Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyzwyczajeni do tego, że niedobór tych składników może zwiększać ryzyko chorób lub powodować uciążliwe dolegliwości sięgamy po suplementy diety. Tymczasem okazuje się, że zbyt duże ilości niektórych witamin pozyskiwane zarówno z pożywienia, jak również suplementów mogą kumulować się w organizmie. Pamiętaj, nadmiar – tak samo jak niedobór – może być szkodliwy.
Witaminy są związkami, których nasz organizm w większości nie
jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Chociaż nie są źródłem
energii ani strukturalnym składnikiem tkanek, pełnią w organizmie
bardzo ważną rolę. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów
metabolicznych, często wpływając na przyspieszenie reakcji
biochemicznych.
Przedawkowanie witamin
Dostarczenie większej ilości witamin niż organizm jest w stanie
przyswoić skutkujące wystąpieniem niepożądanych objawów nazywamy
hiperwitaminozą. Dotyczy to przede wszystkim witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach, ponieważ to z ich usunięciem ustrój
ma najwięcej problemów. Inaczej jest bowiem z witaminami
rozpuszczalnymi w wodzie – ich nadmiar zazwyczaj usuwany jest wraz z moczem, co tłumaczy o wiele mniejsze ryzyko
przedawkowania.
Skutki przedawkowania
Objawy wynikające z przedawkowania wiążą się z ilością
dostarczonych witamin, stopniem ich kumulacji w organizmie oraz
stanem zdrowia danej osoby.
-
Charakterystyczne objawy nadmiaru witaminy A to: drażliwość, problemy trawienne, zmiany zabarwienia skóry, świąd, bóle głowy.
-
Nadmiar witaminy D w organizmie skutkuje zwiększoną łamliwością kości, nudnościami, brakiem apetytu, biegunką, bólami głowy i brzucha, ospałością.
-
Przedawkowanie witaminy E w praktyce jest bardzo trudne, ponieważ jej nadmiar zazwyczaj jest wydalany z organizmu. Niepożądane objawy mogą pojawić się przy długotrwałym przyjmowaniu >1000mg/db powodując osłabienie mięśni, bóle głowy, szybkie męczenie się oraz zaburzenia widzenia.
-
Przedawkowanie witaminy C jest bardzo rzadko spotykane. Jeżeli już do niego dojdzie, najczęściej objawi się sensacjami żołądkowymi.
-
Analizując witaminy z grupy B ciężko znaleźć jakiekolwiek dowody wskazujące na możliwość ich przedawkowania. Wybiórcze informacje dotyczą przede wszystkim folianów, których nadmiar może utrudniać diagnostykę niedoboru B12. Wskazuje się również, że długotrwała suplementacja witaminą B6 w ilości > 200mg/db może powodować trudności w koordynacji mięśniowej, nasilone odczuwanie zimna i mrowienie.
Witaminy a żywność
Jeśli nie chcesz narazić swojego organizmu na hiperwitaminozę,
to przed wdrożeniem suplementacji weź pod uwagę naturalne źródła
poszczególnych witamin.
Tab.1. Żywność a źródła witamin
WITAMINA |
ŻYWNOŚĆ |
A |
oleje roślinne, wątróbka, masło, nabiał, żółtko jaja, marchew,
dynia, papryka, natka pietruszki, szpinak, brokuły, pomarańcze,
brzoskwinie, pomidory, wiśnie |
B6 |
warzywa kapustne, szpinak, kiełki pszenicy, drożdże, awokado, groszek zielony, fasola, soja, banany, orzechy, drób, ryby, jaja |
C |
natka pietruszki, owoce dzikiej róży, papryka, kapusta biała,
czarne i czerwone porzeczki, owoce jagodowe, cytrusowe |
D |
śledzie, sardynki, tłuste ryby morskie, mięso, nabiał, żółtko
jaj |
E |
oleje roślinne, oliwki, pistacje, migdały, sezam, pestki dyni i słonecznika, awokado, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch,
soja), kiełki pszenicy |
Pamiętaj, że sportowcy mają o wiele większe zapotrzebowanie na witaminy i minerały niż osoby niepodejmujące większej aktywności fizycznej. Przeglądając wszelkie tabele norm weź pod uwagę fakt, że są one dostosowane do ogółu populacji, a nie osób uprawiających sport (zarówno rekreacyjnie, jak również zawodowo). Możesz sięgnąc np. po
1. BioTech USA Daily Pack 30pak.
2. 100% LABS Multi Special Witaminy z dodatkiem żeń-szenia 30kaps.
3. BioTech USA One a Day
100tab.
Źródło:
Instytut Żywności i Żywienia: Normy żywienia dla populacji
polskiej - nowelizacja pod red. M. Jarosza, Warszawa
2012.
Środa, 15 lipca 2015