Co na poprawę wzroku działa najlepiej?
Odżywki i suplementy 17 kwietnia 2023, Redakcja Bcaa

Czy istnieje jakiś naturalny sposób zapobiegania stopniowemu pogarszaniu się widzenia? Okazuje się, że możesz zadbać o zdrowy wzrok, wprowadzając niewielkie zmiany do swojej diety. Produkty bogate w konkretne witaminy i substancje odżywcze nie wyleczą Cię wprawdzie z krótkowzroczności ani nie skorygują astygmatyzmu, ale mogą uchronić Twoje oczy przed typowymi chorobami. Jakie produkty warto jeść, by poprawić wzrok? Oto najważniejsze informacje na temat.

Dieta dla oczu – niezbędne witaminy na wzrok

Stosując właściwą dietę, możesz w naturalny sposób polepszyć ostrość widzenia i zapobiegać wielu chorobom oczu [1]. Jeśli chcesz, aby stosowana przez Ciebie dieta pomagała Ci w dbaniu o dobry wzrok, sprawdź, czy znajdują się w niej wymienione poniżej składniki odżywcze.

Witaminy z grupy B – witaminy wchodzące w skład tej grupy wykazują różnorodne działanie na oczy. Większość z nich pozwala złagodzić stany zapalne, problemy w obrębie siatkówki oraz naczyń włosowatych.

{{prev2_2604:link}} Trec Vit. B-Complex - kompleks witamin z grupy B

Największy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie oczu mają witaminy:

  • B1 (tiamina) – jej odpowiedni poziom w organizmie wspiera utrzymanie prawidłowej ostrości wzroku i zapobiega zwężaniu się pola widzenia.

  • B2 (ryboflawina) – wpływa na ostrość widzenia, chroni przed zaćmą, pomaga skuteczniej przyswajać witaminę A, ważną dla troski o oczy.

  • B3 (niacyna) – zapobiega jaskrze i chroni przed utratą wzroku, spowodowaną degradacyjnym działaniem wolnych rodników tlenowych.

  • B6/B9/B12 – najlepiej działają razem, redukując poziom homocysteiny, która jest odpowiedzialna za zwyrodnienia plamki żółtej.

Wśród witamin antyoksydacyjnych z kolei:

  • Witamina C – pomaga w przyswajaniu niezbędnych minerałów i utrzymuje naczynia krwionośne w dobrej kondycji. Witamina C znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i innych powikłań związanych ze wzrokiem.

  • Witamina E – zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych. Jest przeciwutleniaczem, który chroni wzrok, zapobiegając uszkodzeniom w obrębie naczyń krwionośnych.

  • Witamina A – ta witamina o największym wpływie na wzrok wytwarzana jest z prowitaminy zwanej beta-karotenem (beta-karoten przekształca się w nią w organizmie). Niedostateczna ilość witaminy A w organizmie może prowadzić do wysychania spojówek i rogówek, pogorszenia widzenia po zmroku, a jej skrajny niedobór prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, a nawet całkowitej utraty wzroku. Beta karoten znajduje się w czerwonej papryce, brokułach i oczywiście w marchwi.

Minerały korzystne dla wzroku

Wśród minerałów, które mają korzystny wpływ na prawidłowe widzenie, wymienić należy przede wszystkim miedź, cynk, selen oraz mangan.

  • Miedź – ma kluczowe znaczenie dla zdrowia oczu, a jej niedobór może nawet powodować utratę wzroku. Dba o wiązania kolagenowe, co pozwala na zachowanie zdrowia naczyń krwionośnych. Można ją włączyć do diety, jedząc orzechy laskowe, pestki dyni, kakao.

  • Cynk – pomaga w przetwarzaniu witamin potrzebnych do tworzenia melaniny w oku, która chroni narząd wzroku przed promieniami UV. Cynk poprawia widzenie w nocy. Jego źródłami są: ryby, owoce morza, kukurydza, orzechy, ale spore jego ilości można znaleźć również w syropie klonowym.

  • Mangan, podobnie jak selen wspomaga walkę z niszczącymi wzrok wolnymi rodnikami. Mangan dostarczysz, jedząc płatki owsiane, kaszę jaglaną, orzechy czy gorzką czekoladę. Natomiast selen uzupełnisz, gdy będziesz spożywać syrop klonowy, ryby, czy kukurydzę.

{{prev2_12447:link}} 6PAK EL Zinc - cynk w tabletkach

Co włączyć do diety, by poprawić wzrok i zdrowie oczu?

Jak już wiesz, jeśli chcesz jak najdłużej cieszyć się dobrym wzrokiem, powinieneś zadbać o uzupełnienie swojej codziennej diety w określone produkty. Właściwa dieta obniża ryzyko zachorowania na zaćmę czy zwyrodnienie plamki żółtej. Dlatego komponując swój jadłospis, uwzględnij następujące składniki:

Antocyjany na poprawę wzroku

Antocyjany to barwniki naturalnie występujące w niektórych kwiatach i owocach [2]. Ich przedstawicielami są m.in. pelargonidyna, delfinidyna czy cyjanidyna. Głównym źródłem antocyjanów dla człowieka są czerwone, granatowe, niebieskie i fioletowe owoce – borówki, jagody, ciemne winogrona, śliwki, aronia, żurawina, czarna porzeczka i jeżyna.

Dobroczynny wpływ tych związków na narząd wzroku polega na wzmacnianiu naczynek krwionośnych w gałce ocznej (tzw. działanie wazoprotekcyjne), ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz obniżaniu ciśnienia krwi.

{{prev2_13858:link}} Solgar Kompleks Bioflawonoidowy

Antocyjany to naturalne przeciwutleniacze, które chronią oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapewniając w ten sposób prawidłowe widzenie. To ważne, ponieważ wolne rodniki negatywnie oddziałują na oczy, powodując między innymi pogarszanie się jakości widzenia i stopniową degenerację narządu wzroku.

Sprawdź: Antyoksydanty w żywności

Kwasy omega-3 – by widzieć lepiej

Uważa się, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (głównie EPA i DHA) chronią siatkówkę oka, a wręcz są dla niej niezbędne [3]. To dlatego, że siatkówka zawiera pewne ilości DHA, a jego niewystarczająca ilość może prowadzić do takich problemów, jak zespół suchego oka.

Czytaj: Omega 3 nie tylko na odporność

Przyjmując kwasy tłuszczowe omega-3 można uniknąć niektórych problemów ze wzrokiem, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej oka, czy jaskra. Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że przyjmowanie co najmniej 500 mg kwasów omega-3 dziennie może obniżyć ryzyko retinopatii cukrzycowej u dorosłych chorujących na cukrzycę [4]. Uczestnicy badania, którzy regularnie przyjmowali suplementy EPA i DHA przez 3 miesiące, zauważali znaczną poprawę w przypadku objawów zespołu suchego oka. Źródłem omega 3 są ryby, oleje roślinne, siemię lniane, nasiona chia, ale znajdziesz je także w pestkach dyni.

{{prev2_14686:link}} Essensey Omega-3

Witamina E na narząd wzroku

Witamina E jest jednym z najlepszych sprzymierzeńców w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej, którego ryzyko rośnie z wiekiem. Witamina E nie tylko spowalnia postęp zwyrodnienia, ale również powstawanie zaćmy.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zależne od wieku i płci. Dorośli mężczyźni powinni przyjmować 10mg, a kobiety 8mg. Witamina E jest w większych ilościach potrzebna osobom starszym – 20mg. Witaminę E można znaleźć w migdałach, orzeszkach ziemnych, szpinaku, nasionach słonecznika i słodkich ziemniakach. Osiągnięcie takiej zalecanej dziennej dawki witaminy E może być trudniejsze, jeśli stosujesz dietę niskotłuszczową (witamina E rozpuszcza się w tłuszczach).

{{prev2_5843:link}} BioTech USA Vitamin E

Suplementy wspierające zdrowie oczu

Suplementy diety wspierające narząd wzroku mogą być niezbędne w przypadku braku możliwości skomponowania odpowiedniej diety, a także intensywnego używania wzroku (praca przy komputerze, praca przy biurku, nauka). Co na poprawę wzroku? Warto włączyć do diety suplementy zawierające luteinę i zeaksantynę.

Luteina i zeaksantyna lepszy wzrok

Luteina i zeaksantyna mają za zadanie współpracować z witaminą E w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej oraz z zaćmą [5]. Luteina pomaga poprawić wzrok u osób ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem (AMD), czyli schorzeniem siatkówki powodującym utratę widzenia centralnego.

Luteina korzystnie wpływa na poprawę wzroku w godzinach wieczornych, co jest najczęstszym powodem jej suplementacji przez osoby cierpiące na AMD. Badania wskazują, że suplementowanie luteiny w ilości od 5 do 15mg może spowolnić rozwój choroby. Luteina i zeaksantyna chronią narząd wzroku przed uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe promienie UV, a także światło niebieskie emitowane przez urządzenia elektroniczne.

{{prev2_13416:link}} Trec Vitality Lifestyle Luteina

Zarówno luteina, jak i zeaksantyna to przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami oraz zmniejszają zmęczenie wzroku. Możesz włączyć luteinę i zeaksantynę do swojej diety, jeśli pojawią się w niej zielone warzywa liściaste (kapusta włoska), natka pietruszki, dynia, papryka.


Aneta Buczak


Bibliografia:

  1. Helen M Rasmussen and Elizabeth J Johnson: Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013; 8: 741–748.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/

  2. Yuri Nomi, Keiko Iwasaki-Kurashige and Hitoshi Matsumoto: Therapeutic Effects of Anthocyanins for Vision and Eye Health. Molecules. 2019 Sep; 24(18): 3311.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6767261/

  3. Laura E Downie et al: Omega‐3 and omega‐6 polyunsaturated fatty acids for dry eye disease. Cochrane Database Syst Rev. 2019; 2019(12): CD011016.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917524/

  4. Aleix Sala-Vila et al: Dietary Marine ω-3 Fatty Acids and Incident Sight-Threatening Retinopathy in Middle-Aged and Older Individuals With Type 2 Diabetes: Prospective Investigation From the PREDIMED Trial. JAMA Ophthalmol. 2016 Oct 1;134(10):1142-1149
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27541690/

  5. Javaria Zafar et al: Biochemical and Immunological implications of Lutein and Zeaxanthin. Int J Mol Sci. 2021 Oct; 22(20): 10910.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8535525/

Spis treści

Loading...