Witamina C jest stosowana w medycynie od kilkudziesięciu lat. Mimo iż kojarzy się z infekcjami i walką z przeziębieniem trzeba przyznać, że ma bardzo szerokie zastosowanie i wpływa dobroczynnie na cały organizm. Oto kilka przykładów.

Witamina C - właściwości

  • Kwas L-askorbinowy spowalnia procesy starzenia,
  • ogranicza rozwój chorób cywilizacyjnych,
  • zwiększa aktywność komórek układu immunologicznego,
  • witamina C bierze udział w syntezie kolagenu – białka znajdującego się w skórze, mięśniach, kościach, stawach i naczyniach krwionośnych,
  • uczestniczy w powstawaniu tkanki łącznej, która spaja tkanki organizmu i usprawnia transport składników między nimi,
  • wspiera pracę serca,
  • wpływa dobroczynnie na układ nerwowy,
  • wspomaga układ krążenia,
  • zwiększa wchłanianie żelaza i wapnia w układzie pokarmowym,
  • jest antyutleniaczem,
  • usuwa wolne rodniki, które uszkadzają błony komórkowe i kwasy DNA,
  • zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej,
  • zmniejsza objawy problemów neurologicznych takich jak choroba Alzheimera, schizofrenia, stwardnienie rozsiane.

Kwas L-askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka. Ma udział w procesie tworzenia tkanki łącznej i umożliwia transport składników między tkankami.

Niedobór witaminy C może powodować niedokrwistość, krwawienie dziąseł, osłabienie, skłonność do występowania siniaków, bóle mięśni oraz stawów i pękanie naczynek. Musimy ją regularnie dostarczać wraz z pożywieniem albo przy pomocy suplementacji.

Witamina C lewoskrętna - czym jest?

Obecnie często możemy spotkać się z pojęciem - witamina C lewoskrętna. Czym jest ta forma? Lewoskrętność ma związek z budową kwasu askorbinowego. Cząsteczka nazywana mianem witaminy C ma konfigurację L i prawoskrętność oznaczaną plusem.

Witamina C najlepsza na wzmocnienie odporności

Warto stosować witaminę C szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ organizm człowieka jej nie wytwarza samodzielnie i musi być dostarczana wraz z pożywieniem lub suplementacją.

Podczas chłodniejszych dni nasza odporność jest obniżona i szybko możemy złapać infekcje przekazywane drogą kropelkową.

Najlepsze źródła witaminy C to owoce i warzywa takie jak:

  • dzika róża,
  • acerola,
  • dereń,
  • czarna porzeczka,
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • chrzan,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • jarmuż,
  • natka pietruszki,
  • brokuł,
  • kiwi,
  • papaja,
  • truskawki,
  • rokitnik,
  • owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny).

Dodatkowo warto wybrać odpowiednie suplementy witaminy C.

Czy można przedawkować witaminę C?

Kwas L-askorbinowy jest bezpieczny, nietoksyczny. Bardzo trudno przedawkować witaminę C. Jest ona rozpuszczana w wodzie, dzięki czemu nie kumuluje się w organizmie. Nadmiar wydala się wraz z moczem. Warto jednak przestrzegać zalecanej dziennej dawki, ponieważ zbyt duże ilości mogą spowodować efekty uboczne takie jak:

  • nudności,
  • rozwolnienie,
  • wysypka na skórze,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi u dzieci - 40-50 mg, u kobiet - 75 mg, natomiast u mężczyzn - 90 mg. Większe ilości powinny przyjmować osoby, które systematycznie uprawiają sport, palą papierosy, są w podeszłym wieku, borykają się z cukrzycą lub zaburzeniami czynności jelit.

Zwiększone zapotrzebowanie na kwas L-askorbinowy mamy także w stanach chorobowych, przy zaburzeniach łaknienia, podczas wymiotów, biegunki i przy nadciśnieniu tętniczym.

Nadmiar witaminy C może być niebezpieczny w przypadku pacjentów mających tendencje do tworzenia się w układzie moczowym kamieni lub mających kamicę nerkową. Aby uniknąć przedawkowania witaminy C, warto przyjmować jej naturalne źródła takie jak owoce i warzywa.

Witamina C - objawy niedoboru

Przyjmowanie zbyt małych dawek witaminy C może przynieść następujące skutki:

  • Skłonność do powstawania siniaków,
  • pękające naczynia krwionośne,
  • niedokrwistość,
  • osłabienie, zmęczenie,
  • niska odporność,
  • krwawienie dziąseł,
  • podwyższone ciśnienie krwi,
  • zmiany miażdżycowe w naczyniach,
  • zaczerwienienia,
  • bóle kości i stawów,
  • szybka utrata wagi.

Jeśli zauważymy u siebie powyższe objawy, warto wzbogacić swoją dietę o dodatkowe źródła witaminy C takie jak owoce i warzywa. Możemy także stosować suplementy witaminy C.

Podsumowanie:

Witamina C ma wielofunkcyjne działanie. Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Usuwa wolne rodniki, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry. Warto stosować ją w czasie zachorowania, a także profilaktycznie.

Kwas L-askorbinowy pomaga szybciej uporać się z chorobą. Spożywanie większych dawek nie jest niebezpieczne dla organizmu, ale może przynieść pewne przykre konsekwencje, takie jak wysypka czy dolegliwości trawienne.


Klaudia Pieczykolan

Spis treści

Loading...