5 najczęstszych błędów żywieniowych

5 najczęstszych błędów żywieniowych

Droga do wymarzonej sylwetki bywa trudna i wymagająca. Z pewnością każdy z nas choć raz zadał sobie pytanie: „Czy aby na pewno moje odżywianie jest właściwe, bym osiągnął swój cel?” Jak mawiają błądzić jest rzeczą ludzką, jednak unikanie owych błędów w diecie bez wątpienia ułatwi nam rozwój. Oto lista najczęściej spotykanych mankamentów w jadłospisach, które potrafią całkowicie zahamować nasze postępy.

1. Gwałtowne zmiany sposobu odżywiania

O ile częsta w Nowym Roku, choć zazwyczaj nie trwająca długo zmiana w postaci definitywnej rezygnacji ze słodyczy, czy fast foodów przynieść może bardzo wiele korzyści, to nie wszystkie tak agresywne roszady żywieniowe będą równie pożądane. Przede wszystkim mamy tutaj na myśli drastyczne obcinanie puli dostarczanych kalorii i przechodzenie na ''diety cud'', które zazwyczaj wiążą się z głodówką i bardzo mocnym ograniczeniem produktów, co prowadzić może do licznych niedoborów w naszym organizmie.

Napawające optymizmem początkowe efekty w postaci utraty masy ciała szybko okażą się jedynie chwilowym skutkiem, który błyskawicznie po spożyciu większych ilości kcal wróci z nawiązką – tak zwanym efektem ''jojo''. Stosowanie tego typu odżywiania niesie za sobą także szereg niekorzystnych zmian, wpływających przede wszystkim na nasze zdrowie i samopoczucie. Spowolnienie przemiany materii, problemy z kondycją psychofizyczną i układem hormonalnym, niedobór witamin, minerałów i związków niezbędnych do życia oraz utrata mięśni – to jedynie kilka z długiej listy negatywnych skutków diet o zbyt niskiej ilości kalorii.

2. Ilość posiłków w diecie

Jedną z najczęstszych odpowiedzi na pytanie o to jak zdrowo się odżywiać bez wątpienia jest: „Należy spożywać co najmniej pięć posiłków dziennie!”. Choć nie sposób z powyższym twierdzeniem się nie zgodzić, niestety osoby te zapytane o powód takiego zachowania w zdecydowanej większości nie będą w stanie poprawnie wyjaśnić tej kwestii. Przyjęło się, że spożywanie większej ilości posiłków w ciągu doby ma kluczowy wpływ na tempo metabolizmu – im większa ich ilość, tym miałby on być szybszy.

Liczne badania przeprowadzone w ostatnich latach wskazują jednak, iż w tym kontekście nie ma najmniejszego znaczenia czy w naszym jadłospisie jest osiem pozycji, czy zaledwie trzy. Jak jednak wspomnieliśmy teoria o korzyściach płynących z większej ilości posiłków w ciągu dnia jest jak najbardziej słuszna z innego względu. Długa przerwa np. pomiędzy śniadaniem a obiadem, bądź zbyt wczesne spożycie kolacji (przypomina się nadal popularne ''nie jedz po 18'') zwiększa ryzyko napadów tak zwanego wilczego głodu – jednej z najczęstszych przyczyn nieudanego odchudzania i redukcji tkanki tłuszczowej.

Jest to moment, kiedy porażki doznaje przede wszystkim nasza psychika i nie jesteśmy w stanie zapanować nad apetytem, pochłaniając wielokrotnie większe ilości kalorii niż było to w założeniach diety. Skutecznym sposobem będą tutaj równe i stosunkowo niedługie przerwy pomiędzy posiłkami, spożywanymi o stałych porach – organizm przyzwyczajając się do nich nie będzie domagał się dodatkowych kalorii o nieoczekiwanych porach, a zbliżający się niebawem kolejny posiłek pozwoli łatwiej wytrzymać bez podjadania.

3. Wiara w magię zdrowej żywności

Moda na zdrową żywność i produkty typu ''fit'' trwa w najlepsze. W sklepach pojawiają się całe działy, Internet zasypuje nas licznymi promocjami w sklepach ''on-line'', a zainteresowanie i ich popularność nieustannie rośnie. Wszystko to oczywiście zmierza w bardzo dobrym kierunku, ponieważ świadomość wyboru bardziej wartościowej żywności zazwyczaj osobom tym wyjdzie na dobre. Niestety istnieje też spora grupa, która nie do końca dobrze rozumie ideę i sens stosowania tychże produktów.

W kilku zdaniach zatem przypomnimy: dostarczanie zbyt dużych ilości kalorii (zarówno ze słodyczy oraz fastfoodów, jak i ''zdrowej żywności'') zawsze wiązać się będzie z przyrostem tkanki tłuszczowej. Fakt, że taki czy inny produkt możemy zaliczyć do kategorii ''fit'' absolutnie nie oznacza, że możemy spożywać je bez ograniczeń, gdyż dokładnie tak samo jak batonik czy pierogi, będą one dostarczać energii, która pozostając niewykorzystana przyczyni się do zwiększenia poziomu naszego otłuszczenia.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie włączania do naszego żywienia produktów o zredukowanej wartości energetycznej, czy też obniżonej ilości tłuszczu i/lub cukrów prostych, także z kategorii zamienników posiłków o ile robimy to z głową.

4. Obawa przed tłuszczem spożywczym i unikanie go za wszelką cenę

Kolejną dietetyczną pułapką są nadal bardzo popularne produkty typu ''light''. Według określonych przepisów unijnych, do tej grupy możemy zakwalifikować żywność, której kaloryczność została obniżona co najmniej o 30%. W praktyce, zazwyczaj wiąże się to z ograniczeniem bądź całkowitą eliminacją wysokokalorycznego tłuszczu bądź zastąpienie cukru słodzikami. O ile drugie rozwiązanie często bywa bardzo przydatne i niekiedy pomaga w utrzymaniu założeń diety (szczególnie mam tu na myśli bezkaloryczne napoje czy sosy ''zero''), to opcja pierwsza niestety nie zawsze się sprawdza.

Choć w ostatnim czasie mocno rozpowszechniane diety tłuszczowe i ketogeniczne diametralnie odmieniły negatywne postrzeganie tłuszczu jako składnika odżywczego, nadal spora grupa osób sięga po nie każdego dnia. Warto uświadomić sobie, że dostarczanie tłuszczu w diecie jest absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a spożywanie go w odpowiednich ilościach z całą pewnością nie będzie skutkowało rozwojem tkanki tłuszczowej.

Należy również pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych, które są niezwykle ważne dla naszego organizmu. Mowa tutaj przede wszystkim o kwasach omega-3 oraz różnych źródłach spożywczych stanowiących ich cenne bogactwo.

Kiedy jednak już zdecydujemy się na zakup produktu ''light'', warto zwrócić uwagę na jego skład i tabelę kaloryczną – ograniczenie w nim tłuszczu nie przyniesie najmniejszych korzyści, jeśli spożywając dostarczymy np. duże ilości cukru  (jak ma to często miejsce np. w przypadku wielu jogurtów).

5. Brak odpowiedniego nawadniania organizmu

Choć każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że woda jest nam bezwzględnie niezbędna do życia, wiele osób w pośpiechu życia codziennego zapomina o jej dostarczaniu. Nie jest ani droga, ani niesmaczna, ani też trudno dostępna, a mimo tego często skupiając się na szczegółach naszego odżywiania pomijamy absolutny fundament diety jakim jest przyjmowanie odpowiedniej ilości
płynów.

Odwodnienie, czyli niedostateczne spożywanie płynów może prowadzić do licznych negatywnych skutków, spośród których brak efektów w postaci redukcji tkanki tłuszczowej czy rozbudowy muskulatury będzie z pewnością najmniej istotny. Przyjęło się, że przeciętna osoba powinna spożywać co najmniej 2,5l wody dziennie, natomiast uprawiając sport należy zwiększyć tę wartość jeszcze o 1000ml. Są to jednak bardzo ogólnikowe zalecenia, gdyż zapotrzebowanie na płyny jest kwestią mocno indywidualną i może znacznie różnić się od tego ile przyjmować muszą inni.

W odpowiednim nawodnieniu pomocne mogą się okazać również napoje izotoniczne, które pozwalają na jeszcze sprawniejsze uzupełnienie strat wodno-elektrolitowych.

Piątek, 19 stycznia 2018

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Ile obciąć kalorii będąc na redukcji?

Ile obciąć kalorii będąc na redukcji?

Chcesz schudnąć? Musisz mniej jeść. Szkoda, że to nie jest tak proste. Każdy, kto choć raz był na redukcji, wie, że proces ten bywa skomplikowany. Pojawia się mnóstwo pytań. Sprawdź, na czym polega zdrowe odchudzanie.

10 rad jak szybko i sprawnie schudnąć

10 rad jak szybko i sprawnie schudnąć

Chcesz utracić zbędne kilogramy, które pogarszają Twoje samopoczucie i wpędzają Cię w kompleksy? Przygotowaliśmy dla Was wskazówki idealnie sprawdzające się na drodze do redukcji zalegającego tłuszczu. Koniecznie je sprawdźcie!

Podstawy układania treningu - liczba powtórzeń

Podstawy układania treningu - liczba powtórzeń

Dobranie odpowiedniego treningu to jeden z kluczowych aspektów życia sportowca, bez którego ciężko będzie osiągnąć postawione sobie cele i uzyskać pożądane efekty. Zacznijmy jednak od podstaw - sprawdźcie jak dobrać właściwą ilość powtórzeń.

Dieta na rzeźbę - jakie produkty wybierać?

Dieta na rzeźbę - jakie produkty wybierać?

Po okresie świątecznej rozpusty, gdzie tak ochoczo sięgaliśmy po kolejny kawałek sernika przychodzi okres postanowień noworocznych. Jednym z częściej podejmowanych jest zmiana trybu życia na bardziej aktywny, prowadzący m.in do redukcji masy ciała. Jakie produkty najlepiej wybierać? Sprawdźmy.

Komentarze

  (możesz wygrać bon 100 zł!)

Już o nich słyszałam, ale warto sobie przypomnieć :D.