Witamina C jest stosowana w medycynie od kilkudziesięciu lat. Mimo iż kojarzy się z infekcjami i walką z przeziębieniem trzeba przyznać, że ma bardzo szerokie zastosowanie i wpływa dobroczynnie na cały organizm. Oto kilka przykładów.
Witamina C - właściwości
- Kwas L-askorbinowy spowalnia procesy starzenia,
- ogranicza rozwój chorób cywilizacyjnych,
- zwiększa aktywność komórek układu immunologicznego,
- witamina C bierze udział w syntezie kolagenu – białka znajdującego się w skórze, mięśniach, kościach, stawach i naczyniach krwionośnych,
- uczestniczy w powstawaniu tkanki łącznej, która spaja tkanki organizmu i usprawnia transport składników między nimi,
- wspiera pracę serca,
- wpływa dobroczynnie na układ nerwowy,
- wspomaga układ krążenia,
- zwiększa wchłanianie żelaza i wapnia w układzie pokarmowym,
- jest antyutleniaczem,
- usuwa wolne rodniki, które uszkadzają błony komórkowe i kwasy DNA,
- zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej,
- zmniejsza objawy problemów neurologicznych takich jak choroba
Alzheimera, schizofrenia, stwardnienie rozsiane.
Kwas L-askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka. Ma udział w procesie tworzenia tkanki łącznej i umożliwia transport składników między tkankami.
Niedobór witaminy C może powodować niedokrwistość, krwawienie dziąseł, osłabienie, skłonność do występowania siniaków, bóle mięśni oraz stawów i pękanie naczynek. Musimy ją regularnie dostarczać wraz z pożywieniem albo przy pomocy suplementacji.
Witamina C lewoskrętna - czym jest?
Obecnie często możemy spotkać się z pojęciem - witamina C lewoskrętna. Czym jest ta forma? Lewoskrętność ma związek z budową kwasu askorbinowego. Cząsteczka nazywana mianem witaminy C ma konfigurację L i prawoskrętność oznaczaną plusem.
Witamina C najlepsza na wzmocnienie odporności
Warto stosować witaminę C szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ organizm człowieka jej nie wytwarza samodzielnie i musi być dostarczana wraz z pożywieniem lub suplementacją.
Podczas chłodniejszych dni nasza odporność jest obniżona i szybko możemy złapać infekcje przekazywane drogą kropelkową.
Najlepsze źródła witaminy C to owoce i warzywa takie jak:
- dzika róża,
- acerola,
- dereń,
- czarna porzeczka,
- żółta papryka,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- chrzan,
- kalafior,
- szpinak,
- brukselka,
- jarmuż,
- natka pietruszki,
- brokuł,
- kiwi,
- papaja,
- truskawki,
- rokitnik,
- owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny).
Dodatkowo warto wybrać odpowiednie suplementy witaminy C.
Czy można przedawkować witaminę C?
Kwas L-askorbinowy jest bezpieczny, nietoksyczny. Bardzo
trudno przedawkować witaminę C. Jest ona rozpuszczana w wodzie,
dzięki czemu nie kumuluje się w organizmie. Nadmiar wydala się wraz z moczem. Warto jednak przestrzegać zalecanej dziennej dawki,
ponieważ zbyt duże ilości mogą spowodować efekty uboczne takie
jak:
- nudności,
- rozwolnienie,
- wysypka na skórze,
- zgaga,
- wzdęcia,
- ból brzucha,
- biegunka,
- wymioty.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi u dzieci - 40-50
mg, u kobiet - 75 mg, natomiast u mężczyzn - 90 mg. Większe ilości
powinny przyjmować osoby, które systematycznie uprawiają sport,
palą papierosy, są w podeszłym wieku, borykają się z cukrzycą lub
zaburzeniami czynności jelit.
Zwiększone zapotrzebowanie na kwas L-askorbinowy mamy także w stanach chorobowych, przy zaburzeniach łaknienia, podczas wymiotów, biegunki i przy nadciśnieniu tętniczym.
Nadmiar witaminy C może być niebezpieczny w przypadku pacjentów mających tendencje do tworzenia się w układzie moczowym kamieni lub mających kamicę nerkową. Aby uniknąć przedawkowania witaminy C, warto przyjmować jej naturalne źródła takie jak owoce i warzywa.
Witamina C - objawy niedoboru
Przyjmowanie zbyt małych dawek witaminy C może przynieść następujące skutki:
- Skłonność do powstawania siniaków,
- pękające naczynia krwionośne,
- niedokrwistość,
- osłabienie, zmęczenie,
- niska odporność,
- krwawienie dziąseł,
- podwyższone ciśnienie krwi,
- zmiany miażdżycowe w naczyniach,
- zaczerwienienia,
- bóle kości i stawów,
- szybka utrata wagi.
Jeśli zauważymy u siebie powyższe objawy, warto wzbogacić swoją dietę o dodatkowe źródła witaminy C takie jak owoce i warzywa. Możemy także stosować suplementy witaminy C.
Podsumowanie:
Witamina C ma wielofunkcyjne działanie. Odgrywa bardzo
ważną rolę w organizmie człowieka. Usuwa wolne rodniki, wzmacnia
odporność, poprawia stan skóry. Warto stosować ją w czasie
zachorowania, a także profilaktycznie.
Kwas L-askorbinowy pomaga szybciej uporać się z chorobą. Spożywanie większych dawek nie jest niebezpieczne dla organizmu, ale może przynieść pewne przykre konsekwencje, takie jak wysypka czy dolegliwości trawienne.
Klaudia Pieczykolan
Środa, 16 września 2020