Chyba każdy o nich słyszał, ale większości kojarzą się z rybami. O czym mowa? O kwasach tłuszczowych omega-3. A czy wiesz,
że mają one mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, w tym między
innymi wspierają proces utraty tkanki tłuszczowej?
Na czym polega dieta omega?
Jak wskazuje nazwa, dieta omega polega na spożywaniu kwasów
tłuszczowych omega-3. Możesz znaleźć je między innymi w rybach,
olejach, niektórych warzywach i drobiu. Takie tłuszcze mają
pozytywny wpływ na Twoje zdrowie, wspierając m.in. układ krążenia,
pracę mózgu i przyczyniając się do utrzymania prawidłowej masy
ciała.
Dieta omega została opracowana przez brytyjską specjalistkę
żywienia Judith Wills, która zauważyła, że takie jedzenie ma
pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, pracę wątroby, mózgu oraz
nerek. Kwasy omega-3 są także zaliczane do produktów wzmacniających
odporność organizmu, dlatego powinny być spożywane podczas sezonu
zachorowań.
Naukowcy twierdzą, że Europejczycy spożywają zbyt duże ilości kwasów omega-6, a za mało kwasów tłuszczowych omega-3. Taki jadłospis negatywnie wpływa na układ odpornościowy, sprzyja powstawaniu nowotworów i stanów zapalnych. Kwasy omega-3 wspierają nie tylko odporność, ale pomagają również zapobiegać powstawaniu zakrzepów, ponieważ przyczyniają się do rozrzedzenia krwi oraz regulacji profilu lipidowego.
Czytaj więcej:
Omega 3-6-9- właściwości i różnice
W jakich produktach znajdują się kwasy omega-3?
Oto najlepsze źródła omega-3:
- makrela, łosoś, pstrąg, sardynki
- olej lniany, siemię lniane
- orzechy włoskie
- nasiona chia
- jajka
- sushi
- soja
- olej rzepakowy, sojowy
- owoce morza takie jak małże, ostrygi, omułki
Sprawdź również:
5 najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych
- wzmocnienie mechanizmów obronnych organizmu
- wsparcie regeneracji po chorobie
- łagodzenie stanów zapalnych kręgosłupa
- łagodzenie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów
- pozytywny wpływ na pracę układu krążenia, mózgu oraz układu pokarmowego
- wsparcie procesów redukcyjnych
Dieta omega - zasady
Dieta omega polega na dostarczaniu organizmowi niezbędnej dawki
kwasów tłuszczowych omega-3. Codziennie należy spożywać produkty z następujących 12 grup:
- tłuste ryby morskie
- zimnotłoczone oleje roślinne
- orzechy, nasiona
- owoce bogate w witaminę C, owoce jagodowe
- zielone, czerwone i żółte warzywa
- rośliny strączkowe
- pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron
- produkty zawierające wapń - twaróg, jogurt
- 2 litry płynów dziennie
Dieta omega - czego unikać?
Osoby będące na diecie omega powinny zrezygnować z produktów
zawierających w swoim składzie nasycone tłuszcze zwierzęce. Możemy
do nich zaliczyć ciastka, masła, parówki, boczek, smalec, słoninę,
chipsy, batony i fast foody.
Dlaczego warto suplementować omega-3?
Nawet dobrze zbilansowana dieta, która zapewnia odpowiednią
ilość białka, węglowodanów i tłuszczów często nie dostarcza tylu
kwasów omega-3, ilu potrzebujesz do utrzymania prawidłowej kondycji
zdrowotnej i poprawy efektów wysiłkowych.
W takiej sytuacji niezbędna jest suplementacja omega-3, która
uzupełni ewentualne niedobory. Dieta omega poprawia jakość snu,
pozytywnie wpływa na samopoczucie człowieka i poprawia
nastrój.
Dieta omega a utrata tkanki tłuszczowej
Kwasy omega-3 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych.
Wspierają pracę mózgu i umożliwiają jego reakcję na hormon
wytwarzany przez tkankę tłuszczową – leptynę.
Kwasy tłuszczowe omega-3 możemy podzielić na 3 grupy:
- ALA (kwas alfa-linolenowy) - znajdziesz go w orzechach włoskich, w nasionach konopi, nasionach chia, lnu i olejach
- EPA (kwas eikozapentaenowy) - jego źródłem są ryby morskie - szprotki, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, dorsz, śledź oraz kawior i owoce morza
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) - źródła to oleje
roślinne - lniany i rzepakowy
Dieta omega jest pomocna w walce z nadwagą i pomaga w utrzymaniu
prawidłowej masy ciała. Kwas ALA wpływa na powstawanie EPA i DHA,
które powstrzymują wzrost i mnożenie się komórek tłuszczowych, a także przyśpieszają metabolizm glukozy i lipidów. Ponadto kwasy
omega-3 wspomagają przeciwdziałanie insulinooporności, co także
wpływa na utratę wagi.
Omega na odchudzanie - opinie
Specjaliści przeprowadzili badania na grupie otyłych kobiet, aby ustalić jak kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na odchudzanie. Wyniki pokazały, że szybciej doszło do spadku wagi pomimo braku ograniczeń ilości spożywanych kalorii.
Oczywiście stosowanie diety niskokalorycznej usprawnia cały ten
proces. Specjaliści doszli do wniosku, że kwasy tłuszczowe omega-3
przyśpieszają spalanie tłuszczu i hamują apetyt oraz chęć
podjadania pomiędzy posiłkami.
Omega na odchudzanie - efekty
Oleje rybne przyśpieszają metabolizm, czyli tempo spalania
kalorii. Szybko dają uczucie sytości, dzięki czemu unikasz
podjadania pomiędzy posiłkami. Spożywanie omega-3 przynosi
pozytywne rezultaty całemu organizmowi człowieka, dostarcza ciału
energii potrzebnej do spalania tkanki tłuszczowej. Zaleca się
spożywanie 300 – 3000mg oleju rybnego w ciągu doby.
Aktywność fizyczna dodatkowo przyśpiesza spalanie tłuszczu i sprawia, że waga spada szybciej.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na funkcjonowanie całego
organizmu, między innymi pracę serca i układu krążenia. Dieta omega
nie jest rewolucyjnym sposobem na odchudzanie, ale uzupełnieniem
klasycznej diety odchudzającej.
Polega na wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych i unikaniu przetworzonych produktów zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych. Poza utratą wagi wspierasz swoje zdrowie, wzmacniasz odporność, dzięki czemu szybciej radzisz sobie z infekcjami. Wprowadzenie kwasów omega-3 jest pomocne przy nadciśnieniu, bólach głowy, zmęczeniu, bezsenności i poprawia wygląd skóry oraz włosów.
Sprawdź także:
Które tłuszcze należy wybierać aby zachować zdrowie?
Klaudia Pieczykolan
Czwartek, 6 maja 2021