Dynia jest łatwo dostępna, tania, a dania z jej udziałem nieskomplikowane. To prawdziwa kopalnia mikroelementów (żelazo, potas, kwas foliowy) i witamin (A, E, C). Jeśli szukasz zdrowego uzupełnienia diety, bogata w składniki odżywcze dynia to dobry wybór. Sprawdź, jak przygotować obiad z najpopularniejszym w sezonie jesiennym składnikiem w roli głównej.
Dania z dynią - postaw na najlepsze przepisy z dynią
W wyobrażeniu konsumentów dynia to:
- zwykła zupa z dyni,
- zupa krem z dyni,
- placki z dyni,
- dynia na słodko,
- sałatka z pestkami dyni,
- ciasto z dyni.
Nuuuda. A gdyby tak przygotować smakowite dania z pieczonej dyni?
Oto kilka przepisów na dania z dyni, które ożywią Twój obiad:
Wegańska lasagne z dyni i soczewicy
Składniki:
- 750 g obranej dyni bez pestek,
- 1 duży bakłażan,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 duża brązowa cebula,
- 3 laski selera,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki suszonych liści oregano,
- 1/2 szklanki suszonej czerwonej soczewicy,
- 2 x 400g pokrojonych w kostkę pomidorów.
sos serowy:
- 230g serka śmietankowego,
- 1/4 szklanki mleka migdałowego,
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół i liście do przybrania.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180-200°C z termoobiegiem. Spryskaj olejem plastry dyni i bakłażana i upiecz je na blasze do miękkości.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu i mieszając usmaż do miękkości pokrojoną cebulę i seler.
- Dodaj czosnek i oregano i gotuj mieszając (1 minutę).
- Dodaj soczewicę, pomidor i 250 ml wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod częściowym przykryciem przez 20-25 minut (gdy soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje). Dopraw.
- Sos serowy: zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
- Lekko spryskaj oliwą naczynie do pieczenia o pojemności 2 l. Wyłóż 1/2 szklanki mieszanki soczewicy. Układaj warstwy na przemian: dynia, mieszanka z soczewicą, bakłażan, skrapiając kolejne warstwy sosem serowym. Na wierzch wyłóż pozostały sos serowy.
- Piecz przez 30 minut. Wierzch posyp ziołami.
Wartość energetyczna 1 porcji: 299 kcal
Pieczona dynia z syropem klonowym na ostro
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 2 czerwone cebule,
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonych płatków chili, według smaku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- czarny pieprz,
- 1/4 szklanki sera feta,
- drobno posiekana pietruszka.
Dodatkowo: świeża papryczka chili drobno pokrojona w kostkę.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Dynię obierz i pokrój w kostkę 2,5 cm (nie trzeba obierać, jeśli używasz dyni piżmowej). Pestki dyni od razu opłucz pod bieżącą wodą.
- Ułóż dynię, opłukane pestki dyni, cebulę i orzechy na dużej blasze do pieczenia. Spryskaj oliwą z oliwek i syropem klonowym, wymieszaj aby wszystko było pokryte oliwą i syropem.
- Dynię możesz posypać suszonymi płatkami chilli, solą i pieprzem.
- Piecz przez 25 minut (aż dynia się zrumieni). Przewracaj dynię co 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika, pokrusz na wierzch fetę i udekoruj świeżym chilli i natką pietruszki.
1 porcja: 105 kcal
Makaronowe muszle nadziewane dynią i ricottą
Składniki:
- 24 duże makaronowe muszle,
- Oliwa z oliwek,
- 60 dag beztłuszczowego sera ricotta,
- 40 dag puree z dyni,
- 70 g sera Pecorino Romano,
- 1 duże białko jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g świeżej bazylii,
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
- 1 słoik gotowego sosu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z wytycznymi, odcedź i przełóż na blachę do pieczenia. Spryskaj oliwą, zostaw do ostygnięcia.
- W misce wymieszaj ricottę, dynię, 3/4 szklanki sera pecorino Romano i pozostałe składniki (oprócz sosu pomidorowego).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż sos na dnie średniego naczynia do zapiekania. Napełnij każdą skorupkę makaronu około 3 łyżkami mieszanki ricotty z dynią i ułóż w naczyniu. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 30 minut.
- Zdejmij folię, posyp całość pozostałym serem pecorino i piecz kolejne 15 minut.
1 porcja: 321kcal
Dania z dynią - nie tylko na obiad!
Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Od pikantnych zup dyniowych przez przepisy na słodkie ciasto dyniowe i risotto z dynią po dżem– jest mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie. Dynia ma wiele korzyści zdrowotnych:
- wspomaga odchudzanie,
- dba o oczy,
- wspiera układ odpornościowy,
- poprawia wygląd skóry,
- obniża ryzyko cukrzycy.
Warzywo to sprawdzi się w musach, napojach, ciasteczkach i potrawach jednogarnkowych. Dynia makaronowa jest świetna do przygotowania makaronu. Nawet bez wyjątkowych umiejętności kulinarnych łatwo wyczarować smaczne i zdrowe danie.
Sprawdź także: 3 przepisy na białkowe wypieki z dynią
Aneta Buczak
Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 23.09.2021 r. i zaktualizowany dn. 25.10.2023 r. zgodnie z aktualną
wiedzą.
Środa, 25 października 2023