Kiedy próbujesz schudnąć, liczy się każdy posiłek i całkowita liczba kalorii zjadanych w ciągu dnia. Wiele osób jest przekonana, że im mniej zje na kolację, tym szybciej osiągnie wymarzoną figurę. Skutkiem najczęściej jest wieczorne podjadanie i porzucenie diety. Czy powinno się jeść kolację na diecie odchudzającej? Jak przygotować dietetyczną kolację?

Jakie produkty wybierać na zdrową kolację?

Zdrowa kolacja powinna być bogata w składniki odżywcze. W przeciwnym razie będziesz mieć ochotę sięgać po sycącą przekąskę nocą.

Wybieraj lekkostrawne potrawy na bazie białka i pełnoziarnistego pieczywa. Pomogą Ci uzyskać uczucie pełności. Najlepiej wybieraj na kolację:

  • chudy nabiał (serek wiejski),
  • wyroby z pieczywa pełnoziarnistego,
  • jajka,
  • warzywa liściaste i gotowane warzywa,
  • łosoś i tuńczyk,
  • chude mięso (wołowina, kurczak).

Jakich produktów unikać na kolację w diecie redukcyjnej?

Spożywanie niektórych produktów może powodować zgagę, uniemożliwiać spokojny sen i utrudniać odchudzanie. Należy unikać posiłków z dużą ilością węglowodanów, potraw pikantnych i z dużą ilością tłuszczu, tłustych dań mięsnych i produktów ciężkostrawnych. Białe pieczywo pszenne zastąp pieczywem pełnoziarnistym.

Odstaw:

  • frytki i chipsy ziemniaczane,
  • słodzone napoje,
  • chleb pszenny, biały makaron, ryż,
  • żywność tłustą jak burgery, smażone tłuste mięsa,
  • węglowodany proste — pizzę, biały chleb, płatki,
  • soki owocowe,
  • słodycze,
  • alkohol.

Co jeść na kolację żeby schudnąć?

Oto 5 przepisów na zdrowe kolacje, bogate w wartości odżywcze:

Frittata z warzywami

Składniki:

  • 10 dużych jaj,
  • ½ szklanki jogurtu,
  • spray do smażenia,
  • 1 por,
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 230 g szparagów, pokrojonych na 3 cm kawałki,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 szklanka szpinaku baby,
  • sól i pieprz,
  • 120 g sera koziego lub feta,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki.

{{prev2_10589:link}} Best Joy Chili Spray

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na rozgrzanej i spryskanej sprayem do smażenia patelni smaż pokrojony por przez 3-4 minuty.
  2. Dodaj pokrojone szparagi, smaż 1-2 minuty.
  3. Dodaj groszek, szpinak, sól i pieprz, smaż 1-2 minuty, aż szpinak zmięknie. Wyjmij 1/3 warzyw na talerz.
  4. W dużej misce wymieszaj jajka, jogurt, sól i pieprz. 
  5. Przełóż zawartość patelni do okrągłej blachy równomiernie ją rozkładając.
  6. Wlej jajka oraz dodaj pozostałe warzywa na wierzch.
  7. Posyp kozim serem, na wierzch ułóż kilka pomidorków koktajlowych.
  8. Zapiekaj w piekarniku 15-20 minut, aż jajka się zetną.
  9. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Kalorie: 190 kcal

  • węglowodany: 7g,
  • białko: 13g,
  • tłuszcze: 12g,
  • błonnik: 2g.

Chrupiąca sałatka azjatycka

Składniki:

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej/sałaty rzymskiej,
  • 2 szklanki posiekanej fioletowej kapusty,
  • ½ szklanki posiekanej marchewki,
  • 1 szklanka posiekanej czerwonej papryki,
  • 1 awokado,
  • 2-3 zielone cebule,
  • 1/4 szklanki kolendry,
  • 1/4 szklanki siekanych migdałów,
  • 2 szklanki posiekanego kurczaka,
  • sos tysiąca wysp zero kalorii.

{{prev2_12439:link}} BioTech Sos zero

Przygotowanie:

  1. Warzywa oczyść i połącz: kapustę, marchew, paprykę, cebulę, kolendrę i kurczaka.
  2. Dodaj dressing i wymieszaj.
  3. Na wierzch połóż pokrojone awokado i siekane migdały.

Porcja: 1 porcja sałatki z 1/4 szklanki dressingu

Kalorie: 479 kcal

  • węglowodany: 28g,
  • białko: 30g,
  • tłuszcz: 31g,
  • błonnik: 10g.

Papryka faszerowana warzywami

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki,
  • spray do smażenia z oliwy z oliwek
  • 0,5 kg mielonego kurczaka/indyka,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
  • 1 szklanka posiekanej mozzarelli,
  • ½ szklanki parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Spryskaj średnie naczynie do pieczenia sprayem do pieczenia.
  2. Przekrój paprykę na pół od góry do dołu. Usuń nasiona i błony, ułóż ściętą stroną do góry w naczyniu do pieczenia.
  3. Na patelni usmaż kurczaka z przyprawami włoskimi, czosnkiem w proszku, solą i płatkami czerwonej papryki - aż się zarumieni.
  4. Odsącz nadmiar płynu, wlej pomidory, gotuj 1 minutę.
  5. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj komosę i ½ szklanki mozzarelli i ¼ szklanki parmezanu.
  6. Ułóż nadzienie wewnątrz papryki, posyp pozostałym serem.
  7. Wlej trochę wody na dno naczynia do zapiekania, ułóż paprykę i piecz bez przykrycia 30-35 minut, aż papryka zmięknie. Posyp świeżą bazylią.

Porcja (2 połówki): 437 kcal,

  • węglowodany: 27g,
  • białko: 34g,
  • tłuszcz: 22g,
  • błonnik: 4g.

Burgery z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 2 puszki łososia z wody,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 szklanki drobno posiekanego szpinaku,
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka wytrawnego sosu zero,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • spray do smażenia z oliwy z oliwek,
  • czarny pieprz.

{{prev2_13390:link}} 6PAK Sos zero kalorii

Przygotowanie:

  1. Odsącz łososia i rozdrobnij widelcem. 
  2. Dodaj roztrzepane jajko, płatki owsiane, szpinak, ser feta, szczypiorek, musztardę, sok z cytryny, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Uformuj osiem burgerów.
  4. Spryskaj patelnię oliwą. Smaż kotleciki 5-7 minut z każdej strony, aż się zrumienią.
  5. Podawaj z wybranymi dodatkami.

Porcja (połowa): 354kcal,

  • węglowodany: 32g
  • białko: 42g
  • tłuszcz: 26g
  • błonnik: 5g.

Sałatka z ciecierzycy, karczocha i awokado

Składniki:

  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka mielonej szalotki,
  • szczypta soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 140 g mieszanej sałaty,
  • 400 g serc karczochów z puszki,
  • 1 szklanka niesolonej wypłukanej ciecierzycy z puszki,
  • 1 awokado,
  • 2 jajka na twardo.

{{prev2_12439:link}} BioTech USA zero kalorii sos

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj ocet, musztardę, szalotkę, sól i pieprz. 
  2. Wlej oliwę ubijając, aż składniki się połączą. 
  3. Dodaj sałatę, karczochy, ciecierzycę i awokado. 
  4. Zetrzyj jajka przez duże otwory tarki do miski. 
  5. Delikatnie wymieszaj.
  6. Polej bezkalorycznym sosem, który lubisz

Porcja (1/3): 513kcal,

  • węglowodany: 20,8g,
  • białko: 11,5g
  • tłuszcz: 37g
  • błonnik: 6g.

Czy trzeba wprowadzać deficyt kaloryczny na ostatni posiłek?

Często połowa dziennego spożycia kalorii przypada na wieczór. Ten niewłaściwy wzorzec żywieniowy jest ściśle powiązany z przyrostem masy ciała. Organizm jest bardziej skłonny do przechowywania nadmiernych kalorii, gdy jesteśmy mniej aktywni.

Dzienne spożycie kalorii najlepiej podzielić w następujący sposób: śniadanie od 300 do 400 kalorii, obiad od 500 do 700 kalorii i kolacja 500-700 kalorii. Nie chodzi więc o deficyt kalorii, a o odpowiednie składniki.

O której jeść ostatni posiłek przed pójściem spać?

Jedzenie zwiększa poziom cukru we krwi i wytwarzanie insuliny, co powoduje, że późna kolacja utrudni zasypianie. Ostatni posiłek powinien być lekki i powinien być zjedzony co najmniej 3 godziny przed pójściem spać.

Zobacz także: Co można jeść przed snem?


Aneta Buczak

Spis treści

Loading...