Masło orzechowe staje się coraz bardziej popularne, a producenci prześcigają się w tworzeniu coraz nowszych produktów opartych na różnych połączeniach orzechów, czy dodatkowych źródłach białka. Pozostaje jednak pytanie - czy masło orzechowe rzeczywiście jest takie zdrowe jak wszyscy je reklamują? Odpowiedź na nie połączoną z ogólną charakterystyką tego typu produktów znajdziesz w dalszej części artykułu.
Masła orzechowe zazwyczaj kojarzą się z ogromną ilością tłuszczu
(w tym dodatkiem tłuszczu palmowego), cukru oraz soli. Choć i takie
znajdziesz na półkach sklepowych, to my zajmiemy się dokładniejszą
analizą produktów zawierających w swoim składzie wyłącznie
orzechy.
Nie tylko orzechy arachidowe
Masła orzechowe zazwyczaj mylnie kojarzone są wyłącznie z orzechami ziemnymi. Aktualnie na rynku znajdują się także
m.in.:
- masła migdałowe: FA
So Good! Almond Butter, NutVit
100% Almond Butter wersja smooth i crunchy,
OstroVit
100% Almond Butter, Scitec
100% Almond Butter;
- z orzechów nerkowca: FA
So Good! Cashew Butter, NutVit 100%
Cashew Butter, OstroVit 100%
Cashew Butter, Scitec
100% Cashew Butter;
- dodatkiem sezamu: NutVit 100% Peanut+Sesame Butter;
- dodatkiem kokosa: NutVit
100% Peanut+Coconut Butter.
Niektóre łączą w sobie wiele z nich w postaci tzw. mixów, inne z kolei mają dodatek koncentratów białka serwatkowego (np. NutVit 100% Peanut + Protein Butter, Scitec Peanut Butter + Protein), choć znajdziesz i wersje smakowe (np. czekoladowe lub waniliowe). Wszystko zależy od planowanego zastosowania oraz indywidualnych upodobań.
Jak otrzymywane jest masło orzechowe?
Nie wierzysz, że w składzie masła znajdują się wyłącznie
orzechy? Wydaje Ci się, że to niemożliwe? Nic bardziej
mylnego!
Typowe masło otrzymuje się zazwyczaj na bazie orzechów, które są
poddawane prażeniu, a następnie szybkiemu schładzaniu chroniącym
przed utratą nadmiernych ilości oleju. W wyniku zachodzących
procesów orzechy zmieniają swoją barwę na lekko brązową. W kolejnym etapie usuwa się łupinki oraz gorzkie części, który
mogłyby zepsuć smak powstającego masła. Ostatnim elementem
produkcji jest mielenie orzechów na gęstą masę. Stopień ich
rozdrobnienia decyduje później o rodzaju otrzymanego produktu:
smooth - masło gładkie o aksamitnej konsystencji lub
crunchy, która ma wyczuwalne drobne kawałki orzechów. Tak
przygotowany surowiec jest następnie umieszczany w słoiczku i trafia na półkę sklepową.
Masła najwyższej jakości nie zawierają dodatku innych olejów roślinnych, a zbierająca się zawartość tłuszczu na ich powierzchni jest jak najbardziej naturalna.
Jaką wartość odżywczą mają masła orzechowe?
Jak widzisz większość maseł orzechowych w swoim składzie zawiera wyłącznie orzechy, które zazwyczaj poddawane są wcześniejszemu prażeniu. Dlatego też to właśnie im przypisuje się właściwości produktów ze sklepowych półek.
Charakteryzują się przede wszystkim wysoką zawartością tłuszczu (w tym cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych), co przekłada się na znaczną wartość energetyczną. Orzechy to także źródło białka, które idealnie uzupełnia dietę osób pilnujących dostarczania odpowiednich jego ilości w ciągu dnia.
Znajdziemy w nich także znaczne ilości potasu, magnezu, witaminy E, witamin z grupy B (przede wszystkim niacyny) oraz błonnika. Oczywiście dokładne ilości i proporcje poszczególnych składników zależą od rodzaju wykorzystanych orzechów, choć i w obrębie jednego gatunku pojawiają się pewne odchylenia związane z odmienną temperaturą/czasem prażenia, czy też warunkami w jakich dojrzewały i były przechowywane.
Dla dokonania łatwiejszej charakterystyki przedstawiamy poniższą tabelę, której dane zostały opracowane na podstawie średniej zawartości poszczególnych składników odżywczych w wybranych produktach dostępnych w sprzedaży.
Tab.1 Porównanie wartości odżywczej poszczególnych
rodzajów maseł orzechowych w jednej porcji 25g.
|
Masło z orzechów ziemnych |
Masło migdałowe |
Masło z orzechów nerkowca |
Wartość energetyczna |
147kcal |
154kcal |
149kcal |
Białko |
6,5g |
5g |
4,75g |
Tłuszcz |
11,5g 2,2g |
13g 1g |
11,5g 2,25g |
Węglowodany |
3,3g 0,9g |
3,25g 1,25g |
6,5g 2,25g |
Jak widzisz poszczególne rodzaje maseł różnią się między sobą
składem, tak jak orzechy z których zostały wytworzone. Zdecydowanie
największą popularnością cieszą się orzechy arachidowe, dopiero na
dalszych pozycjach pojawiają się migdały oraz nerkowce. Być może
jest to związane z proporcjami poszczególnych składników
odżywczych, choć wpływ może mieć również cena.
Warto jeszcze wyjaśnić dlaczego to orzechy arachidowe
zawierają największe ilości białka. Otóż tak naprawdę nie należą do
tej samej rodziny co migdały, czy nerkowce. W rzeczywistości
przynależą do grupy roślin strączkowych, razem z fasolą, grochem,
czy soją charakteryzującymi się zwiększoną zawartością protein w porównaniu do innych źródeł roślinnych. Pozostałymi składnikami
oraz właściwościami zbliżone są jednak do grupy orzechów.
O samych orzechach mówi się wiele, zazwyczaj podkreślając ich
właściwości prozdrowotne. Można jednak się spotkać z pewnymi
opiniami sugerującymi, że to nie do końca najlepsze źródło
składników odżywczych. Jaka jest zatem prawda?
Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów
tłuszczowych
Zdecydowanie. Ogólnie orzechy charakteryzują się niezwykle
wysoką zawartością tłuszczu, nie jest to jednak ich wada, wręcz
odwrotnie - duża zaleta. W ich składzie wcale nie dominują tłuszcze
nasycone wywołujące negatywny wpływ na nasze zdrowie, ale
nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu.
Przeciwnicy tego typu produktów argumentują swoje zdanie
technologią otrzymywania maseł. W większości uzyskiwane są w wyniku wcześniejszego prażenia, które powoduje pewne obniżenie
wartości odżywczej. Oceny dokonujemy jednak na podstawie gotowego
masła po przebytych już procesach wyrobu. Oczywiście pewne zabiegi
technologiczne mogą pogarszać jakość żywności, co nie zmienia faktu
że nawet finalny produkt w dalszym ciągu pozostaje
wartościowy.
Tab.2 Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład wybranych maseł arachidowych w jednej 25g porcji.
|
||
Ogólna zawartość tłuszczu |
11,5g |
11,5g |
Nasycone kwasy tłuszczowe |
1,8g |
1,75g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe |
6,5g |
6,5g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
3,3g |
3,25g |
Porównując dwa przykładowo wybrane masła zauważamy, że są źródłem przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, których korzystny wpływ na nasze zdrowie podkreśliło już wiele randomizowanych badań.
Wpływają na poprawę profilu lipidowego, wzmacniają odporność
organizmu, przyczyniają się do zachowania prawidłowej kondycji
układu sercowo-naczyniowego, a zachowanie prawidłowych proporcji
kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wpływa na
ograniczenie procesów prozapalnych. Usprawniają ponadto pracę mózgu i układu nerwowego, a niektórzy twierdzą, że również wspomagają
odchudzanie.
Warto podkreślić ponadto, że niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą prowadzić nie tylko do pogorszenia wyglądu skóry (staje się cienka, łuszcząca z pojawiającymi się przebarwieniami), ale także rozwoju zmian degeneracyjnych, zwiększenia podatności na zakażenia oraz pogorszenia profilu lipidowego.
Ale to przecież bomba kaloryczna...
Niewątpliwie. Jedna czubata łyżka masła to aż 150kcal! Ci, którzy pilnują energetyki swojej diety zapewne już na samą myśl boją się zaburzenia proporcji makroskładników. Fakt, jeżeli ktoś nie zachowuje umiaru i masło dodaje do każdego możliwego posiłku i to w znacznych ilościach, to może pogorszyć efekty stosowanej diety. Ale też nie każdej.
Masła orzechowe idealnie wkomponują się w żywieniu osób stosujących dietę ketogeniczną opartą na zwiększeniu zawartości tłuszczu. Niektórzy mają również tak wysokie dzienne zapotrzebowanie, że dodawanie masła do różnych kombinacji posiłków ułatwi im dostarczenie odpowiedniej ilości energii.
Podsumowując, masła orzechowe to wartościowe urozmaicenie diety,
które nie tylko nada walory smakowe tradycyjnym potrawom, ale także
wpłynie korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdzą
się zarówno w daniach przygotowywanych "na słodko" (np. do
naleśników, omletów białkowych), jak również wytrawnych.
Należy jednak pamiętać, aby wybierać masła wysokiej jakości
oparte w 100% na orzechach, ewentualnie zawierające w składzie również koncentrat białka serwatkowego. Są one pozbawione
dodatku soli, tłuszczu palmowego, sztucznych aromatów, barwników i słodzików.
Piątek, 2 września 2016