A może by tak zastąpić znane ciężkostrawne dania lżejszymi? Poznaj 5 pomysłów na fit potrawy, które przygotujesz i zjesz bez wyrzutów sumienia nie tylko podczas świąt!
Pomysły na wigilijne fit potrawy
Uwielbiasz tradycyjne potrawy i desery takie jak zupa grzybowa, sernik czy pasztet? Okazuje się, że nie wszystkie ciasta muszą być wysokokaloryczne i obfitować w cukier.
Możesz łatwo zastąpić ciężkostrawne, przetworzone składniki zdrowszymi. Oto kilka naszych propozycji, które sprawdzą się nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
1. Dietetyczny sernik z odżywką białkową
Ten przepis to świetna opcja dla każdego, kto lubi słodkie desery, ale zwraca też uwagę na to, co je. Nie ma w nim mąki, białego cukru ani masła.
Składniki na spód:
- 150 g płatków owsianych,
- 40 g masła orzechowego,
- 40 g oleju kokosowego,
- 100 g daktyli
- 50 ml mleka.
Masa serowa:
- 800 g mielonego twarogu,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 4 jaja,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru,
- 100 g odżywki białkowej np. Trec Isolate
100
- 100 g miodu.
Polewa orzechowa:
- 100 g masła orzechowego
- 50 g miodu,
- 2 łyżki mleka,
- 50 g orzechów (laskowych lub innych) do dekoracji.
Przygotowanie:
Spód: Zalej wrzątkiem daktyle i poczekaj 15 minut, aż zmiękną. Odcedź. Zblenduj. Zmiel płatki owsiane. Wymieszaj składniki na spód i wyłóż na formę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
Masa serowa: Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i zmiksuj wszystkie składniki za pomocą miksera. Wyłóż na spód.
Piecz przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
2. Lekka zupa grzybowa
To prosta, a zarazem wykwintna i bardzo aromatyczna zupa, która idealnie sprawdzi się w sezonie zimowym. W tej wersji nie używamy śmietany, masła ani oleju.
Składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych, lub pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 800 g bulionu warzywnego,
- 250 g mleka,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- makaron łazanki,
- natka pietruszki do dekoracji,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Wlej do garnka odrobinę wody i wrzuć pokrojoną drobno cebulkę. Duś, aż cebulka się zeszkli.
- Wrzuć do garnka umyte i pokrojone grzyby. W razie potrzeby dolej trochę wody.
- Po kilku minutach wlej bulion, dodaj pokrojone marchewki, starty ząbek czosnku i liście laurowe.
- Zblenduj mleko z płatkami drożdżowymi. Podgrzej i wrzuć do garnka.
- Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć ugotowany wcześniej makaron. Podawaj z natką pietruszki.
3. Fit pasztet drobiowy
Zamiast tradycyjnego, tłustego pasztetu wybierz tę wersję fit.
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- kilka zielonych liści pora,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- przyprawy: 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cząbru, 1/2 łyżeczki imbiru, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ugotuj mięso z kurczaka do miękkości z dodatkiem warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku. Następnie wyrzuć kostki i chrząstki, a mięso wraz z warzywami i namoczoną w bulionie bułką zmiel w maszynce. Dodaj jajko i przyprawy. Przełóż masę do foremek i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
4. Zimowa granola
Składniki:
- 250g płatków owsianych,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 10 posiekanych suszonych śliwek,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów,
- garść owoców goji,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Posiekaj bakalie, dodaj płatki owsiane i cynamon.
- Dodaj miód.
- Wymieszaj.
- Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
5. Ryba po grecku bez smażenia
Ryba po grecku to tradycyjne zimowe danie. Jednak nie każdy wie, że można ją przygotować w piekarniku bez niepotrzebnego tłuszczu. Zdecydowanie polecamy taką lżejszą wersję!
Składniki:
- 700-800g filetów dorsza lub innej ryby,
- 6 marchewek,
- 1 seler,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- cytryna,
- 1/2 kostki rosołowej.
Przygotowanie:
- Natrzyj rybę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie upiecz w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
- Zetrzyj na tarce marchew, seler i pietruszkę. Zalej wrzątkiem z dodatkiem kostki rosołowej. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Podsmaż cebulę na oleju lub duś w wodzie i dodaj do warzyw wraz z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
- Ułóż warzywa na rybie.
Czy trzeba być fit w święta?
Rodzinne spotkania kojarzą się z suto zastawionym stołem, gdzie
nasza silna wolna jest wystawiona na próbę. Przyrządzamy wtedy
ulubione potrawy, które są bombami kalorycznymi. Czy kilkudniowa
przerwa od fit życia może pozbawić nas ciężko wypracowanych
efektów?
Bez obaw - nie musimy się tym przejmować, jeśli zjemy więcej przez 2-3 dni o ile później wrócimy do zdrowych nawyków żywieniowych. Co więcej, chwilowe zapomnienie o diecie dobrze wpłynie na naszą psychikę i sprawi, że zyskamy dodatkową motywację, by w nowym roku wrócić na siłownię.
Jak być fit w święta Bożego Narodzenia?
Wiele osób zastanawia się jak być fit w święta Bożego Narodzenia? Odpowiedź jest prosta. Podczas takich i innych rodzinnych spotkań wypróbuj nasze przepisy na fit potrawy. Co jeszcze możesz zrobić, by czuć się dobrze w tym okresie?
- Nie rezygnuj z treningu, tłumacząc sobie, że już i tak wszystko stracone. Ćwiczenia z pewnością poprawią twój metabolizm i nastrój.
- Pij duże ilości wody. Zacznij dzień od ciepłej wody z cytryną, co pomoże Ci nawodnić organizm.
- Zamiast cukru wybierz erytrytol lub inne zdrowe słodziki.
- Wybierz potrawy zawierające duże ilości białka na przykład ryby.
- Jedz małe ilości posiłków.
Jak to dobrze, że nie musimy rezygnować z ulubionych tradycyjnych dań. Możemy przygotować ich fit wersje! Zachęcamy do wypróbowania powyższych przepisów.
Klaudia Pieczykolan
Środa, 23 grudnia 2020