Czy wiesz, że U.S. News & Evidence Based Report umieścił
dietę fleksitariańską na drugim miejscu najzdrowszych diet?
Twórczyni diety, guru zasad żywienia - Dawn Jackson Blatner, zaleca
ją dla zdrowia wielu osób: “ogranicz spożycie mięsa, schudnij i wzmocnij swoją odporność”. Tak!
Fleksitarianizm pomoże zrealizować potrzeby dietetyczne i osiągnąć wiele korzyści zdrowotnych. Oto wskazówki, które pomogą Ci znaleźć radość w przygotowywaniu zdrowych i smakowitych posiłków.
Dieta flexitariańska - ograniczenie spożycia mięsa, czy coś więcej?
Dla wielu osób brzmi to egzotycznie. Za trudną nazwą stoi jednak
proste wyjaśnienie: to (flexi) elastyczny
wegetarianizm. To dieta roślinna, na której możesz cieszyć
się smakiem produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jest to modyfikacja diety wegetariańskiej, która dopuszcza możliwość jedzenia mięsa.
Elastyczny wegetarianizm a dieta fleksitariańska?
Wiele osób polubi tę metodę żywienia: zasady fleksitarianizmu
ucieszą osoby, które chcą dbać o stan ciała i zdrowia, bez badania
tabel żywieniowych i przepisów diet. Prawda, że zapowiada się
dobrze?
Kiedy zapytasz wegetarianina o jego dietę, powie Ci, czego
należy unikać. Za to fleksitarianin będzie długo zachwycał się tym,
co zje w tym tygodniu.
Popatrz, jakie to proste: jesz głównie owoce, warzywa, koncentrujesz się na białku roślinnym jedynie redukując ilość białka zwierzęcego.
Poznaj więcej informacji:
Kultrystyka i wegetarianizm - dieta, wskazówki,
jadłospis
Dieta fleksitariańska - zalety
Zostając fleksitarianinem zyskujesz całkiem sporo:
- korzyści zdrowotne: ograniczone spożycie mięsa, cukru i produktów przetworzonych, to ograniczone ryzyko wystąpienia chorób (szczególnie nowotworów jelita grubego i układu krążenia) i spadek masy ciała,
- zwiększenie odporności: warzywa i strączki to bogactwo mikroelementów, takich jak tiamina, witamina B6, kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor i cynk,
- możliwość wyboru: łatwo dostosujesz tę dietę do swojego typu aktywności,
- brak odczuwanych restrykcji: ta dieta to proste założenia, brak w niej wyliczeń i sztywnego harmonogramu,
- łatwy start: nawet jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa,
- szybkie odchudzanie: dzięki dużej ilości błonnika, szybciej będziesz syty,
- oszczędność: nie kupujesz drogich produktów, nie są wymagane żadne egzotyczne składniki - ulga dla kieszeni murowana.
Dieta fleksiwegetariańska - wady
Oczywiście - są, ale jest ich niewiele:
- odczuwane zmniejszenie ilości mięsa:
szczególnie jeśli bardzo je lubisz
- ryzyko niedoborów: kontroluj witaminę B12, cynk i żelazo; włącz do diety orzechy, nasiona i suplementuj kwasy tłuszczowe omega-3,
- możliwe trudności przy cukrzycy: w tej diecie częściej występują węglowodany.
Dieta fleksitariańska - co jeść?
Stosując dietę fleksitariańską, będziesz po prostu spożywać więcej owoców i warzyw. Stosuj (i modyfikuj) przepisy wegetariańskie, złożone z produktów roślinnych.
Co jeść na diecie fleksitariańskiej?
- białka pochodzenia roślinnego: soja, tofu, tempeh, rośliny strączkowe, soczewica,
- warzywa zielone, papryka, brukselka, kalafior, dynia, groszek, bataty,
- owoce: jabłka, pomarańcze, jagody, winogrona,
- pełnoziarniste: quinoa, teff, gryka,
- orzechy, nasiona i inne zdrowe tłuszcze: migdały, siemię lniane, nasiona chia,
- niesłodzone napoje roślinne (zamiast mleka),
- zioła i przyprawy: bazylia, oregano, mięta, tymianek, kminek, kurkuma, imbir,
- sos sojowy o obniżonej zawartości sodu, ocet jabłkowy, salsa, musztarda,
- napoje: woda niegazowana i gazowana, herbata, kawa.
Dieta flexitariańska - produkty dozwolone
Poza ograniczeniem mięsa i unikaniem przetworzonej żywności,
zwróć szczególną uwagę na:
- produkty zbożowe - wybieraj pełnoziarniste: chleb na zakwasie, pełnoziarnisty, pumpernikiel, brązowy ryż,
- białka roślinne - z roślin strączkowych, które połączą wysoką wartość odżywczą ze świetnym smakiem (czarna fasola, soczewica, ciecierzyca),
- jajka - są rozwiązaniem, gdy ograniczasz mięso w diecie, ale nie należy przesadzać z ich ilością,
- nabiał - mniej mleka, więcej sera, jogurtów, kefiru
Fleksitarianizm - produkty zakazane
Ta dieta promuje zmniejszenie spożycia mięsa, wysoko
przetworzonej żywności, rafinowanych zbóż i cukru.
Oto, co powinieneś ograniczyć w menu i spożywać rzadziej, lub całkowicie wykluczyć:
- przetwory z czerwonego mięsa, wędliny,
- rafinowane węglowodany: białe pieczywo, biały ryż,
- cukier i słodycze: napoje słodzone, ciastka, cukierki,
- fast food: frytki, hamburgery
Sprawdź także:
Najlepsze źródła białka roślinnego
Czy można jeść mięso na diecie fleksitariańskiej?
Można, ale założenia diety zalecają niższe jego spożywanie.
Tygodniowa ilość mięsa może się różnić w zależności od osobistych
preferencji.
Co powiesz o wprowadzeniu dań bezmięsnych raz w tygodniu? A może: roślinne śniadania i obiady, a kolacje z małymi porcjami
mięsa?
Wskazane jest chude mięso i drób (wołowina, pierś z kurczaka, indyka), najlepiej z ekologicznej hodowli, karmione trawą i hodowane na pastwiskach. Jedz ryby - świeże lub mrożone (halibut, łosoś, dorsz).
Chcę przejść na fleksitarianizm - od czego zacząć?
Na początek:
- Sprawdź, ile w Twojej diecie jest produktów zwierzęcych w porównaniu do tych z roślin.
- Pomyśl, z których posiłków mięsnych możesz zrezygnować i zrób to.
- W miejsce kotletów i steków wprowadź sałatki, pasty i surówki.
Nie analizuj, nie licz, nie bilansuj. Szukaj smaków i pomysłów na posiłki. Ani się obejrzysz, a zaczniesz zauważać, jak zastąpić schabowego lub roladę.
Odwiedzaj wegetariańskie i orientalne restauracje i studiuj ich menu. Gdy poczujesz nagłą chęć na przygotowanie sałatki z tofu zamiast gotowania parówek, będziesz wiedział, że zostałeś fleksitarianinem.
Aneta Buczak
Poniedziałek, 5 lipca 2021