywnością,
- sprzyja ograniczeniu procesów katabolicznych,
- sprzyja utrzymaniu dodatniego bilansu azotowego,
- wspomaga regenerację potreningową,
- wspomaga przyrost tkanki mięśniowej,
- wspiera właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego.
Działanie suplementu:
- 100% L-glutamina,
- wykazuje duży potencjał antykataboliczny - ogranicza procesy rozpadu oraz zapewnia wsparcie w sprawnej regeneracji mięśni,
- wpływa na utrzymanie dodatniego bilansu azotowego,
- wzmacnia odporność,
- sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Produkt ten to:
- mikronizowana L-glutamina w połączeniu z tauryną oraz witaminą B6,
- polecana dla sportowców dyscyplin siłowych, wytrzymałościowo-siłowych i szybkościowo-siłowych,
- dobra przyswajalność oraz szerokie spektrum pozytywnego działania,
- wzmacnia organizm,
- sprzyja rozbudowie tkanki mięśniowej,
- chroni mięśnie przed rozpadem w wyniku katabolizmu okołotreningowego,
- wpływa pozytywnie na przemiany energetyczne, tempo gospodarki energetycznej,
- stymuluje organizm do sprawniejszej regeneracji po wysiłku,
- wspiera pracę układu pokarmowego.
Dawkowanie glutaminy
Sugerowana dawka dla sportowców uprawiających sporty siłowe to
5 do 15 gramów dziennie. Jeśli chcesz zażywać glutaminę w celu szybkiej poprawy wydajności i regeneracji powysiłkowej, możesz
okresowo (do 6 tygodni) zwiększyć dawkowanie L-glutaminy do
20-30 gramów dziennie (lub 0,3 do 0,5 grama na kg masy
ciała).
Wyniki badań z 2014 roku opublikowane w Journal of the International Society of Sports Nutrition wskazują, że suplementacja w takiej dawce dziennej jest bezpieczna dla organizmu.[5]
Zwróć uwagę na fakt, że badania nie rozstrzygają jaka powinna być dzienna dawka i czy (oraz w jaki sposób) może to przynieść korzyść Twoim treningom. Nie należy zapominać, że większość produktów białkowych już zawiera L-glutaminę.
🛒 Suplementy z glutaminą kupisz w sklepie bcaa.pl
Bibliografia:
[1] P C Calder, P Yaqoob: Glutamine and the immune
system. Amino Acids. 1999;17(3):227-41.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10582122/
[2] J
Epithel Biol Pharmacol: Role of Glutamine in Protection of
Intestinal Epithelial Tight Junctions. 2011 Aug 22.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369670/
[3] Zachary Legault 1 , Nicholas Bagnall, Derek S
Kimmerly:
The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle
Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension
Eccentric Exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015
Oct;25(5):417-26.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25811544/
[4] J M Lacey 1 , D W Wilmore: Is glutamine a conditionally essential amino acid? Nutr Rev. 1990
Aug;48(8):297-309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2080048/
[5] Vinicius Fernandes Cruzat, Maurício Krause & Philip Newsholme:
Amino acid supplementation and impact on immune function in the
context of exercise Journal of the International Society of
Sports Nutrition volume 11, Article number: 61 (2014)
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-014-0061-8
Leszek Buczak
Wtorek, 5 października 2021