Prawidłowo zbilansowana dieta ma zaspokoić potrzeby organizmu
na każdej płaszczyźnie, nie tylko na substancje odżywcze takie: jak
białko,
węglowodany
oraz tłuszcze.
Jej zadaniem jest także zapewnienie organizmowi dostępu do mikroelementów (witamin, minerałów) oraz przeciwutleniaczy, których wyjątkowe właściwości z pewnością Cię zainteresują.
Co to są antyoksydanty?
Antyoksydanty, nazywane także antyutleniaczami oraz
przeciwutleniaczami, są grupą związków, których właściwości
pozwalają na skuteczną neutralizację wolnych rodników
tlenowych.
Niestety, powstają one w dużych ilościach niemal w każdej żywej komórce organizmu. Pozostawione same sobie mogą być powodem poważnych uszkodzeń komórek, i co za tym idzie, sprzyjać ich przyśpieszonemu starzeniu się.
Jest to szczególnie widoczne w kontekście wyglądu i kondycji
skóry, włosów oraz paznokci. Przeciwutleniacze wpływają także
wzmacniająco na odporność organizmu na infekcje.
Regularne stosowanie antyoksydantów (np. polifenoli) wpływa na ograniczenie ryzyka rozwoju chorób uznawanych za „cywilizacyjne”, takich jak: degeneracja siatkówki oka, cukrzyca, czy nawet udar mózgu. Czyli jednak dieta, jaką się prowadzi przez większość życia, ma znaczenie – warto o tym pamiętać „zawczasu”.
Czy przeciwutleniacze wpływają na odporność?
Spożywanie naturalnych antyoksydantów ma za zadanie wzmocnić układ odpornościowy w nierównej walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Niestety są one powodem powstawania stresu oksydacyjnego, który jest zaburzeniem równowagi w ich wytwarzaniu, a naturalizacją przez przeciwutleniacze.
Wolne rodniki są cząsteczkami bardzo reaktywnego tlenu,
które powstają w wyniki przemian metabolicznych (między innymi w procesie oddychania komórkowego lub procesów zapalnych).
Niestety pewna ich ilość trafia do organizmu wraz z pokarmem
(np. metale ciężkie, konserwanty), jak i z powietrzem
(zanieczyszczenia). Przez jeden niesparowany elektron, wolne
rodniki usilnie dążą do przyłączenia się do komórek organizmu, w wyniku czego dochodzi do ich uszkodzenia.
Mogą zaszkodzić nawet materiałowi genetycznemu (DNA), jak i enzymom. Neutralizujące działanie antyutleniaczy polega na przyłączeniu się do wolnych rodników przy pomocy wspomnianego elektronu i zapobieżeniu ich dalszej szkodliwej aktywności z komórkami ciała. Właśnie w takiej postaci są one następnie usuwane z organizmu.
Jakie naturalne antyoksydanty znajdziemy w żywności?
Żywność, szczególnie ta nieprzetworzona pochodzenia roślinnego,
jest bardzo bogatym źródłem związków o silnych właściwościach
antyoksydacyjnych. Substancje te mają dużą reprezentację, jednak
głównie są nimi: polifenole (w tym kwasy fenolowe, flawonoidy oraz
antocyjany), witaminy A, C, E (w tym
mieszanki tokoferoli), wszelkiej maści karotenoidy.
Ponadto: kwasy organiczne, wapń, chlorofiliny,
selen,
indole, glutation,
fityniany, tiocyjaniany oraz izomery kwasy
linolowego. Oczywiście, jest ich znacznie więcej, niż mogłoby
się wydawać.
Antyoksydanty doskonale wpływają na odporność, zapewniając jej realne zwiększenie.
Produkty bogate w polifenole roślinne?
Jeżeli zastanawiasz się nad solidnymi dawkami polifenoli
roślinnych - sięgnij po owoce, a jednocześnie zadbasz o naturalne
antyoksydanty w prowadzonej diecie oraz zaspokoisz potrzeby swoich
kubków smakowych.
Trudno bowiem wyobrazić sobie życie bez owoców. Jeżeli zatem
poszukujesz przeciwutleniaczy postaw na borówkę (wysoką,
brusznicę lub czernicę), żurawinę, porzeczkę (czarną i czerwoną), maliny, aronię, winogrona, jeżyny oraz
truskawki.
Charakteryzują się one bardzo wysoką zawartością polifenoli
roślinnych, które należą do najsilniejszych antyoksydantów
zapewniających ochronę komórkom organizmu przed stresem
oksydacyjnym.
Oczywiście nie można zapominać o pomidorach, bez których wiele osób nie wyobraża sobie smacznych kanapek (szczególnie w sezonie). Okazują się one znakomitym wyborem „na odporność”, co pozwala załatwić dwie sprawy jednym zamachem - zaspokoić swoje kubki smakowe, jak i wzmocnić układ immunologiczny.
Jak wzmocnić odporność poprzez polifenole?
Nadal zastanawiasz się jak wzmocnić swój układ immunologiczny?
Pytanie wydaje się proste i paradoksalnie tym razem tak jest!
Sięgaj po preparaty i produkty spożywcze bogate w naturalne
polifenole.
Chodzi zarówno o
profesjonalnie przygotowane suplementy prozdrowotne, jak i w pełni naturalne produkty spożywcze, w tym owoce cytrusowe.
Największą popularnością cieszą się oczywiście owoce, warzywa, soki owocowe, jak i czerwone wino oraz zielona herbata. Czy zatem polifenole oraz wszelkiej maści naturalne antyoksydanty są dobrym wyborem na odporność? Doskonałym!
Suplementy wspierające antyoksydację organizmu kupisz w sklepie bcaa.pl 🛒
Paweł Zieliński
Środa, 5 sierpnia 2020