Chyba każdy o nich słyszał, ale większości kojarzą się z rybami. O czym mowa? O kwasach tłuszczowych omega-3. A czy wiesz, że mają one mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, w tym między innymi wspierają proces utraty tkanki tłuszczowej?

Na czym polega dieta omega?

Jak wskazuje nazwa, dieta omega polega na spożywaniu kwasów tłuszczowych omega-3. Możesz znaleźć je między innymi w rybach, olejach, niektórych warzywach i drobiu. Takie tłuszcze mają pozytywny wpływ na Twoje zdrowie, wspierając m.in. układ krążenia, pracę mózgu i przyczyniając się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Dieta omega została opracowana przez brytyjską specjalistkę żywienia Judith Wills, która zauważyła, że takie jedzenie ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, pracę wątroby, mózgu oraz nerek. Kwasy omega-3 są także zaliczane do produktów wzmacniających odporność organizmu, dlatego powinny być spożywane podczas sezonu zachorowań.

Naukowcy twierdzą, że Europejczycy spożywają zbyt duże ilości kwasów omega-6, a za mało kwasów tłuszczowych omega-3. Taki jadłospis negatywnie wpływa na układ odpornościowy, sprzyja powstawaniu nowotworów i stanów zapalnych. Kwasy omega-3 wspierają nie tylko odporność, ale pomagają również zapobiegać powstawaniu zakrzepów, ponieważ przyczyniają się do rozrzedzenia krwi oraz regulacji profilu lipidowego.

Czytaj więcej: Omega 3-6-9- właściwości i różnice

W jakich produktach znajdują się kwasy omega-3?

Oto najlepsze źródła omega-3:

  • makrela, łosoś, pstrąg, sardynki
  • olej lniany, siemię lniane
  • orzechy włoskie
  • nasiona chia
  • jajka
  • sushi
  • soja
  • olej rzepakowy, sojowy
  • owoce morza takie jak małże, ostrygi, omułki

Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych

  • wzmocnienie mechanizmów obronnych organizmu
  • wsparcie regeneracji po chorobie
  • łagodzenie stanów zapalnych kręgosłupa
  • łagodzenie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów
  • pozytywny wpływ na pracę układu krążenia, mózgu oraz układu pokarmowego
  • wsparcie procesów redukcyjnych

Dieta omega - zasady

Dieta omega polega na dostarczaniu organizmowi niezbędnej dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Codziennie należy spożywać produkty z następujących 12 grup:

  • tłuste ryby morskie
  • zimnotłoczone oleje roślinne
  • orzechy, nasiona
  • owoce bogate w witaminę C, owoce jagodowe
  • zielone, czerwone i żółte warzywa
  • rośliny strączkowe
  • pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron
  • produkty zawierające wapń - twaróg, jogurt
  • 2 litry płynów dziennie

Dieta omega - czego unikać?

Osoby będące na diecie omega powinny zrezygnować z produktów zawierających w swoim składzie nasycone tłuszcze zwierzęce. Możemy do nich zaliczyć ciastka, masła, parówki, boczek, smalec, słoninę, chipsy, batony i fast foody.

Dlaczego warto suplementować omega-3?

Nawet dobrze zbilansowana dieta, która zapewnia odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczów często nie dostarcza tylu kwasów omega-3, ilu potrzebujesz do utrzymania prawidłowej kondycji zdrowotnej i poprawy efektów wysiłkowych.

W takiej sytuacji niezbędna jest suplementacja omega-3, która uzupełni ewentualne niedobory. Dieta omega poprawia jakość snu, pozytywnie wpływa na samopoczucie człowieka i poprawia nastrój.

Dieta omega a utrata tkanki tłuszczowej

Kwasy omega-3 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Wspierają pracę mózgu i umożliwiają jego reakcję na hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową – leptynę.

Kwasy tłuszczowe omega-3 możemy podzielić na 3 grupy:

  • ALA (kwas alfa-linolenowy) - znajdziesz go w orzechach włoskich, w nasionach konopi, nasionach chia, lnu i olejach
  • EPA (kwas eikozapentaenowy) - jego źródłem są ryby morskie - szprotki, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, dorsz, śledź oraz kawior i owoce morza
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy) - źródła to oleje roślinne - lniany i rzepakowy

Dieta omega jest pomocna w walce z nadwagą i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Kwas ALA wpływa na powstawanie EPA i DHA, które powstrzymują wzrost i mnożenie się komórek tłuszczowych, a także przyśpieszają metabolizm glukozy i lipidów. Ponadto kwasy omega-3 wspomagają przeciwdziałanie insulinooporności, co także wpływa na utratę wagi.

Omega na odchudzanie - opinie

Specjaliści przeprowadzili badania na grupie otyłych kobiet, aby ustalić jak kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na odchudzanie. Wyniki pokazały, że szybciej doszło do spadku wagi pomimo braku ograniczeń ilości spożywanych kalorii.

Oczywiście stosowanie diety niskokalorycznej usprawnia cały ten proces. Specjaliści doszli do wniosku, że kwasy tłuszczowe omega-3 przyśpieszają spalanie tłuszczu i hamują apetyt oraz chęć podjadania pomiędzy posiłkami.

Omega na odchudzanie - efekty

Oleje rybne przyśpieszają metabolizm, czyli tempo spalania kalorii. Szybko dają uczucie sytości, dzięki czemu unikasz podjadania pomiędzy posiłkami. Spożywanie omega-3 przynosi pozytywne rezultaty całemu organizmowi człowieka, dostarcza ciału energii potrzebnej do spalania tkanki tłuszczowej. Zaleca się spożywanie 300 – 3000mg oleju rybnego w ciągu doby. Aktywność fizyczna dodatkowo przyśpiesza spalanie tłuszczu i sprawia, że waga spada szybciej.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, między innymi pracę serca i układu krążenia. Dieta omega nie jest rewolucyjnym sposobem na odchudzanie, ale uzupełnieniem klasycznej diety odchudzającej.

Polega na wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych i unikaniu przetworzonych produktów zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych. Poza utratą wagi wspierasz swoje zdrowie, wzmacniasz odporność, dzięki czemu szybciej radzisz sobie z infekcjami. Wprowadzenie kwasów omega-3 jest pomocne przy nadciśnieniu, bólach głowy, zmęczeniu, bezsenności i poprawia wygląd skóry oraz włosów.

Sprawdź także: Które tłuszcze należy wybierać aby zachować zdrowie?


Klaudia Pieczykolan

Spis treści

Loading...