Kto z nas nie ma czasem ochoty na niezdrowe danie? Prowadząc
aktywny tryb życia niestety bardzo często unikamy tego typu
posiłków z powodu chociażby ogromnej ilości skrywanych niezdrowych
składników, czy setek kalorii. Ale czy faktycznie nie ma żadnego
sposobu na zaspokojenie naszych kubków smakowych oraz jednoczesne
niezaburzenie założeń diety? Naszym zdaniem tak!
Odpowiedni pomysł, chęci oraz wartościowe składniki to prosty
sposób na „Fit Fast Foody” jako znacznie zdrowsza oraz bardziej
dietetyczna alternatywa dla klasycznych ociekających tłuszczem
przekąsek.
Fit burger, czy fit pizza to idealna propozycja na obiad, czy kolację przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiednich ilości składników odżywczych. Sprawdź nasze proste propozycje na smaczne i zdrowe przekąski i przekonaj się, że pysznie nie znaczy zawsze niezdrowo!
Fit Burgers
Zaczynamy klasycznie, chyba każdy z nas uwielbia burgery
prawda?
Składniki na kotlety:
- 400g piersi lub polędwiczki z indyka
- 1 jajko
- 4 łyżki otrębów owsianych mogą być np.
I'm Fit Wysokobiałkowe Płatki Owsiane i Ryżowe 50g
- 1 cebula
- oliwa z oliwek np.
Inni Oli-Oli Oliwa z Oliwek w Sprayu 141g
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, suszony koperek
Składniki na dodatki:
- bułka razowa/ żytnia z ziarnami, 6szt.
- mieszanka sałat
- ogórek kiszony, inne preferowane warzywa (np. pomidor, cebula, ogórek zielony)
Składniki na sos jogurtowo-czosnkowy:
- jogurt naturalny, mały (180g)
- 2 łyżeczki musztardy
- duży ząbek czosnku
- suszony koperek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę posiekaj i podsmaż do momentu zeszklenia się jej na patelni wraz z oliwą z oliwek. Następnie zostaw do przestudzenia i do zmielonego mięsa dodaj: jajko, zmielone w młynku otręby, cebulę oraz przyprawy. Całość wymieszaj i uformuj 6 równych kotletów. Następnie smaż je na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.
Sos czosnkowy: jogurt wymieszaj z musztardą oraz
przyprawami, a także przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Bułki przekrój na pół i połóż na nich kotlet i zamknij. Podgrzej
całość w piekarniku i gotowe. Następnie pozostaje nam tylko
wyciągnąć fit burgery i dołożyć do nich: sałatę, warzywa i sos.
Pizza z patelni
Składniki na ciasto:
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki)
- 1 jajko
- 30 ml mleka (3 łyżki)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
Potrzebne dodatki:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 polędwiczka z kurczaka
- 1 średni pomidor
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 plaster odtłuszczonego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki na
ciasto. Na mocno rozgrzanej patelni rozsmaruj ciasto za pomocą
łyżki na okrągły placek lub dowolny kształt. Smaż na mocnym ogniu
do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty). Następnie
przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki.
Cały placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki
(pokrojoną drobno polędwiczkę, pomidora, kukurydzę i ser). Całość
oprósz przyprawami. Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym
ogniu przez ok. 10 minut. Pamiętaj, od czasu do czasu lekko
"potrząśnij patelnią", aby placek nie przywarł do jej powierzchni -
opcjonalnie możesz też skorzystać z olejów do smażenia,
np. w formie sprayu.
Zapiekanka na bułce z kurczakiem
Składniki:
- 3 bułki razowe "półbagietki"
- 1 pierś z kurczaka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki tartej odtłuszczonej mozzarelli
- sól, pieprz
- olej do smażenia np.
Best Joy Cooking Spray 100% Canola Oil 500ml
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania farszu. Pierś
potnij w kilkucentymetrowe kostki, pieczarki i cebulę obierz i poszatkuj. Na patelnię dodaj olej, gdy będzie już gorący wrzuć
kurczaka. Do podsmażonego mięsa dołóż pieczarki i cebulę. Gdy
wszystkie składniki będą gotowe, dodaj przecier i jeszcze chwilę
smaż dokładnie wszystko mieszając. Na końcu dopraw pieprzem i solą
według własnego uznania.
Czas na bułki - bagietki przetnij, najpierw wzdłuż, a później
jeszcze na połówki. Na każdym kawałku ułóż farsz i posyp wszystko
startym serem. Piecz około 10-15 minut w 180 stopniach C i gotowe!
Domowa Fit Tortilla
Składniki:
- 4 wrapy pełnoziarniste
- 200 gramów fileta z piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka, np. OstroVit
- dowolne warzywa np. świeży ogórek, cebula czerwona, odrobina papryki czerwonej, sałata lodowa i rukola
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki erytrytolu, np. Intenson
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Filet z kurczaka pokrój w długie, chude paski,
oprósz przyprawami i odstaw na 10-15 minut do lodówki, by wszystko
się „przegryzło”. Następnie smaż na odrobinie oleju do
smażenia.
Wrapy przypiecz beztłuszczowo przez 10 sekund z obu stron na mocno rozgrzanej patelni i ułóż na nim warzywa i kurczaka.
Do trzech łyżek jogurtu naturalnego dodaj
przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę erytrytolu oraz
łyżeczkę soku z cytryny. Tak zmiksowanym sosem polej całość i mocno
zawiń. Po raz kolejny przypiecz beztłuszczowo zawinięte tortille z obu stron przez jakieś 30-45 sekund. (powinny się zarumienić).
Podczas przypiekania lekko dociśnij tortille do patelni i gotowe!
Możesz również spróbować
tortilli w wersji "kulturystycznej", która jest również
świetnym sposobem na fit cheat meal.
Środa, 17 czerwca 2020