Antyoksydanty w żywności - jak wzmocnić odporność poprzez polifenole?

Antyoksydanty w żywności - jak wzmocnić odporność poprzez polifenole?

Prawidłowo zbilansowana dieta ma zaspokoić potrzeby organizmu na każdej płaszczyźnie, nie tylko na substancje odżywcze takie: jak białko, węglowodany oraz tłuszcze.

Jej zadaniem jest także zapewnienie organizmowi dostępu do mikroelementów (witamin, minerałów) oraz przeciwutleniaczy, których wyjątkowe właściwości z pewnością Cię zainteresują.

Co to są antyoksydanty?  

Antyoksydanty, nazywane także antyutleniaczami oraz przeciwutleniaczami, są grupą związków, których właściwości pozwalają na skuteczną neutralizację wolnych rodników tlenowych.

Niestety, powstają one w dużych ilościach niemal w każdej żywej komórce organizmu. Pozostawione same sobie mogą być powodem poważnych uszkodzeń komórek, i co za tym idzie, sprzyjać ich przyśpieszonemu starzeniu się.

Jest to szczególnie widoczne w kontekście wyglądu i kondycji skóry, włosów oraz paznokci. Przeciwutleniacze wpływają także wzmacniająco na odporność organizmu na infekcje.

Regularne stosowanie antyoksydantów (np. polifenoli) wpływa na ograniczenie ryzyka rozwoju chorób uznawanych za „cywilizacyjne”, takich jak: degeneracja siatkówki oka, cukrzyca, czy nawet udar mózgu. Czyli jednak dieta, jaką się prowadzi przez większość życia, ma znaczenie – warto o tym pamiętać „zawczasu”.

Czy przeciwutleniacze wpływają na odporność?  

Spożywanie naturalnych antyoksydantów ma za zadanie wzmocnić układ odpornościowy w nierównej walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Niestety są one powodem powstawania stresu oksydacyjnego, który jest zaburzeniem równowagi w ich wytwarzaniu, a naturalizacją przez przeciwutleniacze.  

Wolne rodniki są cząsteczkami bardzo reaktywnego tlenu, które powstają w wyniki przemian metabolicznych (między innymi w procesie oddychania komórkowego lub procesów zapalnych).

Niestety pewna ich ilość trafia do organizmu wraz z pokarmem (np. metale ciężkie, konserwanty), jak i z powietrzem (zanieczyszczenia). Przez jeden niesparowany elektron, wolne rodniki usilnie dążą do przyłączenia się do komórek organizmu, w wyniku czego dochodzi do ich uszkodzenia.

Mogą zaszkodzić nawet materiałowi genetycznemu (DNA), jak i enzymom. Neutralizujące działanie antyutleniaczy polega na przyłączeniu się do wolnych rodników przy pomocy wspomnianego elektronu i zapobieżeniu ich dalszej szkodliwej aktywności z komórkami ciała. Właśnie w takiej postaci są one następnie usuwane z organizmu.

Jakie naturalne antyoksydanty znajdziemy w żywności?

Żywność, szczególnie ta nieprzetworzona pochodzenia roślinnego, jest bardzo bogatym źródłem związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Substancje te mają dużą reprezentację, jednak głównie są nimi: polifenole (w tym kwasy fenolowe, flawonoidy oraz antocyjany), witaminy A, C, E (w tym mieszanki tokoferoli), wszelkiej maści karotenoidy.

Ponadto: kwasy organiczne, wapń, chlorofiliny, selen, indole, glutation, fityniany, tiocyjaniany oraz izomery kwasy linolowego. Oczywiście, jest ich znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać.

Antyoksydanty doskonale wpływają na odporność,  zapewniając jej realne zwiększenie.

Produkty bogate w polifenole roślinne?

Jeżeli zastanawiasz się nad solidnymi dawkami polifenoli roślinnych - sięgnij po owoce, a jednocześnie zadbasz o naturalne antyoksydanty w prowadzonej diecie oraz zaspokoisz potrzeby swoich kubków smakowych.

Trudno bowiem wyobrazić sobie życie bez owoców. Jeżeli zatem poszukujesz przeciwutleniaczy postaw na borówkę (wysoką, brusznicę lub czernicę), żurawinę, porzeczkę (czarną i czerwoną), maliny, aronię, winogrona, jeżyny oraz truskawki.

Charakteryzują się one bardzo wysoką zawartością polifenoli roślinnych, które należą do najsilniejszych antyoksydantów zapewniających ochronę komórkom organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Oczywiście nie można zapominać o pomidorach, bez których wiele osób nie wyobraża sobie smacznych kanapek  (szczególnie w sezonie). Okazują się one znakomitym wyborem „na odporność”, co pozwala załatwić dwie sprawy jednym zamachem - zaspokoić swoje kubki smakowe, jak i wzmocnić układ immunologiczny.

Jak wzmocnić odporność poprzez polifenole?

Nadal zastanawiasz się jak wzmocnić swój układ immunologiczny? Pytanie wydaje się proste i paradoksalnie tym razem tak jest! Sięgaj po preparaty i produkty spożywcze bogate w naturalne polifenole.

Chodzi zarówno o  profesjonalnie przygotowane suplementy prozdrowotne, jak i w pełni naturalne produkty spożywcze, w tym owoce cytrusowe.

Największą popularnością cieszą się oczywiście owoce, warzywa, soki owocowe, jak i czerwone wino oraz zielona herbata. Czy zatem polifenole oraz wszelkiej maści naturalne antyoksydanty są dobrym wyborem na odporność? Doskonałym!

Suplementy wspierające antyoksydację organizmu kupisz w sklepie bcaa.pl 🛒


Paweł Zieliński

Środa, 5 sierpnia 2020

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł

Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł

Kwas L-askorbinowy to zdecydowanie witamina ciesząca się największą sławą. Przypisywana jej długa lista zdolności i korzyści z wysokiego spożycia sprawia, że zainteresowanie suplementacją utrzymuje się na wysokim poziomie od wielu lat. Na co rzeczywiście działa witamina C? W jakich produktach kwas L-askorbinowy występuje w największym stężeniu?

Jak wzmocnić odporność? Skuteczne suplementy na wzmocnienie organizmu

Jak wzmocnić odporność? Skuteczne suplementy na wzmocnienie organizmu

Jak wzmocnić odporność? Jak uchronić się przed rozwojem infekcji, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na wirusy i bakterie? Sprawdź jakie suplementy są skuteczne. Pamiętaj, że nie tylko witaminy są dobrym źródłem związków na odporność.

Omega 3 nie tylko na odporność

Omega 3 nie tylko na odporność

Od jakiegoś czasu o kwasach tłuszczowych omega-3 mówi się bardzo wiele. Czym właściwie są i czy warto wziąć je pod uwagę podczas doboru suplementacji? Czy rzeczywiście mają tak wiele właściwości prozdrowotnych? Sprawdź!

Mata do akupresury - właściwości, opinie, przeciwwskazania

Mata do akupresury - właściwości, opinie, przeciwwskazania

Od jakiegoś czasu jednym z jak może się wydawać nowatorskich gadżetów treningowych są maty do akupresury. Czy rzeczywiście pomysł na zastosowanie ich w regeneracji sportowców oraz leczeniu problemów zdrowotnych jest wynalazkiem ostatnich lat? Czy inwestycja w taką matę ma sens?

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!