Grill jest jednym z podstawowych punktów w okresie wiosenno-letnim. Zadane pytanie: "co na grilla?" kończy się najczęściej tłustą kiełbasą, kalorycznymi sosami, chlebem oraz butelką z piwem. Jednak przy odrobinie chęci, zaangażowania i wiedzy możemy wprowadzić zdrowe potrawy na grilla, tak by żadnemu z ćwiczących nie przyszło do głowy zabieranie ze sobą pojemnika z ryżem, kurczakiem i brokułami.
Dania z grilla same w sobie nie są niczym złym, o ile zadbamy o kilka kluczowych aspektów.
O czym trzeba pamiętać szykując potrawy z grilla?
1. Nie kupuj gotowych zestawów
Popularne gotowe zestawy grillowe cieszą się ogromnym
zainteresowaniem. Nie wymagają od nas czasu na przygotowanie,
nieźle smakują, są zazwyczaj oznaczone hasłem ''promocja!'' bądź
''okazja!'' - nic tylko brać. Jednak nie do końca.
Niestety często się zdarza, że te pięknie wyglądające plastry
karkówki czy boczku są już bardzo mocno ''na wykończeniu'', bo ich
termin przydatności jest na wyciągnięcie ręki. Co więcej,
producenci chętnie stosują chemiczne mieszkanki oparte na oleju i przyprawach, tak by gotowe dania na grilla mogły jeszcze bez trudu
znaleźć chętnego do zakupu.
Niestety chemiczny skład tak przygotowanej potrawy na grilla często odczuwamy na sobie później, kiedy zaczynają się pojawiać problemy gastryczne.
Zdrowy fast food także jest możliwy do osiągnięcia -
przygotowanie dań samemu wcale nie musi być czasochłonne.
2. Rozpałki na grilla omijaj szerokim łukiem
Kolejny punkt, który wcale nie musiałby się na tej liście
znaleźć. Rozpałki - produkt, który błyskawicznie rozpala ogień i podtrzymuje go. Jak przygasa, to jeszcze go dokładamy, nawet jeśli
kiełbaska już leży na ruszcie. Większość z nas nawet nie próbuje
rozpalić grilla bez rozpałki.
Substancje w niej zawarte unoszą się do góry i błyskawicznie
osiadają na mięsie, warzywach czy chlebie, który leży na ruszcie - i możemy być pewni, że nie są to korzystnie działające witaminy i minerały.
3. Tacki aluminiowe to nie jest dobry pomysł na grilla
Niestety, podobnie jak w przypadku rozpałki, pod wpływem
wysokiej temperatury szkodliwe substancje z tacek czy folii
aluminiowych bez trudu przedostają się do mięsa. Jedną z nich jest
glin, który wykorzystywany jest właśnie do produkcji takich wyrobów
lub choćby... silników i karoserii samochodowych.
A warto dodać, że nadmiar glinu wpływa negatywnie w funkcjonowanie układu nerwowego.
4. Nie pal przygotowanej potrawy na grilla
Nie przetrzymuj przygotowywanego dania na grilla zbyt długo nad
ogniem. Zrozumiałym jest, że lato i wysokie temperatury nie
sprzyjają chęciom do stania na baczność i pilnowania stanu mięsa na
ruszcie.
Warto jednak pilnować, by mięso nie zostało zwęglone, gdyż po
jednym takim posiłku możemy mieć w organizmie ogromną ilość
substancji smolistych nie paląc przy tym dużej ilości
papierosów.
Zdrowe dania na grilla
1. Szaszłyki z łososia i szparagów
Składniki:
- 600g fileta z łososia
- 300g szparagów
- 1 duża cebula
- sok z 1/2 cytryny
- sól i ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Łososia kroimy na kwadratowe kawałki ok. 3cm na 3cm. Szparagi
gotujemy do odpowiadającego nam poziomu twardości 8-10 minut i kroimy. Cebulę obieramy, dzielimy na ćwiartki i rozwarstwiamy.
Solimy i doprawiamy łososia według własnych preferencji po czym
nabijamy na patyczki do szaszłyków kolejno: ryba, cebula,
szparag.
Pieczemy ok. 15 minut co jakiś czas obracając, a przed podaniem
polewamy odrobiną soku z cytryny.
2. Kofty z indyka
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula
- kminek
- kolendra
- sól i ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zioła i sól. Wyrabiamy tak, by całość tworzyła zwartą, twardą konsystencję, która bez trudu utrzyma się na patyczkach do szaszłyków. Formujemy owalne kotlety, do środka których wkładamy plasterki mozzarelli i szczelnie zawijamy. Nabijamy na patyczki i pieczemy ok. 20 minut co jakiś czas obracając.
Przed podaniem warto polać kofty niskokalorycznym sosem, który wzmocni ich walory smakowe.
6PAK
Zero Sauce - sos do grilla
3. Aromatyczny filet z kurczaka
- 1 filet z kurczaka
- oliwa z oliwek
- dwa ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Pojedynczą umytą pierś przekrajamy na pół. Mieszamy oliwę z przyprawami, czosnkiem i wkładamy do marynaty mięso. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Pieczemy na grillu po 10 minut na każdej ze stron. Zależnie od temperatury żaru może się przydać także do pryskania olej w sprayu.
Best
Joy Cooking Spray Garlic Oil - czosnkowy olej w sprayu
Jeśli lubisz mięso drobiowe sprawdź nasz
przepis na fit tortillę, którą także możesz grillować.
4. Orzeźwiająca sałatka na grilla
Składniki:
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 30g rukoli
- 30g szpinaku
- 30g roszponki
- 20g żurawiny
- 50g sera feta
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce i mieszamy.
Lubisz łączyć smak słony ze słodkim? Dodaj do sałatki kilka niskokalorycznych kropli smakowych.
BioTech USA Zero Drops - krople smakowe
5. Sos czosnkowy
kropli
Składniki:
- 400g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- bazylia świeża
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę, Dodajemy do jogurtu wraz z przyprawami i posiekaną drobno bazylią. Sos najlepiej smakuje po co najmniej 30 minutach w lodówce.
Dania na grilla w wersji light
Odejdź od monotonii, poznaj nowe smaki i podbij wartość odżywczą przygotowując zdrowsze potrawy na grilla. Pamiętaj, że kaszanka, kiełbasa, tłuste sosy i karczek to nie są jedyne dania na grilla, jakie możesz przygotować.
Eksperymentuj, szukaj zdrowszych odpowiedników, nie bój się łączyć smaków i próbować, a z pewnością stworzysz swój sam FIT pomysł na grilla.
Michał Kusyk
Tekst został oryginalnie opublikowany 29.07.2020r. i zaktualizowany 27.04.2023r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Piątek, 28 kwietnia 2023