Jeśli jesteś osobą bardzo aktywną lub po prostu potrzebujesz bogatej w składniki odżywcze przekąski między posiłkami, batony proteinowe będą strzałem w dziesiątkę. Nie musisz przeszukiwać półek sklepowych sprawdzając ich składy - sam przygotuj je w domu. Zyskasz kontrolę nad tym co jesz i ograniczysz wszystkie zbędne składniki. Batony białkowe to nie tylko smaczna przekąska, ale również świetny sposób na potreningową odżywkę białkową.
Domowe batony proteinowe - czy warto je przygotować samemu?
Czy jest coś lepszego od batonów proteinowych kupionych w sklepie? Tak, domowe batony proteinowe to zdrowa przekąska pełna ulubionych składników. Przenośny mini posiłek pełen białka i wykonany ze zdrowych składników, takich jak daktyle, orzechy nerkowca, białko w proszku i płatki owsiane. Podstawową zaletą domowych batonów proteinowych jest to, że wiesz co jesz! Nie musisz mieć nawet zdolności kulinarnych, jedynie chęci i trochę czasu. Jeśli jesteś gotowy na tak niewielki wkład w swoje zdrowie, możesz wyczarować batony proteinowe, które są:
- naturalne,
- niskocukrowe,
- wysokobiałkowe,
- bogate w błonnik,
- bezglutenowe,
- bezmleczne,
- wegańskie,
- w 100% zdrowe.
Jeśli to Cię przekonuje, spójrz poniżej. Każdy przepis na batony proteinowe zawiera składniki, które możesz dostać w każdym sklepie.
5-składnikowe batony proteinowe
Składniki:
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka masła orzechowego
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1 szklanka białka serwatkowego w proszku (smak do wyboru)
- 2 filiżanki płatków owsianych
- opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- opcjonalne dodatki (1 szklanka): wiórki czekoladowe, rodzynki, suszone jagody, posiekane orzechy, daktyle i tabliczka czekolady gorzkiej do polewy.
Sposób przygotowania:
- W garnku połącz mleko migdałowe, masło orzechowe i syrop klonowy/miód na małym ogniu. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i podgrzeją. Usuń z ognia.
- Dodaj płatki owsiane, białko w proszku, opcjonalnie cynamon lub dodatki. Wymieszaj, aby dobrze się połączyły. W razie potrzeby dodaj więcej syropu klonowego/miodu lub więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta.
- Lekko posmaruj blachę/naczynie (20x20 cm). Wyłóż masę i rozprowadź równomiernie dociskając masę na grubość batonika.
- Poczekaj, aż masa całkowicie ostygnie, następnie pokrój ją w kwadraty. Skrop rozpuszczoną czekoladą i ostudź. Zawiń w hermetyczny pojemnik i przechowuj w lodówce.
1 baton: 279 kalorii, węglowodany: 38,4g, tłuszcz: 11g, białko: 8,6g, błonnik: 2,5g.
Wegańskie batoniki białkowe z masłem orzechowym
Składniki:
- ¼ szklanki płatków owsianych (ewentualnie płatki jaglane lub płatki ryżowe)
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 270g daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
- ½ szklanki białka w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- opcjonalnie połówki orzeszków ziemnych do przybrania (lub migdały)
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki na mąkę w robocie kuchennym.
- Dodaj białko w proszku i pozostałe składniki (orzechy nerkowca, daktyle, masło orzechowe, syrop klonowy i sól) i zmiksuj wszystko, aż będzie gładkie. Uwaga: ważne jest, aby dodać białko w proszku na dno i przykryć innymi składnikami, w przeciwnym razie nie rozmiesza się dobrze.
- Sprawdź masę aby określić, czy musisz wprowadzić jakieś poprawki. Jeśli jest zbyt krucha i nie chce się lepić, dodaj łyżeczkę syropu klonowego lub daktyla, aby nadać jej większą kleistość.
- Przenieś masę do szklanego naczynia (20x20 cm) i dociśnij, aż równomiernie pokryje dno na grubość około 1 cm. Możesz opcjonalnie posypać połówkami orzeszków ziemnych i wcisnąć je w powierzchnię masy.
- Przenieś naczynie do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Po stwardnieniu masy pokrój ją na 8-10 kawałków wielkości batonika. Aby uzyskać najlepszą konsystencję, przechowuj w lodówce do czasu podania.
1 baton: 201 kalorii, węglowodany: 25,3g, tłuszcz: 8,3g, białko: 9,7g, błonnik: 3,3g.
Szarlotkowe batony proteinowe (przepis bez pieczenia)
Składniki:
- 1 szklanka mąki kokosowej
- ½ szklanki mąki migdałowej
- ½ szklanki białka w proszku
- 2 łyżki słodzika do wyboru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw np. korzennych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki syropu klonowego
- ½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego lub frużeliny
- ¾ filiżanki mleka (roślinnego lub zwykłego)
Sposób przygotowania:
- Duże naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i odstaw.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kokosową, białko serwatkowe, słodzik, cynamon, gałkę muszkatołową i mieszankę przypraw i dobrze wymieszać.
- W garnku połącz masło orzechowe i syrop klonowy i podgrzej do rozpuszczenia.
- Wlej mokrą mieszankę do suchych składników i dobrze wymieszaj. Dodać niesłodzony mus jabłkowy/frużelinę i mieszaj do połączenia. Masa powinna być krucha.
- Do masy dodawaj po jednej łyżce wybranego mleka, aż utworzy się gęste, jędrne ciasto.
- Przełóż do wyłożonej blachy/naczynia do pieczenia i mocno dociśnij.
- Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po wyjęciu pokrój na batoniki.
Porcja (1 baton proteinowy): 142 kcal, węglowodany: 6g, białko: 12g, tłuszcz: 10g, błonnik: 3g.
Czerwone batony proteinowe
Składniki:
Batony białkowe:
- 2 buraki wielkości pięści
- ½ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1½ łyżeczki stewii
- 1⅔ odżywki białkowej w proszku (czekoladowego)
- ⅔ szklanki mąki owsianej
- ¼ łyżeczki soli
- olej kokosowy
- 170g 70% gorzkiej czekolady na polewę
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz i delikatnie wyszoruj buraki. Zawiń je całkowicie w folię do pieczenia, ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez około godzinę, aż widelec z łatwością wbije.
- Odstaw, aż buraki ostygną. Zeskrob skórki buraków. Pokrój buraki na kawałki i zmiksuj do uzyskania całkowitej gładkości.
- Wyłóż blachę o wymiarach 20x20 cm papierem do pieczenia.
- W misce zmiksuj wszystkie składniki do całkowitego połączenia (do momentu uzyskania masy jak ciasto na ciasteczka).
- Przełóż masę na blachę, dociśnij ręką wyrównując na grubość około 1 cm, szczelnie przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
- Po tym czasie pokrój masę na 12 batonów.
- Roztop w kąpieli wodnej czekoladę dodając 1 łyżeczkę oleju kokosowego.
- Oblej każdy baton polewą i odstaw na około godzinę do lodówki.
Gotowe batoniki przechowuj w lodówce lub zamrażarce do 1 tygodnia.
1 porcja: 180 kalorii, tłuszcz: 8g, węglowodany: 12g, błonnik: 3g, białko: 17g.
🛒Masła
orzechowe oraz wiele innych składników wykorzystanych w przepisach kupisz w sklepie bcaa.pl
Zobacz także: Które masło orzechowe wybrać?
Aneta Buczak
Wtorek, 9 listopada 2021