Dieta osób trenujących siłowo kojarzona jest z monotonnym żywieniem opartym na kurczaku z ryżem i warzywami. Sam ten stereotyp już na starcie potrafi zniechęcić wielu amatorów siłowni do podjęcia próby rozplanowania swojego jadłospisu i przestrzegania jego założeń. Okazuje się jednak, że menu niezbędne do naszego rozwoju w kształtowaniu sylwetki w żadnym wypadku nie powinno odbierać przyjemności z jedzenia, gdyż wszystko to zależne jest od naszej kreatywności w kuchni i chęci do przyrządzania potraw.

Oto kilka propozycji, które być może raz na zawsze odmienią Wasze podejście do diety i filetów z piersi kurczaka zawartych nawet w codziennym menu.

1. Grahamka z pastą z kurczaka i jajka

Składniki:

  • 2x bułka grahamka (ok.65g jedna)
  • 150g piersi z kurczaka
  • 60g rzodkiewki
  • całe jajo kurze (ok.55g)
  • 40g jogurtu naturalnego
  • bazylia
  • oregano
  • sól himalajska
  • mielona papryka chili
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

W jednym garnuszku ugotuj jajko na twardo, a w drugim kurczaka z przyprawami i ziołami. Z jajka i kurczaka, dodając jogurt naturalny zrób przy pomocy blendera pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bułkę posmaruj pastą i połóż na niej plastry rzodkiewki.

Czas przygotowania: 25minut

Kalorie: 608
Białka: 54g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 70g

2. Kurczak z sosem chili-mango

Składniki:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 250g mango
  • 15g limonki
  • 10g papryczki chili
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka octu jabłkowego z dojrzałych jabłek
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 3g soli
  • niewielki ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 60g ryżu basmati
  • kolendra świeża

Sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, sól i pieprz. Pokrojone wzdłuż filety z kurczaka obtocz w marynacie i odstaw na 30 minut. Obierz mango i jego trzy ćwiartki przełóż do blendera. Dodaj czosnek, chili, ocet i zmiksuj. Pozostawioną ćwiartkę pokrój na drobne kawałki.

Mięso i mango grilluj na rozgrzanej patelni aż nabiorą rumianego koloru. Podawaj z ryżem basmati, polane z sosem chili-mango i posypane świeżą kolendrą.

Czas przygotowania: 45 minut

Kalorie: 565
Białka: 39g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 80g

3. Pierś z kurczaka pieczona w słodkim rękawie

Składniki:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 150g jabłka
  • 70g kaszy bulgur
  • 30g rodzynek
  • 10g oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Do rękawa do pieczenia włóż pokrojoną w szerokie paski pierś z kurczaka, plastry jabłka, rodzynki i olej. Przypraw i szczelnie zawiąż. Piecz w temperaturze 180 stopniu przez około 30 minut. Podawaj z kaszą.

Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia i gotowania kaszy

Kalorie: 646
Białka: 42g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 76g

4. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki:

  • 150g polędwiczek z kurczaka
  • 300g krojonych pomidorów z puszki (bez dodatku soli i cukru)
  • 120g pieczarek
  • 100g makaronu pełnoziarnistego penne, np. OstroVit Makaron Białkowy 500g
  • 50g pora
  • 30g sera mozzarella
  • jeden ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • pół szklanki wody
  • sól
  • pieprz mielony
  • 5g oregano

Sposób przygotowania:

Pokrój pieczarki, pora i mięso, a czosnek przepuść przez praskę. Podsmaż i dopraw lekko solą i pieprzem.

Pomidory przelej do miseczki i dodaj do nich wodę i przyprawy. Do naczynia żaroodpornego wsyp surowy makaron, a następnie zalej go sosem pomidorowym (samym płynem bez pomidorów). Wsyp pomidory na patelnię z pieczarkami i mięsem. Wymieszaj.

Przełóż mięsny farsz do naczynia żaroodpornego i posyp startą mozzarellą. Zakryj naczynie bądź zawiń je folią aluminiową. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pięć minut przed końcem zdejmij przykrycie z naczynia, by pozwolić przypiec się mozzarelli. Przed podaniem na talerzach posyp zapiekankę bazylią.

Czas przygotowania: 45 minut

Kalorie: 671
Białka: 59g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 74g

5. Pierś z kurczaka w sezamie

Składniki:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 400g batatów
  • 10g sezamu
  • 5g oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 3g słodkiej papryki mielonej
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • bezkaloryczny spray do smażenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż do niego pokrojone w talarki bataty na spryskanej bezkalorycznym sprayem do smażenia folii aluminiowej. Piecz 30 minut.
Pierś dopraw przyprawami, a następnie obtocz w sezamie. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż kotleciki na złoty kolor z obu stron.

Czas przygotowania: 40 minut

Kalorie: 616
Białka: 5942g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 70g

Do prezentowanych przepisów świetnie sprawdzą się oleje do smażenia:

{{thumb_8680:link}}{{8680:Real Pharm Coconut Oil Refined 1000ml}}

{{thumb_8213:link}}{{8213:Best Joy Cooking Spray 100% Canola Oil 201g}}

{{thumb_9518:link}}{{9518:OstroVit Olej rzepakowy nierafinowany 500ml}}

Możesz również wykorzystać unikalną kompozycję przypraw zawartą w produkcie

{{thumb_9431:link}}{{9431:UNS Mr. Kurczakos 180g}}

Spis treści

Loading...