Dieta osób trenujących siłowo kojarzona jest z monotonnym
żywieniem opartym na kurczaku z ryżem i warzywami. Sam ten
stereotyp już na starcie potrafi zniechęcić wielu amatorów siłowni
do podjęcia próby rozplanowania swojego jadłospisu i przestrzegania
jego założeń. Okazuje się jednak, że menu niezbędne do naszego
rozwoju w kształtowaniu sylwetki w żadnym wypadku nie powinno
odbierać przyjemności z jedzenia, gdyż wszystko to zależne jest od
naszej kreatywności w kuchni i chęci do przyrządzania
potraw.
Oto kilka propozycji, które być może raz na zawsze odmienią
Wasze podejście do diety i filetów z piersi kurczaka zawartych
nawet w codziennym menu.
1. Grahamka z pastą z kurczaka i jajka
Składniki:
- 2x bułka grahamka (ok.65g jedna)
- 150g piersi z kurczaka
- 60g rzodkiewki
- całe jajo kurze (ok.55g)
- 40g jogurtu naturalnego
- bazylia
- oregano
- sól himalajska
- mielona papryka chili
- pieprz mielony
Sposób przygotowania:
W jednym garnuszku ugotuj jajko na twardo, a w drugim kurczaka z przyprawami i ziołami. Z jajka i kurczaka, dodając jogurt naturalny zrób przy pomocy blendera pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bułkę posmaruj pastą i połóż na niej plastry rzodkiewki.
Czas przygotowania: 25minut
Kalorie: 608
Białka: 54g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 70g
2. Kurczak z sosem chili-mango
Składniki:
- 150g piersi z kurczaka
- 250g mango
- 15g limonki
- 10g papryczki chili
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżeczka octu jabłkowego z dojrzałych jabłek
- łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 3g soli
- niewielki ząbek czosnku
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 60g ryżu basmati
- kolendra świeża
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, sól i pieprz. Pokrojone wzdłuż filety z kurczaka obtocz w marynacie i odstaw na 30 minut. Obierz mango i jego trzy ćwiartki przełóż do blendera. Dodaj czosnek, chili, ocet i zmiksuj. Pozostawioną ćwiartkę pokrój na drobne kawałki.
Mięso i mango grilluj na rozgrzanej patelni aż nabiorą rumianego
koloru. Podawaj z ryżem basmati, polane z sosem chili-mango i posypane świeżą kolendrą.
Czas przygotowania: 45 minut
Kalorie: 565
Białka: 39g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 80g
3. Pierś z kurczaka pieczona w słodkim rękawie
Składniki:
- 150g piersi z kurczaka
- 150g jabłka
- 70g kaszy bulgur
- 30g rodzynek
- 10g oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Do rękawa do pieczenia włóż pokrojoną w szerokie paski pierś z kurczaka, plastry jabłka, rodzynki i olej. Przypraw i szczelnie
zawiąż. Piecz w temperaturze 180 stopniu przez około 30 minut.
Podawaj z kaszą.
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia i gotowania
kaszy
Kalorie: 646
Białka: 42g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 76g
4. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Składniki:
- 150g polędwiczek z kurczaka
- 300g krojonych pomidorów z puszki (bez dodatku soli i cukru)
- 120g pieczarek
- 100g makaronu pełnoziarnistego penne, np. OstroVit Makaron
Białkowy 500g
- 50g pora
- 30g sera mozzarella
- jeden ząbek czosnku
- łyżeczka oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
- bazylia (najlepiej świeża)
- pół szklanki wody
- sól
- pieprz mielony
- 5g oregano
Sposób przygotowania:
Pokrój pieczarki, pora i mięso, a czosnek przepuść przez praskę.
Podsmaż i dopraw lekko solą i pieprzem.
Pomidory przelej do miseczki i dodaj do nich wodę i przyprawy.
Do naczynia żaroodpornego wsyp surowy makaron, a następnie zalej go
sosem pomidorowym (samym płynem bez pomidorów). Wsyp pomidory na
patelnię z pieczarkami i mięsem. Wymieszaj.
Przełóż mięsny farsz do naczynia żaroodpornego i posyp startą
mozzarellą. Zakryj naczynie bądź zawiń je folią aluminiową. Piecz
ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pięć minut
przed końcem zdejmij przykrycie z naczynia, by pozwolić przypiec
się mozzarelli. Przed podaniem na talerzach posyp zapiekankę
bazylią.
Czas przygotowania: 45 minut
Kalorie: 671
Białka: 59g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 74g
5. Pierś z kurczaka w sezamie
Składniki:
- 150g piersi z kurczaka
- 400g batatów
- 10g sezamu
- 5g oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
- 3g słodkiej papryki mielonej
- pieprz czarny mielony
- sól
- bezkaloryczny spray do smażenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż do niego pokrojone w talarki bataty na spryskanej bezkalorycznym sprayem do smażenia
folii aluminiowej. Piecz 30 minut.
Pierś dopraw przyprawami, a następnie obtocz w sezamie. Rozgrzej na
patelni olej rzepakowy i smaż kotleciki na złoty kolor z obu
stron.
Czas przygotowania: 40 minut
Kalorie: 616
Białka: 5942g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 70g
Do prezentowanych przepisów świetnie sprawdzą się oleje do
smażenia:
Real Pharm Coconut Oil Refined 1000ml
Best Joy Cooking Spray 100% Canola Oil 201g
OstroVit Olej rzepakowy nierafinowany 500ml
Możesz również wykorzystać unikalną kompozycję przypraw zawartą w produkcie
Piątek, 16 marca 2018