Batony proteinowe z masłem orzechowym - 4 fit domowe przepisy

Batony proteinowe z masłem orzechowym - 4 fit domowe przepisy

Jeśli jesteś osobą bardzo aktywną lub po prostu potrzebujesz bogatej w składniki odżywcze przekąski między posiłkami, batony proteinowe będą strzałem w dziesiątkę. Nie musisz przeszukiwać półek sklepowych sprawdzając ich składy - sam przygotuj je w domu. Zyskasz kontrolę nad tym co jesz i ograniczysz wszystkie zbędne składniki. Batony białkowe to nie tylko smaczna przekąska, ale również świetny sposób na potreningową odżywkę białkową.

Domowe batony proteinowe - czy warto je przygotować samemu?

Czy jest coś lepszego od batonów proteinowych kupionych w sklepie? Tak, domowe batony proteinowe to zdrowa przekąska pełna ulubionych składników. Przenośny mini posiłek pełen białka i wykonany ze zdrowych składników, takich jak daktyle, orzechy nerkowca, białko w proszku i płatki owsiane. Podstawową zaletą domowych batonów proteinowych jest to, że wiesz co jesz! Nie musisz mieć nawet zdolności kulinarnych, jedynie chęci i trochę czasu. Jeśli jesteś gotowy na tak niewielki wkład w swoje zdrowie, możesz wyczarować batony proteinowe, które są:

  • naturalne, 
  • niskocukrowe, 
  • wysokobiałkowe, 
  • bogate w błonnik, 
  • bezglutenowe, 
  • bezmleczne,
  • wegańskie,
  • w 100% zdrowe.

Jeśli to Cię przekonuje, spójrz poniżej. Każdy przepis na batony proteinowe zawiera składniki, które możesz dostać w każdym sklepie.

5-składnikowe batony proteinowe

Składniki:

  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 szklanka białka serwatkowego w proszku (smak do wyboru)
  • 2 filiżanki płatków owsianych
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • opcjonalne dodatki (1 szklanka): wiórki czekoladowe, rodzynki, suszone jagody, posiekane orzechy, daktyle i tabliczka czekolady gorzkiej do polewy.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku połącz mleko migdałowe, masło orzechowe i syrop klonowy/miód na małym ogniu. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i podgrzeją. Usuń z ognia.
  2. Dodaj płatki owsiane, białko w proszku, opcjonalnie cynamon lub dodatki. Wymieszaj, aby dobrze się połączyły. W razie potrzeby dodaj więcej syropu klonowego/miodu lub więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta.
  3. Lekko posmaruj blachę/naczynie (20x20 cm). Wyłóż masę i rozprowadź  równomiernie dociskając masę na grubość batonika. 
  4. Poczekaj, aż masa całkowicie ostygnie, następnie pokrój ją w kwadraty. Skrop rozpuszczoną czekoladą i ostudź. Zawiń w hermetyczny pojemnik i przechowuj w lodówce.

1 baton: 279 kalorii, węglowodany: 38,4g, tłuszcz: 11g, białko: 8,6g, błonnik: 2,5g.

Wegańskie batoniki białkowe z masłem orzechowym

Składniki:

  • ¼ szklanki płatków owsianych (ewentualnie płatki jaglane lub płatki ryżowe)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 270g daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • ½ szklanki białka w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie połówki orzeszków ziemnych do przybrania (lub migdały)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel płatki na mąkę w robocie kuchennym. 
  2. Dodaj białko w proszku i pozostałe składniki (orzechy nerkowca, daktyle, masło orzechowe, syrop klonowy i sól) i zmiksuj wszystko, aż będzie gładkie. Uwaga: ważne jest, aby dodać białko w proszku na dno i przykryć innymi składnikami, w przeciwnym razie nie rozmiesza się dobrze. 
  3. Sprawdź masę aby określić, czy musisz wprowadzić jakieś poprawki. Jeśli jest zbyt krucha i nie chce się lepić, dodaj łyżeczkę syropu klonowego lub daktyla, aby nadać jej większą kleistość. 
  4. Przenieś masę do szklanego naczynia (20x20 cm) i dociśnij, aż równomiernie pokryje dno na grubość około 1 cm. Możesz opcjonalnie posypać połówkami orzeszków ziemnych i wcisnąć je w powierzchnię masy. 
  5. Przenieś naczynie do lodówki na co najmniej 3 godziny. 
  6. Po stwardnieniu masy pokrój ją na 8-10 kawałków wielkości batonika. Aby uzyskać najlepszą konsystencję, przechowuj w lodówce do czasu podania.

1 baton: 201 kalorii, węglowodany: 25,3g, tłuszcz: 8,3g, białko: 9,7g, błonnik: 3,3g.

Szarlotkowe batony proteinowe (przepis bez pieczenia)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • ½ szklanki białka w proszku
  • 2 łyżki słodzika do wyboru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw np. korzennych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ¼ szklanki masła orzechowego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego lub frużeliny
  • ¾ filiżanki mleka (roślinnego lub zwykłego)

Sposób przygotowania:

  1. Duże naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i odstaw.
  2. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kokosową, białko serwatkowe, słodzik, cynamon, gałkę muszkatołową i mieszankę przypraw i dobrze wymieszać.
  3. W garnku połącz masło orzechowe i syrop klonowy i podgrzej do rozpuszczenia.
  4. Wlej mokrą mieszankę do suchych składników i dobrze wymieszaj. Dodać niesłodzony mus jabłkowy/frużelinę i mieszaj do połączenia. Masa powinna być krucha.
  5. Do masy dodawaj po jednej łyżce wybranego mleka, aż utworzy się gęste, jędrne ciasto.
  6. Przełóż do wyłożonej blachy/naczynia do pieczenia i mocno dociśnij. 
  7. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  8. Po wyjęciu pokrój na batoniki.

Porcja (1 baton proteinowy): 142 kcal, węglowodany: 6g, białko: 12g, tłuszcz: 10g, błonnik: 3g.

Czerwone batony proteinowe

Składniki:

Batony białkowe:

  • 2 buraki wielkości pięści
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1½ łyżeczki stewii
  • 1⅔ odżywki białkowej w proszku (czekoladowego)
  • ⅔ szklanki mąki owsianej
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej kokosowy
  • 170g 70% gorzkiej czekolady na polewę

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz i delikatnie wyszoruj buraki. Zawiń je całkowicie w folię do pieczenia, ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez około godzinę, aż widelec z łatwością wbije.
  2. Odstaw, aż buraki ostygną. Zeskrob skórki buraków. Pokrój buraki na kawałki i zmiksuj do uzyskania całkowitej gładkości.
  3. Wyłóż blachę o wymiarach 20x20 cm papierem do pieczenia. 
  4. W misce zmiksuj wszystkie składniki do całkowitego połączenia (do momentu uzyskania masy jak ciasto na ciasteczka).
  5. Przełóż masę na blachę, dociśnij ręką wyrównując na grubość około 1 cm, szczelnie przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  6. Po tym czasie pokrój masę na 12 batonów.
  7. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę dodając 1 łyżeczkę oleju kokosowego.
  8. Oblej każdy baton polewą i odstaw na około godzinę do lodówki. 

Gotowe batoniki przechowuj w lodówce lub zamrażarce do 1 tygodnia.

1 porcja: 180 kalorii, tłuszcz: 8g, węglowodany: 12g, błonnik: 3g, białko: 17g.

🛒Masła orzechowe oraz wiele innych składników wykorzystanych w przepisach kupisz w sklepie bcaa.pl

Zobacz także: Które masło orzechowe wybrać?


Aneta Buczak

Wtorek, 9 listopada 2021

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

6 pomysłów na białkowe posiłki

6 pomysłów na białkowe posiłki

Białko należy do składników, na które zwraca się szczególną uwagę w okresie budowania masy mięśniowej. Masz dosyć przysłowiowego ryżu z kurczakiem? Sprawdź nasze propozycje, które nie tylko nadadzą nowy smak klasycznym produktom, ale również wzbogacą dietę w proteiny!

Szybki przepis na białkowe ciasteczka

Szybki przepis na białkowe ciasteczka

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie dostosowanego do diety "fit", to przepis na białkowe ciasteczka spełni w 100% Wasze oczekiwania. Jest banalnie prosty, szybki w przygotowaniu, a co więcej - nie musicie wykorzystywać zbyt wielu składników!

Shake na masę - 5 przepisów na białkowe koktajle

Shake na masę - 5 przepisów na białkowe koktajle

Shake na masę to bardzo łatwy, ale jakże wartościowy posiłek w drodze po większą masę mięśniową. Poznaj 5 przepisów na białkowe koktajle i ułatw sobie rozbudowę wartościowej muskulatury.

Spożywanie alkoholu a wzrost masy mięśniowej

Spożywanie alkoholu a wzrost masy mięśniowej

"Jedno piwo to tydzień treningów w plecy". Dawniej taka opinia krążyła po siłowniach. Negatywny wpływ alkoholu objawiał się przede wszystkim tzw. "katabolizmem" masy mięśniowej. Jak jest naprawdę? Sprawdź skutki spożywania alkoholu w okresie wzrostu masy mięśniowej.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!