Witamina C znana jest przede wszystkim jako świetny
sposób na poprawę odporności w momencie początkowej, ale także i zaawansowanej fazy przeziębienia.
Na co działa witamina C?
Jedną z największych korzyści oprócz wsparcia procesów
immunologicznych jest także stymulowanie produkcji
kolagenu, co korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie naczyń
krwionośnych (przy okazji uszczelnia je), stan skóry, zębów, kości,
ścięgien i więzadeł.
Kwas
L-askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu
zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami oraz redukuje uszkodzenia
komórek powstałe w procesach starzenia i będących efektem
infekcji.
Pozytywnie wpływa też na układ nerwowy oraz pomaga w redukcji uczucia zmęczenia i senności. Witamina C potrafi w pewnym stopniu obniżać ciśnienie krwi i redukować poziom złego cholesterolu.
Dodatkowo, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, poprawia wchłanianie żelaza i odbudowę witaminy E. Zmniejsza także ryzyko udarów i zapobiega nowotworom.
Naturalna witamina C – które produkty zawierają najwięcej kwasu L-askorbinowego?
Produkt |
Zawartość witaminy C w 100g |
Papryka żółta |
183mg |
Porzeczka czarna |
181mg |
Jagody goij |
148mg |
Natka pietruszki |
133mg |
Jarmuż |
120mg |
Kiwi |
93mg |
Brokuł |
89mg |
Pomelo |
61mg |
Cytryna |
53mg |
Pomarańcza |
53mg |
Mandarynka |
31mg |
Ziemniaki |
20mg |
Analizując powyższą tabelkę i dane znajdujące się w niej, warto
przed dodaniem wybranych produktów do diety uwzględnić jeszcze dwie
kwestie. Pierwsza z nich to wpływ temperatury na źródła witaminy
C i ilości kwasu L-askorbinowego jaka w nich pozostaje (dotyczy
to także innych witamin, minerałów i związków).
W momencie długiego gotowania, smażenia czy pieczenia, naturalna witamina C znajdująca się w papryce, brokułach czy ziemniakach zostaje mocno zredukowana, co nie czyni tychże źródeł już tak dobrymi jak wydawać by się mogło na pierwszy rzut oka.
Drugim z aspektów na jaki warto zwrócić uwagę jest ten, ile danego produktu jesteśmy w stanie zjeść – zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasu. Spożycie każdego dnia 100g pietruszki teoretycznie jest możliwe, lecz nie do końca wygodne, komfortowe i smaczne.
Deser w postaci nawet niedużego pomelo, pomarańczy czy
grejpfruta wygląda już znacznie bardziej zachęcająco. Mimo tego, że
jak wyżej wspomniałem naturalna witamina C zostaje mocno
zmniejszona podczas gotowania, to ziemniaki stanowią dominujące
źródło witaminy C w Polsce, właśnie dlatego że w wielu domach
goszczą one na stołach niemal każdego dnia.
Należy także pamiętać, by starać się spożywać produkty będące naturalnym źródłem witaminy C możliwie jak najświeższe – zawartość kwasu L-askorbinowego z czasem także maleje.
Witamina C – naturalna droga do wzmocnienia odporności
Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy C to z całą
pewnością jeden z najskuteczniejszych, a przy tym
najprostszych sposobów na wzmocnienie odporności. Objawami jej
niedoboru może być zmęczenie i ogólne osłabienie, obolałość mięśni
oraz stawów, brak apetytu czy problem z gojeniem się ran.
W poważniejszych przypadkach i długotrwałemu deficytowi kwasu L-askorbinowego może wystąpić nawet niedokrwistość poprzez upośledzone wchłanianie żelaza, na co witamina C ma ogromny wpływ.
Zapotrzebowanie na witaminę C jest mocno indywidualne, ponieważ zależy od wielu czynników takich jak:
- wiek
- płeć
- stan fizjologiczny.
Wyraźne zwiększenie potrzeb szczególnie wykazują kobiety w ciąży, podczas laktacji oraz osoby zmagające się z cukrzycą,
nadciśnieniem i dużą ilością
codziennego stresu.
Zdecydowanie wyższe zapotrzebowanie posiadają również osoby palące, ponieważ witamina C jest u nich gorzej wchłaniana.
Średnie dzienne zapotrzebowanie u osób dorosłych:
- 100mg mężczyzna
- 75mg kobieta
- 85mg kobieta w ciąży
- 120mg kobieta w czasie laktacji
Średnie zapotrzebowanie u dzieci:
- 40mg 1-3 rok życia
- 60mg 4-12 rok życia
- 80mg 13-16 rok życia
Podsumowanie
Łatwo policzyć, że dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu L-askorbinowego nie jest szczególnie trudnym zadaniem. Niestety, wielu z nas właśnie o tych najprostszych kwestiach często zapomina.
Suplementy zawierające witaminę C kupisz w sklepie bcaa.pl 🛒
Michał Kusyk
Środa, 5 sierpnia 2020