Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy z utęsknieniem wyglądamy magicznych chwil z bliskimi, kiedy to przez dłuższy moment możemy zawiesić wzrok na urokliwie błyskających światełkach rozwieszonych na pachnącej lasem choince i posiedzieć przy grających gdzieś w oddali wspaniałych kolędach i... zagłuszającym je burczeniem i bulgotaniem w brzuchu. Za tymi ostatnimi tęsknimy z pewnością zdecydowanie najmniej, jednak trzeba otwarcie przyznać, że jest to tak samo nieodłączny element Świąt jak opłatek i pasterka.
Przy odrobinie chęci i kreatywności, możemy jednak bardzo mocno
ograniczyć, a nawet wyeliminować problemy ze strony układu
pokarmowego wywołane przejedzeniem i szeroką gamą różnego rodzaju
ciężkostrawnych pyszności na Wigilijnym stole. Owsianka z odżywką
białkową, jajecznica i kurczak z ryżem pośród 12 potraw? Nie tym
razem!
Pora na listę dań, które nie tylko w żaden sposób nie będą kolidowały z Waszym planem diety, ale także zachwycą gości swoim niepowtarzalnym smakiem.
Już od dziś zaczynamy odliczanie potraw wigilijnych, codziennie publikując przepisy na wybrane dania. A może i któreś z nich zagości na Waszym świątecznym stole?
Dzisiaj prezentujemy 2 przepisy na tradycyjne zupy, bez których zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej.
Barszcz czerwony
W większości domów właśnie to danie rozpoczyna Wigilijną ucztę –
nie mogło go zatem zabraknąć i w naszej liście! Ma ono szczególne
znaczenie także ze względu na przyczynianie się buraków do rozwoju
późniejszej "pompy mięśniowej".
Składniki:
- 500g buraków
- 60g selera (korzeń)
- 50g pietruszki (korzeń)
- 50g marchwi
- Dwie łyżki
oleju kokosowego
- Dwie łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ugotuj bulion warzywny. Dodaj do niego buraki, zakwaś sokiem z cytryny i gotuj ok. dwie godziny. Odcedź barszcz i dopraw do smaku.
Całość dopełnij olejem kokosowym - jego dodatek pozwoli wzbogacić
smak i nadać tłustą konsystencję imitującą mięso, a dodatek
wysokokalorycznej śmietany okaże się zbędny.
Możesz również wzmocnić aromat buraków owijając je wcześniej w folię aluminiową i wsadzając do rozgrzanego piekarnika na ok.
30minut przed późniejszym gotowaniem. Wtedy ich smak będzie jeszcze
lepiej wyczuwalny.
Czas przygotowania: 15 minut (+ czas gotowania)
Grzybowa zupa krem
Aromatyczna zupa grzybowa bez wątpienia jest potrawą, której zapach szczególnie kojarzy nam się z obdarowywaniem prezentami, śpiewaniem kolęd i Kevinem, który jak co roku został w domu sam...
Składniki:
- 500g grzybów
- 250ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
- 200g włoskich warzyw na patelnię
- 140g pora
- 100g makaronu białkowego
- Łyżka natki pietruszki
- Dwa ząbki czosnku
-
Olej do
smażenia w formie sprayu
- Bazylia
- Łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
W garnku podsmaż pora. Następnie dodaj warzywa na patelnię oraz
pokrojone grzyby.
Zalej taką ilością wody, by przykryła zawartość garnka. Przypraw i gotuj przez 30 minut.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj razem z mlekiem. Gotuj
jeszcze przez 5 minut, a następnie zmiksuj wszystko blenderem na
krem. Ugotuj makaron i podawaj z zupą.
Posiekaną pietruszką dekoruj krem przelany już do miseczek.
Czas przygotowania: 30 minut
Mamy nadzieję, że prezentowane przepisy zyskają szerokie grono zwolenników. Choć to klasyczne dania wigilijne, to ich odsłona nieco różni się od typowych dań, bardzo często przepełnionych nadmiarem wysokokalorycznych składników.
Już jutro kolejna porcja przepisów - zapraszamy!
✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 22.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023
Czwartek, 21 grudnia 2023