Czy od białka się tyje?
Konwersja węglowodanów do tłuszczów przy normalnych warunkach dietetycznych jest praktycznie znikoma. Nie zrozumcie mnie źle, ich przetworzenie na tkankę zapasową może nastąpić, ale pod wpływem większości warunków jest to stosunkowo niskie. Wystąpi wtedy, gdy spożycie cukrów jest ogromne i pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a mięśnie „pękają wszak” od glikogenu. Dla przeciętnego mężczyzny są to wartości 700-900g węglowodanów dziennie zjadane przez kilka dni. Oznacza to, że szansa na odłożenie się białka w postaci tłuszczu jest bardzo niska, a wręcz nie nastąpi. Niektóre aminokwasy przetwarzane są w dużym stopniu w wątrobie. W wyniku tego powstają glukoza, ketony i inne związki, ale trójglicerydy nie są jednym z nich.Trec Whey 100 - odżywka białkowa
Czy białko można wykorzystać na energię?
Jeśli proteiny rzeczywiście miałby być złożone jako rezerwa energii najpierw musiałby być one przetworzone do wątroby i – jeśli ilość cukrów przekroczyłaby dzienne zapotrzebowanie – dopiero wtedy następuje zwiększone stężenie trójglicerydów. Jednak po raz kolejny - nie jest to możliwie, bo racje żywieniowe na to nie pozwolą. Konsumpcja takich ilości białka w ciągu dnia jest po prostu niewykonalna. Dla zobrazowania 1000 gram protein to 5 kilogramów piersi z kurczaka! Co się stanie w takim razie? Aminokwasy ulegną oksydacji, z czego pozyskana zostanie energia. Podsumowując – białka nie mają wpływu na objętość komórek tłuszczowych. Teoretycznie jest to możliwe, ale ludzkie warunki nie pozwalają aby pochłaniać takie ich ilości.Sport Definition That's The Whey - odżywka białkowa
Źródło: Bodyrecomposition.comPiątek, 21 października 2022