Białka konopne wzbogacają dietę o solidną dawkę naturalnych witamin z grupy B, E oraz o szereg niezwykle istotnych minerałów (między innymi potas, żelazo, cynk, miedż, wapń oraz fosfor). Konopie siewne często są błędnie kojarzone z marihuaną (konopią indyjską), co rodzi pewien niepokój. Białko konopne jest oczywiście w pełni legalne i bezpieczne dla zdrowia. Mogą z niego korzystać wszystkie osoby, w tym także aktywni fizycznie wegetarianie.
Właściwości białka konopnego
Białka konopne wykazują wiele pozytywnych właściwości.
Każda z nich wynika z zawartych w porcji preparatu substancji
aktywnych (witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych NNKT oraz
wartościowych protein).
Dostarczają one 20 niezbędnych aminokwasów w odpowiednich
proporcjach, co stawia je w czołówce białek roślinnych oferowanych
sportowcom, jak i osobom dbającym o odpowiedni sposób odżywiania.
Wśród białek konopnych znajdziesz aminokwasy esencjonalne, czyli
takie, których synteza w organizmie nie jest możliwa. Jednymi z ważniejszych są: metionina, cysteina oraz arginina stanowiąca
źródło siarki niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania i aktywacji
enzymów.
Ponadto każda porcja tego białka świetnie się przyswaja i z powodzeniem może być wykorzystywana w żmudnym procesie budowy upragnionej muskulatury. Sprzyja również lepszej regeneracji potreningowej.
Sprawdź także:
Czy warto stosować olejek CBD?
Konopie siewne, znaczenie w sporcie
Białko konopne jest wyjątkowo wartościowym dodatkiem w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie oraz dbającej o odpowiednio
zrównoważony jadłospis.
Stanowi bowiem źródło wielu substancji odżywczych, nie tylko
protein. Jednak warunkiem zachowania pełni właściwości substancji
aktywnych jest tłoczenie konopi na zimno. Stanowi to
gwarancję nienaruszonej struktury białka, ale także kwasów
tłuszczowych z grup omega 3, 6 i 9.
Nie można zapominać oczywiście o witaminach z grupy B znanych ze swojego szerokiego spektrum działania i wpływu na gospodarkę energetyczną organizmu. Konopie stanowią także źródło wielu minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i to na wielu jego płaszczyznach.
Regularne przyjmowanie konopi dostarcza do organizmu wielu cennych substancji odżywczych, w tym białka, co przekłada się na:
- poprawę regeneracji powysiłkowej (podstawą szybkiej odbudowy mikrouszkodzeń mięśni powstałych podczas treningów jest odpowiedniej klasy białko będące najważniejszym ich budulcem),
- stymulację układu immunologicznego (proteiny konopne są źródłem również albumin (białek globularnych) stanowiących podstawę prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu człowieka),
- wsparcie układu pokarmowego/trawiennego (jest to zasługą naturalnego błonnika, którego odpowiednia podaż sprzyja prawidłowej pracy jelit),
- działanie profilaktyczne dla układu krwionośnego (wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz odpowiednich aminokwasów sprawia, że białko konopne ogranicza choroby serca oraz wpływa pozytywnie na cały układ krwionośny),
- poprawę kondycji i stanu skóry oraz włosów (wynika to z dużej zawartości witaminy E będącej silnym przeciwutleniaczem, ale także solidnej koncentracji kwasów omega 3, 6 i 9),
- ograniczenie odczynów zapalnych (konopie wykazują właściwości łagodzące stany zapalne, jakie mogą mieć miejsce w organizmie).
Czy nasiona konopi uzależniają?
Proteiny pozyskiwane z konopi siewnej nie posiadają w sobie
związków odurzających. Jednak ze względu na fakt ich częstego
mylenia z konopiami indyjskimi należy błąd ten prostować, by
uniknąć zbędnych kontrowersji.
Konopie siewne nie zawierają żadnych substancji toksycznych, ani też psychoaktywnych. Mogą być z powodzeniem spożywane przez wszystkich ludzi ceniących naturalne i wartościowe białko. Stanowi ono ciekawą alternatywę dla osób cierpiących na niedobory laktazy (enzymu trawiącego cukier mleczny).
Czy warto kupić białko konopne?
Każdorazowa porcja białka
konopnego charakteryzuje się ciekawym profilem aminokwasowym,
jest wolna od laktozy oraz glutenu, którego wystrzega się wiele
osób. Polecane jest często podczas nietolerancji pokarmowych oraz
alergii.
Konopie to nie tylko źródło naturalnego białka, ale także
wielu substancji odżywczych: kwasów tłuszczowych omega 3, 6, ale
także 9, którym towarzyszy wiele witamin oraz bardzo ważnych dla
prawidłowego funkcjonowania minerałów.
Nie bez powodu uznawane jest ono za "super food" ("super żywność"). Wykazuje bowiem szerokie prozdrowotne działanie, wpływając pozytywnie, między innymi na układ odpornościowy, krwionośny, pokarmowy, ale także mięśniowy. Zgodnie z informacjami dostępnymi w sieci białka konopne mogą w pewnym zakresie ograniczać przewlekłe stany zapalne oraz poprawić kondycję skóry oraz włosów.
Pełne właściwości konopi są w dalszym ciągu badane, jednak już aktualne wyniki sprawiają, że są one bardzo istotnym i wartościowym dodatkiem do diety każdego człowieka, który stara się świadomie odżywiać w każdym dniu. Stosując dodatek białka konopnego można tylko zyskać, bowiem nie zmienia ono (w małych ilościach) nawet smaku i aromatu potraw. Podstawą zdrowia była, jest i zawsze będzie odpowiednio zrównoważona i urozmaicona dieta.
Paweł Zieliński
Czwartek, 4 marca 2021