Co zrobić z białkami jaj? Często zostają po żółtkach, choć możemy kupić je również w gotowej formie płynnej. Poznaj nasze pomysły na wykorzystanie ich w fit potrawach i ciesz się wartościowymi posiłkami. Do wykorzystania nie tylko na Wielkanoc!
Majonez na białkach jaj
Kto nie lubi majonezu? Niestety żółtka podbijają jego wartość kaloryczną, przez co wiele osób rezygnuje z tego pysznego dodatku do potraw. Poznaj jednak szybki i skuteczny sposób na zrobienie go w wersji fit, na samych białkach!
Składniki:
- 3 białka lub 90ml
płynnego
białka jaj,
- 250ml oleju roślinnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej łagodnej),
- szczypta pieprzu i soli,
- opcjonalnie: ulubione zioła.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie ubij 3 białka mikserem na niskich obrotach z dodatkiem soku z cytryny, musztardy, a także szczypty soli i pieprzu.
- Ciągle ubijając powoli dolewaj olej roślinny.
- Kiedy już wlejesz całość podkręć obroty miksera, aż majonez zacznie gęstnieć.
- Jeśli masz swoje ulubione zioła możesz je dodać na koniec.
Chrupiący chleb na białkach
Pyszny chleb z chrupiącą skórką to smak, który uwielbiamy. Jak
go jednak zrobić szybko, pewnie i na samych białkach? Sprawdź ten
skuteczny przepis na chleb.
Składniki:
- 140g mąki,
- 135ml płynnych białek jaj lub 5 białek jaj,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli i słodzika
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj i gotową masę chlebową wylej do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz do momentu aż chleb się zarumieni.
Białkowa rolada z farszem
Pyszne rolady można zrobić także w wersji fit! Nie muszą ociekać
tłuszczem, a dodatek warzyw w połączeniu z chudym mięsem indyka to
świetny pomysł na urozmaicenie menu, także wielkanocnego.
Składniki:
- 7 białek jaj lub 210ml płynnego białka jaj,
- 600g mięsa mielonego z indyka,
- 100g mozzarelli
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 duża cukinia,
- 1 mała czerwona papryka,
- sos
barbecue zero kalorii,
- szczypta soli i pieprzu oraz ulubionych przypraw.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w cienkie plasterki, posól i odstaw na trochę, aby puściła sok.
- Ubij na sztywno pianę z białek.
- Odsącz nadmiar wody z cukinii i ułóż jej plasterki na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia oraz zalej pianą białkową. Dopraw
solą i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 15min. Zostaw do ostygnięcia.
- Na patelni podduś pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Następnie dodaj mięso oraz ulubione przyprawy.
- Na przygotowaną wcześniej roladę nałóż farsz, polej sosem barbecue i posyp tartą mozarellą.
- Zwiń w rulon i piecz ok. 10-15min w 190°C.
Fit babka
Kto nie lubi babki, szczególnie w czasie świąt? Nie zawsze musi
być kaloryczna, polana masą lukru i posypana kalorycznymi
kandyzowanymi owocami. Poznaj przepis na babkę w wersji
fit!
Składniki:
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 1,5 szklanki mąki kokosowej,
- 4 łyżki gorącej wody,
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do białek dodaj szczyptę soli oraz ksylitol i ubij na sztywną
pianę.
- Żółtka wymieszaj z łyżką ksylitolu oraz wodą.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Do przygotowanej masy dodaj delikatnie mieszając ubitą pianę z białek i płatki migdałów.
- Przelej do foremki i piecz w temperaturze 170°C przez ok. 40min.
Smacznego!
Tekst został oryginalnie opublikowany 02.04.2021r i zaktualizowany dn. 27.03.2024r. zgodnie z aktualną
wiedzą.
Środa, 27 marca 2024